Αρχείο

Η Σχολική Διαμεσολάβηση την φετινή χρονιά 2023-2024

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Καλαμάκη παρουσιάζει:

Σχολικές Δραστηριότητες-Φροντίζω το περιβάλλον: “Για τον σχολικό κήπο συνεργαζόμαστε, γεύσεις μοιραζόμαστε”

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Καλαμάκη σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς των τάξεων, υλοποίησε και φέτος πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής, συνεργαζόμενη επίσης με τον Δήμο Χίου, τον Σύλλογο Γονέων και ιδιώτη γεωπόνο. Βλέπουμε το πρόγραμμα εδώ:

Γιορτή αποφοίτησης ΣΤ τάξης ,καλοκαιρινή γιορτή Α τάξης και Γιορτή Νερού!

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την αμέριστη συμμετοχή του Συλλόγου Δασκάλων αλλά και του Συλλόγου Γονέων ο οποίος ανέλαβε την διακόσμηση, τα δώρα σε όλα τα παιδιά του σχολείου, τον παγωτατζή αλλα΄και των γονέων της Στ τάξης που μας παρείχαν έναν πλούσιο μπουφέ στο τέλος, φτάσαμε κι εμείς στη λήξη της σχολικής χρονιάς που γιορτάσαμε με πολλή χαρά, πολύ …νερό από τη Γιορτή Νερού που επιμελήθηκε η κ.Λίτσα Καλογρά, πολύ χορό και μια έξτρα χορογραφία της Β τάξης “Ροζ Πάνθηρ”. Ευχαριστούμε όλους και όλες όσοι και όσες βοήθησαν κι ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!

Δραστηριότητες για τα φυτά του τόπου μας Μελέτη Γ’ τάξη _Ενότητα 4

Η 4η ενότητα της Μελέτης της Γ’ τάξης είναι αφιερωμένη στα φυτά και τα ζώα της Ελλάδας! Στο παρακάτω βιντεάκι μπορείτε να παρακολουθήσετε ορισμένες από τις δραστηριότητες των παιδιών αναφορικά με τα φυτά του τόπου μας!

ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!!!!

Τα παιδάκια μάθανε τα ειδώλια στη Νεολιθικη εποχη ,που παρισταναν μια γυναίκα που εγκυμονει,τη Θεα της γονιμότητας,φτιαγμένη από πηλό η πέτρα.

Τα παιδια τη σχεδιασαν, την κόψανε και επάνω στο φορεμα της ζωγράφισαν μοτίβα που έμαθαν στα Μαθηματικα!

Έκοψαν επίσης και ζωγράφισαν κυκλαδίτικα ειδώλια!!!❤❤❤

Κυρά σαρακοστή

Η κυρα-Σαρακοστή! 😶

Σήμερα με τις Γ’ και Δ’ τάξεις του σχολείου μας φτιάξαμε την Κυρα-Σαρακοστή με ζυμάρι! Με την Ε’ φτιάξαμε την Κυρα-Σαρακοστή από χαρτί!

Μάθαμε πολλά για το έθιμο: τι ήταν η Κυρα-Σαρακοστή, πού χρησίμευε, ποια ήταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τι συμβολίζουν, πώς την έφτιαχναν “οι παλιοί” και κάθε πότε κόβουμε ένα από τα ποδαράκια της!

“κυρα-Σαρακοστή” συνδέθηκε με τα εξής μαθήματα:

Γ’ τάξη: Μελέτη, Ενότητα 4, Κεφάλαιο 1ο (μιλήσαμε για τα τρόφιμα και φυσικά για το σιτάρι και το αλεύρι, που αποτέλεσε βασικό υλικό της συνταγής μας),

Δ’ τάξη: Μελέτη, Ενότητα 2, Κεφάλαιο 2ο (θυμηθήκαμε όσα έχουμε πει για την παράδοση και όσα έχουν “φτάσει” σε εμάς από τα παλιά) και

Ε’ τάξη: Θρησκευτικά.

Δείτε το βιντεάκι μας , εδώ:

Kηπουρική 🌿 🌾 Γ’ και Δ’ τάξεις!

Πόσο όμορφο είναι που το σχολείο μας διαθέτει κήπο! Η κυρία Πόπη δε χάνει ευκαιρία και εχθές μας κάλεσε να φυτέψουμε πατάτες🥔 και κουκιά 🌱

Σας ευχαριστούμε κυρία Πόπη 🥰

*Σύνδεση δραστηριότητας με Μελέτη:
Γ’ τάξη Εν. 4: Φυτά του τόπου μας και Δ’ τάξη Εν. 3: Φυσικό Περιβάλλον – Οικοσύστημα

Μελέτη Γ’ τάξη

Μελέτη Γ’ τάξη – Ενότητα 3 – 1ο μέρος από 4 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Άννα Κογιάμη

