Αρχείο

Ο σχολικός μας κήπος

Σε συνέχεια της καλλιέργειας του σχολικού μας κήπουαπό την προηγούμενη χρονιά με την υπέυθυνη κ. Πόπη Καλαμάκη , ασχοληθήκαμε και φέτος όλοι μας και είχαμε και πάλι με θαυμαστά αποτελέσματα!

Μαζέψαμε ελιές και βγάλαμε λάδι, φυτέψαμε μαρούλια, πατάτες κρεμμύδια και κουκιά.

Τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με τη γη, το νερό τους σπόρους και τα φυτά ,τα είδαν να μεγαλώνουν και σε κάποιες περιπτώσεις, απόλαυσαν την παραγωγή.

Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος και έμαθαν να φροντίζουν τα φυτά τους

Είδαν τις δυσκολίες και τους κόπους που χρειάζονται για να απολαμβάνουμε τα δώρα της φύσης.

Συνεργάστηκαν με επιτυχία.

Όλοι, μικροί βοήθησαν για τη δημιουργία του μπαξέ!

Έτσι η κυρία Πόπη μας είχε μια υπέροχη έκπληξη🎉🎉Μας έβαλε να μαζέψουμε τις ελιές από τα δέντρα της αυλής για να δούμε τι σημαίνει η φράση: “Μου έβγαλε το λάδι”… Ήταν και μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με διαφορετικά επαγγέλματα, στα πλαίσια του Εργαστηρίου δεξιοτήτων. Ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιοτριβείο αλλά και συνταγές με ελιές. Κουλουράκια λαδιού.

Και τα πρωτάκια στον κήπο!

Τα μικρότερα παιδιά του σχολείου μας, με τη βοήθεια της κυρίας Πόπης Καλαμάκη, ασχολήθηκαν με αγροτικές εργασίες! Φύτεψαν κουκιά, κρεμμυδάκια, μαρούλια και μάζεψαν ελιές, με πολλή όρεξη και χαρά! Επιλέξαμε το κατάλληλο και φωτεινό σημείο του κήπου για να φυτέψουμε τα μαρουλάκια. Στη συνέχεια, σκάψαμε, αφαιρέσαμε τα σκουπιδάκια και τα φύλλα και βάλαμε τα μαρούλια στο αυλάκι που ανοίξαμε.

Στο διάλειμμα τα ποτίσαμε και υποσχεθήκαμε να τα περιποιηθούμε μέχρι να μεγαλώσουν.

Εχουμε όμως και πατατούλες…

Άγιος Γεώργιος Συκούσης

Το χωριό πήρε το όνομά του από το παλαιό Μοναστήρι, που λειτουργού εκεί προς τιμήν του Αγίου.

Ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης είναι ένα μεγάλο χωριό ιδρυμένο το 1518 . Το χωριό διαθέτει πολλές πηγές και κατοίκους που ασχολούνται με την παραγωγή της μαστίχας. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι ένας Βυζαντινός ναός του 11ου με 12ου αιώνα, πιστό αντίγραφο της Νέας Μονής.

Κάναμε βόλτα στο χωριό, ξεναγηθήκαμε στα όμορφα σοκάκια του, είδαμε τον μύλο, κοιτάξαμε την καταπληκτική θεα που βλέπει τα παραλια της Μικράς Ασίας και αναγνωρίσαμε γεωγραφικούς όρους αφού οι ακτες διακρίνονται τόσο καθαρά

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το ελαιοτριβείο του χωριού αφού είχαμε μαζί και τις ελιές μας για να τους “βγαλουμε το λάδι”

Περάσαμε καταπληκτικά!!

Β τάξη: “Συζητάμε και …ζητάμε!”Επίσκεψη στο Δήμαρχο

Στις 21 Οκτωβρίου 2021  εμείς οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄Τάξης, επισκεφθήκαμε  τον Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη μαζί με τη Διευθύντρια κ. Μαρία Κέρογλου και την εκπαιδευτικό κ. Όλγα Καστανά.

Είχαμε σκοπό να το κάνουμε γιατί συζητήσαμε σχετικά στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος αλλά και της εκπαίδευσης του Υπεύθυνου Πολίτη του Κόσμου ως σχολείου μέλους του Δικτύου συνδεδεμένων σχολείων ASPnet  UNESCO που είμαστε . Στον Δήμαρχο,  ακούσαμε για τη δουλειά του στο Δημαρχείο και μιλήσαμε κι εμείς για τη γειτονιά μας και το σχολείο μας. Ζητήσαμε πάρκα, παιδική χαρά, ασφαλή πεζοδρόμια. Μάλιστα, καταθέσαμε κι  ένα έγγραφο με τα αιτήματα και τις προτάσεις μαςγια τη βελτίωση της ζωής μας στη γειτονιά του σχολείου μας.

