Αρχείο

Η Σχολική Διαμεσολάβηση την φετινή χρονιά 2023-2024

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Καλαμάκη παρουσιάζει:

Γιορτή αποφοίτησης ΣΤ τάξης ,καλοκαιρινή γιορτή Α τάξης και Γιορτή Νερού!

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την αμέριστη συμμετοχή του Συλλόγου Δασκάλων αλλά και του Συλλόγου Γονέων ο οποίος ανέλαβε την διακόσμηση, τα δώρα σε όλα τα παιδιά του σχολείου, τον παγωτατζή αλλα΄και των γονέων της Στ τάξης που μας παρείχαν έναν πλούσιο μπουφέ στο τέλος, φτάσαμε κι εμείς στη λήξη της σχολικής χρονιάς που γιορτάσαμε με πολλή χαρά, πολύ …νερό από τη Γιορτή Νερού που επιμελήθηκε η κ.Λίτσα Καλογρά, πολύ χορό και μια έξτρα χορογραφία της Β τάξης “Ροζ Πάνθηρ”. Ευχαριστούμε όλους και όλες όσοι και όσες βοήθησαν κι ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!

Ευχαριστήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προς τη διευθύντρια και τις εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου

https://shorturl.at/jWKiE

Ευχαριστήριο μήνυμα προς την διευθύντρια και τις εκπαιδευτικούς του 4ου Δ.Σ.Χίου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

“Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου με τη λήξη της θητείας του αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τις εκπαιδευτικούς και την διευθύντρια του σχολείου , κ. Μαρία Κέρογλου για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε αυτά τα δυο χρονιά . Με τη βοήθειά σας, δημιουργήθηκε ένα θετικό και υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μας, ενθαρρύνοντας την εκπαίδευσή τους και την ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς. Οι δράσεις που έγιναν από κοινού είχαν σαν σκοπό να προάγουν τη σχέση σχολείου και οικογένειας βασισμένες πάντα στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το αλληλοσεβασμό. Τέλος με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους γονείς για τη στήριξή τους και την ουσιαστική τους συμβολή στις δράσεις μας Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε μαζί σας και ελπίζουμε να συνεχίσουμε αυτήν την εξαιρετική συνεργασία στο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Ο Σύλλογος Γονέων

Προσεγγίζοντας τον Πικάσο Στ’

Εικαστικά Στ’ τάξη – Προσεγγίζοντας τον Picasso Τα παιδιά της Στ’ τάξης, στο μάθημα των Εικαστικών, ασχολήθηκαν με τον Picasso. Αφού διαβάσαμε βασικά στοιχεία για τον καλλιτέχνη, δημιουργήσαμε τα έργα μας παίζοντας!Πώς έγινε αυτό; Μα εντελώς τυχαία 🎲!Έχοντας έναν πίνακα (βλ. βίντεο), κάθε παιδί έριχνε το ζάρι και έπρεπε να ζωγραφίσει ό,τι του τύχει (1η ζαριά: σχήμα προσώπου, 2η & 3η ζαριά: μάτια, 4η ζαριά: μύτη, 5η ζαριά: στόμα). Αφού ολοκλήρωναν τη σχεδίαση κάθε μέρους του προσώπου που τους τύχαινε σε χαρτόνι, τα χρωμάτιζαν, τα έκοβαν, τα κολλούσαν σαν μικροί Picasso και ορίστε τα αποτελέσματα! ✏️✒️🎨🖼👨‍🎨👩‍🎨🖍🖌

Δικαιώματα του παιδιού_Εργασίες ΚΠΑ Ε’

Τα παιδιά της Ε’ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Κ.Π.Α., ασχολήθηκαν με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους!

Στα παρακάτω (βιντεάκι & κολάζ) μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες τους για κάποια από τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αναφέρονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου 1989.

4η τηλεδιάσκεψη Οδυσσέας- ασφάλεια στο διαδίκτυο

Σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου ολοκληρώσαμε το φετινό πρόγραμμα Οδυσσέας “Ασφάλεια και δημιουργικότητα στο διαδίκτυο”. Παρουσιάσαμε τις τρεις ψηφιακές μας ιστορίες και παρακολουθήσαμε με τη σειρά μας τις ιστορίες των παιδιών απ’ το 174ο σχολείο Αθηνών.

