Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το σεμινάριο που διοργάνωσε το Δίκτυο ASPnet-UNESCO, όπου παρουσιάστηκαν τρόποι σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού για τα ελληνικά μνημεία UNESCO.
Παρακολουθήσαμε και μια ταινία μικρής διάρκειας με τον τίτλο «Μνημειώδεις Περιπέτειες στα Ελληνικά Μνημεία της UNESCO»
Στην συνέχεια μας παρουσιάστηκαν τα ψηφιακά εργαλεία της πλατφόρμας και τρόποι για να μπορούμε μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Έγινε λοιπόν και ένα «Διαδικτυακό ταξίδι στα ελληνικά μνημεία UNESCO.
Το σεμινάριο παρακολουθήσαμε μαθητές της Ε’ και Στ’ καθώς και οι εκπαιδευτικοί.
Την Παρασκευή 13-12-2024 η εκπαιδευτική ψυχολόγος κ. Γιάννα Κουμή επισκέφθηκε στο σχολείο μας και με αφορμή το βιβλίο της “Το δέντρο στην άκρη του δάσους” έκανε μια εξαιρετική συζήτηση με τους γονείς με το παραπάνω θέμα, ενώ μίλησε και με τα παιδιά . Η συζήτηση με την κ. Κουμή πραγματοποιήθηκε με παρουσίαση σχετικού υλικού και αποτέλεσε για τις δασκάλες που την παρακολούθησαν θέμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης.
Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου Δασκάλων του σχολείου μας με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Κουμή για τις πολύτιμες γνώσεις που μας μετέφερε!
Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα «Ζω καλύτερα-Ευ Ζην» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ´ τάξης ασχολήθηκαν με το σώμα. Αρχικά γνώρισαν τα μέρη του σώματος και τις λειτουργίες τους. Συζήτησαν για το πώς πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας και τέλος ασχολήθηκαν με το πώς πρέπει να το προστατεύουμε. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες, μελέτησαν βιβλία, δούλεψαν σε φύλλα εργασίας, παρακολούθησαν σχετικά βίντεο.
Τα παιδιά της Ε’ τάξης, πήγαν στο Ομήρειο για να παρακολουθήσουν την παράσταση “Όταν έφυγαν τα αγάλματα” του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς από την θεατρική ομάδα “Ανεμόμυλοι”
Ήταν κάποτε ένα κορίτσι που είχε ακούσει τα αγάλματα να τραγουδούν, είχε χορέψει μαζί τους στο φως του φεγγαριού, Τα αγάλματα τις νύχτες ζωντανεύουν…
Στην διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου, όσοι σχετίζονταν με το Μουσείο, προσπάθησαν να προστατέψουν τους θησαυρούς του, με κάθε τρόπο.
Πρόκειται για τη σχετικά άγνωστη ιστορία της απόκρυψης των αγαλμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Τα παιδιά της Δ’ τάξης του σχολείου μας, αποφάσισαν να διαθέσουν τα χρήματα που μάζεψαν πέρυσι από ένα μπαζάρ τους, για την αγορά βιβλίων προκειμένου να εμπλουτίσουν την βιβλιοθήκη του σχολείου.
Με την βοήθεια της κ. Λίτσας Καλογρά, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, αγόρασαν 34 βιβλία, από ένα βιβλιοπωλείο που έκλεισε και μας τα έδωσε σε πολύ καλή προσφορά. Παιδική λογοτεχνία, ιστορικά και εγκυκλοπαιδικά.
Την Πέμπτη 21/11/2024 η Στ’ τάξη επισκέφθηκε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χίου, προκειμένου οι μαθητές/ τριες των δύο σχολείων να παρακολουθήσουν από κοινού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Special Olympics «ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ.». Φτάνοντας στο Ειδικό Δημοτικό, τόσο ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί όσο και τα παιδιά, μας υποδέχθηκαν εγκάρδια κι εμείς τους προσφέραμε το δώρο μας, μια κατασκευή με το κάστρο της Χίου που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Γ’ τάξη. Μαζευτήκαμε όλοι στην αίθουσα εκδηλώσεων και οι υπεύθυνοι του προγράμματος εξήγησαν στα παιδιά τι είναι η αναπηρία, ποια είναι τα είδη της, τι είναι τα SpecialOlympicsκαι ποια η διαφορά τους με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια, τα παιδιά έκαναν ένα σύντομο διάλειμμα κι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να παίξουν. Αμέσως μετά συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα του γυμναστηρίου, οι υπεύθυνοι του προγράμματος χώρισαν τα παιδιά των δύο σχολείων σε μεικτές ομάδες και τους παρουσίασαν το άθλημα Boccia. Τα παιδιά συνεργάστηκαν εξαιρετικά, χειροκροτούσαν κι ενθάρρυναν το ένα το άλλο!! Τέλος, πριν αποχαιρετήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ειδικού Δημοτικού, ανανεώσαμε το ραντεβού μας!