Ο Δήμαρχος μας έδωσε συγχαρητήρια (και στους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία αξιοποίησης βιωματικών εργαλείων μάθησης), και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα ανταποκριθεί σε αυτά που ζητάμε, ενώ, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί και ο ίδιος το σχολείο τους σύντομα με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Νιώσαμε ότι καταλάβαμε λιγάκι τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης, να ενδιαφέρεσαι για τον τόπο και τη ζωή σου , να έχεις προτάσεις και να τις δίνεις εκεί που πρέπει για να ακουστούν. Έτσι θα είμαστε από δω και μπρος!

Βότανα στη Μελέτη Περιβάλλοντος

Με τα παιδιά της Γ’ τάξης ,στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος, μιλήσαμε, είδαμε βίντεο και εικόνες στο διαδίκτυο για τα αρωματικά φυτά και βότανα της ιδιαίτερης πατρίδας τους, της Χίου.

Οι μαθητές έφεραν από το σπίτι τους πολλά αρωματικά φυτά και βότανα (ρίγανη ,θυμάρι, δεντρολίβανο ,ευκάλυπτο, άνηθο ,μαντζουράνα, μελισσόχορτο ,χαμομήλι, μαϊντανό, δυόσμο, φασκόμηλο κ. α. Αφού τα μύρισαν, τα είδαν και αναγνώρισαν το καθένα, μιλήσαμε για τη χρησιμότητα τους.

Μελέτη περιβάλλοντος Β’ τάξη

Την Πέμπτη 21/1 με την Β’ τάξη βγήκαμε στην αυλή του σχολείου για να μάθουμε πώς να προσανατολιζόμαστε.

Βρήκαμε την Ανατολή, τη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο.

Μετά γράψαμε και ζωγραφίσαμε τι βλέπουμε στο κάθε σημείο του ορίζοντα!

Μελέτη περιβάλλοντος Β’ τάξη

received_816888782111104

Τα παιδιά της Β’ ταξης στη Μελέτη Περιβάλλοντος μίλησαν για τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου τους.

Έψαξαν στα σπίτια τους και βρήκαν παλιά αντικείμενα,  μιλήσαμε για την ιστορία τους και τη χρησιμότητα τους τα παλιά χρόνια στην εποχή των παππούδων και των γιαγιάδων.

Χαρτί από χαρτί…συνέχεια

Το ανακυκλωμένο μας χαρτί στέγνωσε!Το χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε ζωγραφιές που κάποιες τις κολλήσαμε στο σπίτι με μαγνητάκι πάνω στο ψυγείο!Φτιάξαμε κ ένα παζλ για να παίζουμε στην τάξη!

 

 

το παζλ πριν το κόψουμε

το παζλ πριν το κόψουμε

το παζλ έτοιμο για παιχνίδι

το παζλ έτοιμο για παιχνίδι

ουράνιο τόξο

ουράνιο τόξο

ανθρωπάκια σε δράση

ανθρωπάκια σε δράση

χμ;

 

Χαρτί από …χαρτί!

Πήραμε την ιδέα από το μάθημά μας και αφού παρακολουθήσαμε στο youtube πώς φτιάχνεται το χαρτί στα εργοστάσια, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και μεις στην τάξη το δικό μας χαρτί,ανακυκλώνοντας εφημερίδες.Κόψαμε μικρά κομματάκια τις εφημερίδες, τις κάναμε πολτό και τον απλώσαμε να στεγνώσει πάνω σε τούλια και κασόνια!Είμαστε περίεργοι να δούμε το αποτέλεσμα γιατί ο χαρτοπολτός μας ακόμα στεγνώνει…

Φέραμε εφημερίδες ,μπολ και νερό

Φέραμε εφημερίδες ,μπολ και νερό

Κόψαμε μικρά τα κομματάκια και τα ζυμώσαμε με νερό

Κόψαμε μικρά τα κομματάκια και τα ζυμώσαμε με νερό

Ζυμώνουμε...

Ζυμώνουμε…

...και ζυμώνουμε

…και ζυμώνουμε

απλώσαμε τον χαρτοπολτό σε τούλι πάνω σε κασόνι για να στραγγίξει

απλώσαμε τον χαρτοπολτό σε τούλι πάνω σε κασόνι για να στραγγίξει

τον ισιώσαμε όσο μπορούσαμε πατώντας τον με ένα τούλι και τον αφήσαμε στον ήλιο να στεγνώσει

τον ισιώσαμε όσο μπορούσαμε πατώντας τον με ένα τούλι και τον αφήσαμε στον ήλιο να στεγνώσει