Τις τρεις ψηφιακές ιστορίες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος, μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ:
1)Το χωριό της αλήθειας και το δάσος των ψεμάτων (fake news): https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/v1r7dV7ySJyFcWafBAn5Xg

2) Η αναζήτηση της πραγματικής σύνδεσης (εθισμός)

https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/-QN91TGqStqfO3nfJbMC1w3)Το μυστήριο του χαμένου κόσμου “παιχνίδια χωρίς βία” (βίαια παιχνίδια):

https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/2LrvxQ1BTwmheLXGXZbP1A

Ατομικά lapbook για το Οικοσύστημα κ.ά. Μελέτη Δ’ Ενότητα 3

Στην 3η Ενότητα της Μελέτης της Δ’ τάξης ασχοληθήκαμε με το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του* μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα και πολύ σημαντική, αφού αγκαλιάζει και υπογραμμίζει εκτός από τη σοφία με την οποία είναι πλασμένη η φύση, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας τού ανθρώπινου παράγοντα.

Το lapbook (=διαδραστικό τετράδιο* στη δική μας περίπτωση καπάκι από χάρτινο κουτί), που φτιάξαμε με τα παιδιά, αφορά τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια της ενότητας. Κάθε φορά που ολοκληρώναμε μια θεματική, εργαζόμασταν σε ένα φυλλάδιο εργασίας (π.χ. κολάζ, συμπλήρωση κενών, ζωγραφική κ.ά.) με σκοπό τον έλεγχο της νέας γνώσης και πάνω από όλα τη διασκέδαση μέσα από τη μάθηση!

Στο παρακάτω βιντεάκι μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των μαθημάτων μέχρι την ολοκλήρωση του ατομικού lapbook καθώς και το περιεχόμενο αυτού!

Αγώνες στίβου Δημοτικών Σχολείων Ν. Χίου

Την Τρίτη 28 Μαΐου διοργανώθηκαν από το ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου -Σάμου και την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, οι αγώνες στίβου Δημοτικών Σχολείων.

Το σχολείο μας πήρε μέρος και σημείωσε αρκετές επιτυχίες

Η Ροδούλα Παλαιολόγου διάβασε τον όρκο ώστε να ξεκινήσουν οι αγώνες

Συγχαρητήρια στα παιδιά της Ε’ και Στ’ τάξης, που πήραν μέρος στους αγώνες!

Ροδόύλα Παλαιολόγου: πρώτη θέση στο Άλμα σε μήκος

Κωνσταντίνος Τουρλής: πρώτη θέση στο howler Throw (0,13kg)

Μανώλης Πασβάντης: 4ος στο αγώνισμα των 1000 μέτρων

Μπράβο σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος και στην Γυμνάστρια μας κ. Λίτσα Καλογρά

“Genders travelling in time”

e-Twinning project 2023-2024

       Το e-Twinning είναι μια μεγάλη εκπαιδευτική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και παιδιά που θέλουν να συνεργαστούν πάνω σε ορισμένα θέματα.

     Στο eTwinning, οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν και διεξάγουν επιτόπιες και διαδικτυακές δραστηριότητες με τους μαθητές τους σε συνεργασία με συναδέλφους από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. Συμμετέχουν σε συνεργατικά έργα με την υποστήριξη του περιβάλλοντος TwinSpace. Οι εθνικοί οργανισμοί υποστήριξης είναι αρμόδιοι για την επικύρωση της εγγραφής των χρηστών που επιθυμούν να γίνουν μέλη του eTwinning, διατηρώντας έτσι την πλατφόρμα ασφαλή, παρέχοντας υποστήριξη και καθοδήγηση και αναγνωρίζοντας το έργο των εκπαιδευτικών με εθνικά και ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας

Σχετικά με το πρότζεκτ μας :«Genders travelling in time”2023-2024

 Founder: 4th Primary school of Chios,

Co-founder Scoala Gimnaziala nr 13, Timisoara Romania

Φέτος δημιουργήσαμε το έργο «Genders travelling in time” το οποίο εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης και θα ασχοληθούμε με τα στερεότυπα που ακολουθούν τα δύο φύλα από την αρχαιότητα ως σήμερα και πώς επηρεάζουν τη ζωή και τις αποφάσεις μας. Για παράδειγμα : υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες δουλειές στο σπίτι, στο επάγγελμα; Βασικός μας στόχος είναι να αφομοιωθεί από τα παιδιά η έννοια της ισότητας των φύλων.

