Αρχείο | Νοέμβριος 2022

“Σαν μια επίσκεψη αγαπημένη…”

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, η Ε’ και η Στ’ τάξη, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μαστίχας για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα: “Σαν μια επίσκεψη αγαπημένη” που αφορά την περιοδική έκθεση “απέναντι”

Η ζωή «απέναντι», στιγμιότυπα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, το τέλος και ο ξεριζωμός, η ενσωμάτωση των προσφύγων και η διατήρηση της μνήμης.

Είδαμε, ακούσαμε, νιώσαμε και συγκινηθήκαμε ακολουθώντας βήμα βήμα την πορεία αυτών των ανθρώπων από απέναντι μέσα από φωτογραφίες, αντικείμενα και ακούσματα που έφεραν μαζί τους.

Τέλος με μια πολύ όμορφη κατασκευή ταξιδέψαμε σε μέρη που ονειρευόμαστε ή και “βρεθήκαμε” με πρόσωπα του παρελθόντος.

Η δύναμη της αγάπης Β’ τάξη

Τα παιδάκια της Β’ τάξης θέλησαν να γράψουν ένα παραμυθάκι για τη δύναμη της αγάπης. Η αγάπη που νικάει τα πάντα και που όλοι την έχουμε ανάγκη ειδικά στις μέρες μας. Το ζωγράφισαν και είναι έτοιμο να το διαβάσετε!!!

https://read.bookcreator.com/6XEymSg1uvfGjYm5NDvxtYRDuEd2/JXud6zVSQCKK2ivDQu-Raw?fbclid=IwAR1dQfdqd-0JS-Lvb9Q99Jg0N3N5KqVy3kR_zEvvv1mNo9X-vUWVtEpVHDE

Πρωινό…στην τάξη!

Με αφορμή τη θεματική ενότητα «υγιεινή διατροφή» και αφού συζητήσαμε με τους μαθητές τη σημασία ενός υγιεινού και πλήρους πρωινού γεύματος, οι μαθητές της Δ´ τάξης έφαγαν σήμερα πρωινό όλοι μαζί στην τάξη.

Τα παιδιά -αποφεύγοντας τροφές με πολλή ζάχαρη – έφεραν μαζί τους φρούτα, γάλα, δημητριακά, τοστ κ.α. Στο τέλος στύψαμε πορτοκάλια και ήπιαμε φυσικό χυμό για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα!

Η κυρά Καλή, η κυρά Κακή και οι 12 μήνες Β’ τάξη

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, τα παιδάκια της Β’ τάξης, διάβασαν το παραμύθι με την “Κυρά Καλή και τους 12 μήνες” .Το άκουσαν στον υπολογιστή, το δραματοποίησαν και άκουσαν και τραγούδια για τους 12 μήνες. Στόχος μας να μάθουν τους μήνες, τη σειρά τους στο έτος, γεγονότα, γιορτές, έθιμα , κλπ. που υπάρχουν σε κάθε μήνα και την εναλλαγή των εποχών. Πέρασαν ωραία, γέλασαν και διασκέδασαν πολύ…

Στο τέλος υπογράψαμε και ημερολόγιο υποσχέσεων για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε μήνα για την προστασία του περιβάλλοντος!

11η Νοεμβρίου

Η Δ’ τάξη μας παρουσίασε με πολύ όμορφο τρόπο μια διαδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση του νησιού μας το 1912.

Τα παιδιά ήταν άψογα και πολύ παραστατικά, διάβασαν κείμενα ,δραματοποίησαν εικόνες ακόμη και χόρεψαν.

Συγχαρητήρια στα παιδιά της Δ’ τάξης και στη δασκάλα τους κ. Δήμητρα Βουρλίδη.

Όταν όλο το σχολείο έπαιξε με τα “συναισθήματα” της ΣΤ τάξης…συνέχεια της δράσης της Στ “Καλλιεργώντας συναισθήματα”

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, λοιπόν, μας ήρθε μια ιδέα: Κρεμάσαμε τις καρτέλες με τις “προστακτικές αγάπης” της ΣΤ τάξης στα δέντρα της αυλής. Τα παιδιά όλων των τάξεων ξεχύθηκαν να τις διαβάσουν και όσο πιο πολλά ρήματα θυμόντουσαν τα συγκέντρωναν στον ” Τοίχο που μιλάει”. Νικητές; Μα φυσικά όλοι!

ΣΤ’ Τάξη: ΕΥ ΖΗΝ -Σεξουαλική αγωγή-Εργαστήριο Δεξιοτήτων-“Καλλιεργώντας…συναισθήματα”-Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Άννα Χρυσικοπούλου

Μπορεί ένας μήνας να ξεκινάει με προστακτική; Όταν τη συναντάς στη Γλώσσα, ναι! Κι η προστακτική προστάζει, διατάζει, όλο εντολές μοιράζει! Μιλώντας λοιπόν για προστακτική και τις οδηγίες που δίνει, που συνήθως είναι αυστηρές, εμείς κατασκευάσαμε τις ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΕΣ, που δε χρειάζεται να διατάξουν κάποιον, αλλά να τον ενθαρρύνουν. Πότε σας είπε κάποιος τελευταία φορά ΑΓΑΠΑ! Με όλη τη δύναμη της φωνής του; Πότε σας έδωσαν εντολή ΠΑΙΞΕ; Πότε μια συμβουλή ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ; Μαζέψαμε αρκετές τέτοιες προστακτικές, τώρα που μπήκε ο μήνας κι έχουμε ανάγκη από φωτεινές και όμορφες συμβουλές. Τους βάλαμε γλωσσοπίεστρα και τα κρεμάσαμε” στην αυλή του σχολείου, για να μεταφέρουμε παντού τη θετική μας ενέργεια ❤❤❤. Στη συνέχεια οι μαθητές των άλλων τάξεων έψαξαν και βρήκαν τις όμορφες συμβουλές και τις έγραψαν στον “τοίχο που μιλάει, προσπαθώντας να θυμηθούν όσες πιο πολλές μπορούν. Τελικά, η θετική ενέργεια⚡ είναι ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ!!! 🥰🥰😃😃

