Τα παιδάκια της Α’ τάξης, με την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Πόπης, φύτεψαν μαρουλάκια στον σχολικό μας κήπο! Έπειτα, συζήτησαν σχετικά με το τι χρειάζεται ένα φυτό για να αναπτυχθεί. Σε λίγο καιρό, θα δουν και τα αποτελέσματα της δράσης τους!
Με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ά τάξης του σχολείου μας θα ασχοληθούμε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς με την έννοια του σεβασμού. Σε πρώτη φάση, τα παιδάκια συζήτησαν για το τι σημαίνει γι’αυτά “σέβομαι/σεβασμός”. Στη συνέχεια, αφού κάθισαν σε κύκλο, έπαιρνε το καθένα διαδοχικά τον λόγο και απαριθμούσε 2 θετικά στοιχεία του χαρακτήρα ή της συμπεριφοράς του. Αμέσως μετά, τα υπόλοιπα παιδάκια καλούνταν να πουν κι εκείνα ένα θετικό στοιχείο για το παιδάκι που είχε τον λόγο. Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι όλα να πουν και να ακούσουν όμορφα λόγια για τον εαυτό τους. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων (“Ζω καλύτερα-Ευ ζην” και “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη”) και σκοπό έχει σε αυτή τη φάση στην τόνωση της αυτοεκτίμησης των παιδιών (αυτοσεβασμός) και στη συνειδητοποίηση της σημασίας που έχει για την ψυχολογία μας να λέμε και να ακούμε όμορφα λόγια!
Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Καλαμάκη σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς των τάξεων, υλοποίησε και φέτος πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής, συνεργαζόμενη επίσης με τον Δήμο Χίου, τον Σύλλογο Γονέων και ιδιώτη γεωπόνο. Βλέπουμε το πρόγραμμα εδώ:
Μελέτη Γ’ τάξη – Ενότητα 3 – 1ο μέρος από 4 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Άννα Κογιάμη
Η τρίτη ενότητα της Μελέτης της Γ’ τάξης αναφέρεται στα μέσα μεταφοράς και συγκοινωνίας και προσφέρεται για πραγματοποίηση έρευνας! Οι μικροί ερευνητές και οι μικρές ερευνήτριες του σχολείου μας ενθουσιάστηκαν πολύ με την ιδέα κι έτσι πραγματοποιήσαμε έρευνα με θέμα “Είμαστε ευχαριστημένοι/ες από τη συγκοινωνία στον τόπο μας;”. Αρχικά μικροί και μεγάλοι απάντησαν στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που δημιουργήσαμε. Εμείς στη συνέχεια μελετήσαμε πολύ καλά τις απαντήσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας και τέλος, βγάλαμε συμπεράσματα! Τα παιδιά τα πήγαν εξαιρετικά και ανταπεξήλθαν άψογα στις απαιτήσεις μιας έρευνας! Στο παρακάτω βιντεάκι “ντυθήκαμε” εισηγητές/τριες σε συνέδριο και παρουσιάσαμε τα συμπεράσματα της έρευνάς μας!
Lapbook με τα σήματα οδικής κυκλοφορίας από τα τριτάκια μας! Τα παιδιά κλήθηκαν να κολλήσουν διάφορα σήματα οδικής κυκλοφορίας, που συναντούν καθημερινά στον δρόμο, στις 4 κατηγορίες!
Αφού παίξαμε επιτραπέζιο παιχνίδι για τη σωστή οδική συμπεριφορά & ασφάλεια και ζωγραφίσαμε διάφορα σήματα που συναντούμε στους δρόμους, δημιουργήσαμε μια μακέτα Κυκλοφοριακής Αγωγής και γλιστρήσαμε στους δρόμους με τα αμαξάκια μας!
Ιδιαίτερη προσθήκη στη μακέτα αποτελεί και το εντυπωσιακό τούνελ με τα διόδια, το οποίο εμπνεύστηκαν και έφτιαξαν παιδιά στο ολοήμερο!
Μα πόσο εκπληκτικά είναι η φαντασία και το μεράκι των παιδιών!
*Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά που αφιέρωσαν χρόνο και έφτιαξαν τα κτίρια της μακέτας (σχολείο, κατάστημα χαλιών, νοσοκομείο, καφετέρια και ξενοδοχείο) στο σπίτι τους!
Μελέτη Γ’ τάξη – Ενότητα 3 – ο μέρος από 4 & Εργαστήριο Δεξιοτήτων Δ’ τάξη:
Τον Ιανουάριο, επισκέφθηκε το σχολείο μας αστυνομικός της τροχαίας και συζήτησε με τις Γ’ & Δ’ τάξεις του σχολείου μας για θέματα οδικής συμπεριφοράς κι ασφάλειας, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μελέτης και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων αντίστοιχα!
Χτες δεχτήκαμε επίσκεψη τροχονόμου στην τάξη μας. Στο πλαίσιο της 1ης δεξιότητας σχετικά με την αυτομέριμνα μάς επισκέφθηκε τροχονόμος, τον οποίο ευχαριστούμε. Μας μίλησε για τους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας στο δρόμο, συζητήσαμε και λύσαμε απορίες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μαζί με το τμήμα της Γ´ τάξης.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής αλλά και το θέμα μας στα εργαστήρια δεξιοτήτων, επιλέξαμε ένα υγιεινό κολατσιό και το φάγαμε στην αυλή του σχολείου κάνοντας πικ-νικ. Πρώτα συζητήσαμε τι περιλαμβάνει ένα υγιεινό κολατσιό, ποια φρούτα μπορούμε να φάμε το φθινόπωρο και τι προσφέρουν στην υγεία μας. Υποσχεθήκαμε να τρώμε πιο συχνά φρουτάκια κι εννοείται να τα απολαύσουμε με τον ίδιο τρόπο
Σε συνέχεια της καλλιέργειας του σχολικού μας κήπουαπό την προηγούμενη χρονιά με την υπέυθυνη κ. Πόπη Καλαμάκη , ασχοληθήκαμε και φέτος όλοι μας και είχαμε και πάλι με θαυμαστά αποτελέσματα!
Μαζέψαμε ελιές και βγάλαμε λάδι, φυτέψαμε μαρούλια, πατάτες κρεμμύδια και κουκιά.
Τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με τη γη, το νερό τους σπόρους και τα φυτά ,τα είδαν να μεγαλώνουν και σε κάποιες περιπτώσεις, απόλαυσαν την παραγωγή.
Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος και έμαθαν να φροντίζουν τα φυτά τους
Είδαν τις δυσκολίες και τους κόπους που χρειάζονται για να απολαμβάνουμε τα δώρα της φύσης.
Συνεργάστηκαν με επιτυχία.
Όλοι, μικροί βοήθησαν για τη δημιουργία του μπαξέ!
Έτσι η κυρία Πόπη μας είχε μια υπέροχη έκπληξηΜας έβαλε να μαζέψουμε τις ελιές από τα δέντρα της αυλής για να δούμε τι σημαίνει η φράση: “Μου έβγαλε το λάδι”… Ήταν και μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με διαφορετικά επαγγέλματα, στα πλαίσια του Εργαστηρίου δεξιοτήτων. Ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιοτριβείο αλλά και συνταγές με ελιές. Κουλουράκια λαδιού.
Απλώσαμε το δίχτυΡαβδίσαμε την ελιάΑρχίσαμε να μαζεύουμε…ΜαζεύουμεΣτο ελαιοτριβείοΑπολαμβάνουμε το λαδάκι μας
Και τα πρωτάκια στον κήπο!
Τα μικρότερα παιδιά του σχολείου μας, με τη βοήθεια της κυρίας Πόπης Καλαμάκη, ασχολήθηκαν με αγροτικές εργασίες! Φύτεψαν κουκιά, κρεμμυδάκια, μαρούλια και μάζεψαν ελιές, με πολλή όρεξη και χαρά! Επιλέξαμε το κατάλληλο και φωτεινό σημείο του κήπου για να φυτέψουμε τα μαρουλάκια. Στη συνέχεια, σκάψαμε, αφαιρέσαμε τα σκουπιδάκια και τα φύλλα και βάλαμε τα μαρούλια στο αυλάκι που ανοίξαμε.
Στο διάλειμμα τα ποτίσαμε και υποσχεθήκαμε να τα περιποιηθούμε μέχρι να μεγαλώσουν.
Τα κουκιά μαςΚρεμμυδάκιαφυτεύουμεΤα μαρουλάκια μας
Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο και στην βιβλιοθήκη Κοραή
Τα παιδιά της Δ’ και της Ε’ τάξης επισκέφθηκαν το ναυτικό μουσείο και ξεναγήθηκαν σε αυτό. Εκτός από τα πολύ όμορφα εκθέματα και την αφιερωμένη έκθεση στον Κωνσταντίνο Κανάρη είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και το πολύ όμορφο κτίριο με τα ζωγραφισμένα ταβάνια.
Στην βιβλιοθήκη Κοραή η Ε’ η Δ’ και η ΣΤ’ τάξεις παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Γνωρίζοντας τον Αδαμάντιο Κοραή”
Μάθαμε για την ζωή του, την προσωπικότητα του και το ποσό πολύ πρόσφερε στον αγώνα αλλά και πόσο αγαπούσε τα γράμματα και την γνώση.
Επίσης, η Στ τάξη επισκέφτηκε το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Χίου στα πλαίσια των ενεργειών για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.