Σύντομη περιγραφή

Θα αναζητήσουμε στερεότυπα φύλου όπως παρουσιάζονται στη γλώσσα, την τέχνη, τα παραμύθια, τον Τύπο, τη διαφήμιση, τα συμβατικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα επαγγέλματα και την καθημερινή ζωή και πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις και την επιλογή του ρόλου μας στη ζωή. Για να επιτευχθεί αυτό, όλοι οι συνεργάτες θα συνεργαστούν σε ψηφιακές συνεργατικές πλατφόρμες, θα δημιουργήσουμε κοινά προϊόντα όπως αφίσες, βίντεο, δημιουργία κώδικα qr, θα συνθέσουμε τραγούδια και θα καταλήξουμε να δημιουργούμε ψηφιακά συνεργατικά βιβλία. Στην όλη διαδικασία θα εμπλέξουμε ειδικούς φορείς, όπως ψυχολόγους και φυσικά τους γονείς.

Επιμέρους στόχοι:

• Καλλιέργεια προφορικού λόγου και ενεργητική ακρόαση

• Τεχνικές Ενίσχυσης της Φαντασίας (αλλαγή ρόλων σε μύθους, σενάριο για ταινία μικρού μήκους, στίχοι τραγουδιών, κ.λπ.)

• Καλλιέργεια κριτικής σκέψης για να κατανοήσουμε τι είναι τα στερεότυπα και πώς μας επηρεάζουν

• Ανάπτυξη δεξιοτήτων καλλιτεχνικής έκφρασης: Εικαστική καλλιτεχνική έκφραση των ιστοριών – Μετατροπή σε πεζό ή έμμετρο κείμενο – Δραματοποίηση και πλαστική απόδοση των ιστοριών

• Καλλιέργεια δεξιοτήτων στη χρήση ψηφιακών εργαλείων

• Μάθετε πώς να μαθαίνετε: έρευνα και καταγραφή σε πολιτιστικά και επιστημονικά πεδία – συνεντεύξεις με επαγγελματίες

• Κινητοποίηση και συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας -μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων- στη συλλογή και έρευνα υλικού

• ανάπτυξη κοινωνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων

• καλλιέργεια ενσυναίσθησης και διαχείρισης συναισθημάτων

• Υιοθέτηση υγιών σχέσεων μεταξύ των φύλων σπάζοντας τα όρια των στερεοτύπων

Εργασίες που περιμένουμε να κάνουμε για το τέλος:

1. Σύνταξη διαφημιστικού μηνύματος ισότητας των φύλων

2. Δημιουργία σύντομων βίντεο

3. Δημιουργία αφίσας

5. Σύνθεση  στίχων  και μουσικής από κοινού για ένα κοινό τραγούδι

6. Δημιουργία qr code για όλες τις εργασίες

7. Δημοσίευση qr code σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία αλλά και σε κεντρικά σημεία των πόλεων μας (διάχυση)• Ανάδυση διαφόρων δεξιοτήτων: λεξιλόγιο, ξένες γλώσσες, επικοινωνία και εξωστρέφεια, καλλιέργεια σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς, κατάρριψη στερεότυπων φύλων, καλλιέργεια διερευνητικού πνεύματος

8. Ανάδειξη του προγράμματος ως καλής και καινοτόμου πρακτικής στην έρευνα και εμβάθυνση στην αλήθεια

9. Δημοσίευση του προγράμματος στο Twinspace , στις ιστοσελίδες των σχολείων

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την διαδικασία του προγράμματός μας

https://padlet.com/4dimchi/break-barriers-build-equality-vnb0gryk3ywdfmgz