Η τρίτη ενότητα της Μελέτης της Γ’ τάξης αναφέρεται στα μέσα μεταφοράς και συγκοινωνίας και προσφέρεται για πραγματοποίηση έρευνας! Οι μικροί ερευνητές και οι μικρές ερευνήτριες του σχολείου μας ενθουσιάστηκαν πολύ με την ιδέα κι έτσι πραγματοποιήσαμε έρευνα με θέμα “Είμαστε ευχαριστημένοι/ες από τη συγκοινωνία στον τόπο μας;”. Αρχικά μικροί και μεγάλοι απάντησαν στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που δημιουργήσαμε. Εμείς στη συνέχεια μελετήσαμε πολύ καλά τις απαντήσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας και τέλος, βγάλαμε συμπεράσματα! Τα παιδιά τα πήγαν εξαιρετικά και ανταπεξήλθαν άψογα στις απαιτήσεις μιας έρευνας! Στο παρακάτω βιντεάκι “ντυθήκαμε” εισηγητές/τριες σε συνέδριο και παρουσιάσαμε τα συμπεράσματα της έρευνάς μας!

Μελέτη Γ’ τάξη – Ενότητα 3 – 2️⃣ο μέρος από 4:

Lapbook με τα σήματα οδικής κυκλοφορίας από τα τριτάκια μας! Τα παιδιά κλήθηκαν να κολλήσουν διάφορα σήματα οδικής κυκλοφορίας, που συναντούν καθημερινά στον δρόμο, στις 4 κατηγορίες! 🚦🛑⚠️🚸⛔️🚫♿️

Μελέτη Γ’ τάξη – Ενότητα 3 – 3️⃣ο μέρος από 4:

Αφού παίξαμε επιτραπέζιο παιχνίδι για τη σωστή οδική συμπεριφορά & ασφάλεια και ζωγραφίσαμε διάφορα σήματα που συναντούμε στους δρόμους, δημιουργήσαμε μια μακέτα Κυκλοφοριακής Αγωγής και γλιστρήσαμε στους δρόμους με τα αμαξάκια μας! 🛣🚦🚗🚙

Ιδιαίτερη προσθήκη στη μακέτα αποτελεί και το εντυπωσιακό τούνελ με τα διόδια, το οποίο εμπνεύστηκαν και έφτιαξαν παιδιά στο ολοήμερο!

Μα πόσο εκπληκτικά είναι η φαντασία και το μεράκι των παιδιών! 🚇🤍

*Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά που αφιέρωσαν χρόνο και έφτιαξαν τα κτίρια της μακέτας (σχολείο, κατάστημα χαλιών, νοσοκομείο, καφετέρια και ξενοδοχείο) στο σπίτι τους!

Μελέτη Γ’ τάξη – Ενότητα 3 – 4️⃣ο μέρος από 4 & Εργαστήριο Δεξιοτήτων Δ’ τάξη:

Τον Ιανουάριο, επισκέφθηκε το σχολείο μας αστυνομικός της τροχαίας και συζήτησε με τις Γ’ & Δ’ τάξεις του σχολείου μας για θέματα οδικής συμπεριφοράς κι ασφάλειας, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μελέτης και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων αντίστοιχα! 🚗🚦

Είναι ωραίο να είσαι διαφορετικός!! Γ’ τάξη

Στα πλαίσια της 3ης ενότητας δεξιοτήτων με θέμα τη διαφορετικότητα και τη φιλία, τα τριτάκια έκαναν ζωγραφιές με συνθήματα για τη φιλία και τη διαφορετικότητα . Ζωγράφισαν και τον εαυτό τους σε τι είναι καλοί , τι τους αρέσει και τι πιστεύουν οι άλλοι γι αυτούς!!!

Διαδραστικά τετράδια (lapbook)

Η δεύτερη ενότητα της Μελέτης της Γ’ τάξης αναφέρεται “στον τόπο μας”. Πιο συγκεκριμένα, γίνονται γνωστά στα παιδιά κυρίως τα στοιχεία του χάρτη και οι γεωγραφικοί όροι ξηράς & θάλασσας.

Κάθε φορά που ολοκληρώναμε ένα κεφάλαιο, χωριζόμασταν σε ομάδες και παίζαμε ένα παιχνίδι αντιστοίχισης ή/και ταξινόμησης (αντιστοιχίζαμε την εκάστοτε εικόνα με τους ορισμούς και στη συνέχεια ταξινομούσαμε τα ζευγάρια εικόνας – όρων σε κατηγορίες). Σκοπός του παιχνιδιού, εκτός από το να ελέγξουμε τις γνώσεις μας, ήταν να δημιουργήσουμε τα παρακάτω διαδραστικά τετράδια (lapbooks), στα οποία μπορούν τα παιδιά να ανατρέχουν και να ανακαλούν τις πληροφορίες που έχουν διδαχθεί, κάνοντας μια γρήγορη επανάληψη!

*Τα διαδραστικά τετράδια είναι από το site “Η τάξη της κυρίας Γεωργίας”! Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Άννα Κογιάμη