Αλλά, η δράση είχε και συνέχεια…με την ιδέα της Στ παίξαμε όλο το σχολείο ένα παιχνίδι…

“Στον αφρό και στο βυθό”

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, συνδεθήκαμε διαδικτυακά με το κοινωφελές ίδρυμα Λασκαρίδη για να παρακολουθήσουμε το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Στον αφρό και στο βυθό”

Σκοπός του προγράμματος ήταν να ευαισθητοποιηθούμε και να αντιληφθούμε ότι η αλόγιστη χρήση πλαστικών μίας
χρήσης συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Επίσης, μέσα από την αναγνώριση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων, να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της μείωσης και επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών μιας χρήσης στην καθημερινή μας ζωή αναζητώντας παράλληλα και εναλλακτικούς τρόπους ως
προς τη χρήση τους που θα είναι συμβατοί με την προστασία του περιβάλλοντος και τις αρχές της αειφορίας.

Αφού γνωριστήκαμε και ακούσαμε πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα της χρήσης πλαστικού και πόσο αυτό επιβαρύνει το περιβάλλον, είδαμε ένα σχετικό κουκλοθέατρο, κάναμε παιχνίδι ανακάλυψης, δώσαμε λύσεις σε διάφορα σενάρια χρήσης πλαστικών και πως να το αποφύγουμε και τέλος υπογράψαμε ένα μηνιαίο συμβόλαιο συμφωνίας προστασίας του περιβάλλοντος.

“Αστροκατάσκοποι, με τηλεσκόπια στη Γη και στον ουρανό”

Μια μαγική βραδιά μας περίμενε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 στο σχολείο μας όπου ο Σύλλογος Αστρονομίας Χίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, διοργάνωσαν βραδιά αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια και ουρανογραφία. Η βραδιά αυτή επισφράγισε την Δράση της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου για την ενημέρωση των μαθητών-τριών του σχολείου μας σχετικά με τις νέες εικόνες του διαστήματος από το τηλεσκόπιο James Webb που είχαμε την χαρά να μας παρουσιάσει -και την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως-η αστροφυσικός Δρ . Στέλλα Μπουλά (ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών).

Μέσα από τον φακό των τηλεσκοπίων είδαμε με μεγάλο ενθουσιασμό, μικροί και μεγάλοι την επιφάνεια της Σελήνης καθώς και τον Κρόνο. Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του ΔΣ Συλλόγου Αστρονομίας κ. Γ Μελέκο, κ. Μ. Δρόση καθώς και τον κ. Γ. Χαλιορή ο οποίος μας δίδαξε ουρανογραφία.

Στην δράση ΄προσέλευσαν σχεδόν όλα τα παιδιά του σχολείου μας και οι δασκάλες καθώς και γονείς και παιδιά από άλλα σχολεία, κάτι που δείχνει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αστρονομία και θα πρέπει να ξανακάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις!

Halloween

Στις 31 Οκτωβρίου στο μάθημα των αγγλικών και στα πλαίσια της γνωριμίας των μαθητών με τα αγγλικά έθιμα και τον πολιτισμό μιλήσαμε στην τάξη για τη γιορτή του Halloween ή όπως λέμε στα ελληνικά τη γιορτή των Αγ. Πάντων. Εξηγήσαμε ότι δεν είναι μια γιορτή που γιορτάζουμε εμείς, αλλά γιορτάζεται σε Αμερική, Αγγλία και σε άλλες χώρες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλλει και στις δικές μας συνήθειες από λίγο ως πολύ. Μιλήσαμε για τα σύμβολα και τους συμβολισμούς της γιορτής, μια γιορτή που σχεδόν ανοίγει το φθινόπωρο. Τα παιδιά ήδη είχαν πληροφορίες για το πώς γιορτάζεται το Halloween και τις μοιράστηκαν μεταξύ τους. Με τα πιο μικρά παιδιά μάθαμε κάποιες λέξεις στα αγγλικά, όπως pumpkin, Jack-o’-lantern, candles, candies κλπ. και ακούσαμε τραγουδάκια με θέμα το Halloween. Μιλήσαμε για το Trick or Treat (φάρσα ή κέρασμα) και τι κεράσματα προσφέρονται στα παιδιά, τι φάρσες μπορούν να κάνουν τα παιδιά και τι στολές φορούν. Στο τέλος φτιάξαμε βραχιολάκια με κολοκύθες.

Με τις μεγαλύτερες τάξεις αφού μιλήσαμε για τη γιορτή κάναμε κάποιες δραστηριότητες στον πίνακα, είδαμε ένα απόσπασμα από ένα επεισόδιο της γνωστής σειράς “The Addams Family” και απαντήσαμε σε σχετικές με το επεισόδιο ερωτήσεις.

Η ώρα πέρασε ευχάριστα και δημιουργικά και με το τελείωμα του μαθήματος όλοι αφήσαμε την τάξη με θετική διάθεση.