Tην Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, οι μαθητές, μαθήτριες γονείς και εκπαιδευτικοί, τίμησαν την Επέτειο του Πολυτεχνείου και παρακολούθησαν την εκδήλωση που είχε η διοργανώσει η Ε’ τάξη του σχολείου μας.
Θυμηθήκαμε τους αγώνες των πρωταγωνιστών εκείνης της ταραγμένης περιόδου, οι οποίοι αγωνίστηκαν για υψηλά ιδανικά, αξίες και δικαιώματα που είναι αίτημα των ανθρώπινων κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μέσα από κείμενα ,δραματοποιήσεις, ποιήματα, τραγούδια και συνθήματα, αναβίωσαν τα γεγονότα εκείνης της εποχής, που έγιναν σύμβολο των αγώνων για την ελεύθερη παιδεία και τη διαφύλαξη της ελευθερίας.
Τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης παρακολουθήσαν το περιβαλλοντολογικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ της Ομηρούπολης – Κλειδού με τίτλο: “Στα περιβόλια με τις Εσπερίδες”.
Εκεί διδάχθηκαν βιωματικά την αξία των εσπεριδοειδών και την πλούτο, την αξία και τη σημασία του Κάμπου της Χίου. Τα παιδάκια έγιναν για λίγο κηπουροί, σκάβοντας το χώμα γύρω από μια μικρή μανταρινιά για να της φτιάξουν το απαραίτητο αυλάκι για το νερό και δραματοποίησαν την ιστορία του βιβλίου της Μαρίας Φαφαλιού “Γλυκόξινη Αγάπη”. Ήταν ένα υπέροχο πρόγραμμα, που τα παιδιά απόλαυσαν!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων “Φροντίζω το περιβάλλον” και συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της αξίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αειφορίας (τι αφήνουμε στην επόμενη γενιά).
Τα παιδάκια της Β τάξης ,στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτητων με θέμα το συναισθημα της χαρας,διατύπωσαν ερωτήματα και συνέταξαν ένα,ερωτηματολόγιο που το μοίρασαν στα παιδιά της Ε και ΣΤ τάξης για να το συμπληρώσουν.
Από τις απαντήσεις τους είχαμε ένα μικρό δείγμα για το που βρίσκουν τα παιδιά χαρά,τι τους δίνει χαρά,τι πράγματα μπορούν να κάνουν για να είναι πιο Χαρούμενα,σε ποια πρόσωπα βρίσκουν χαρά,σε ποια μέρη…κτλπ
Στη συνέχεια ζωγράφισαν τα πρόσωπα,τα μέρη,τα φαγητά που τους κάνουν χαρουμενους
Η Στ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Ιδιωτικό Πρότυπο Ναυτικό Λύκειο, Teens, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Γνωριμία με τα επαγγέλματα». Φτάνοντας εκεί τους μαθητές και τις μαθήτριες μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του σχολείου, κ. Μιχαήλ Ξυνός, ο οποίος, αρχικά, τους καλωσόρισε και τους παρουσίασε τον σκοπό του συγκεκριμένου σχολείου. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες κι επισκέφθηκαν τους εξής τέσσερις χώρους: προσομοιωτές γέφυρας, εργαστήριο φυσικών επιστημών, ηλεκτρολογείο και μηχανουργείο – 3DPrinting.
Πιο συγκεκριμένα, στους προσομοιωτές γέφυρας η κα. Μπουλά μίλησε στα παιδιά σχετικά με τη δουλειά που γίνεται στη γέφυρα ενός πλοίου, για το πώς σχεδιάζουν οι ναυτικοί τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν και, τέλος, οι μαθητές/-τριες οδήγησαν σε ομάδες το δικό τους πλοίο ακολουθώντας τις οδηγίες της. Στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών ο κ. Γεντής εντυπωσίασε τα παιδιά με πειράματα, ενώ στο Ηλεκτρολογείο ο κ. Μανωλάκης τούς εξήγησε τη σπουδαιότητα ενός ηλεκτρολόγου σε ένα πλοίο, αλλά και γενικότερα. Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους για τα παιδιά ήταν το Μηχανουργείο, όπου παρακολούθησαν πώς γίνεται μια 3D εκτύπωση από τον κ.Μυτακίδη. Χωρίς να χάσουν χρόνο, αλλά και με μεγάλο ενθουσιασμό έφτιαξαν τις δικές τους ατομικές κατασκευές!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή του Teens και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την φιλοξενία και την συνεργασία! Ήταν μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία!