Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής αλλά και το θέμα μας στα εργαστήρια δεξιοτήτων, επιλέξαμε ένα υγιεινό κολατσιό και το φάγαμε στην αυλή του σχολείου κάνοντας πικ-νικ. Πρώτα συζητήσαμε τι περιλαμβάνει ένα υγιεινό κολατσιό, ποια φρούτα μπορούμε να φάμε το φθινόπωρο και τι προσφέρουν στην υγεία μας. Υποσχεθήκαμε να τρώμε πιο συχνά φρουτάκια κι εννοείται να τα απολαύσουμε με τον ίδιο τρόπο
Σε συνέχεια της καλλιέργειας του σχολικού μας κήπουαπό την προηγούμενη χρονιά με την υπέυθυνη κ. Πόπη Καλαμάκη , ασχοληθήκαμε και φέτος όλοι μας και είχαμε και πάλι με θαυμαστά αποτελέσματα!
Μαζέψαμε ελιές και βγάλαμε λάδι, φυτέψαμε μαρούλια, πατάτες κρεμμύδια και κουκιά.
Τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με τη γη, το νερό τους σπόρους και τα φυτά ,τα είδαν να μεγαλώνουν και σε κάποιες περιπτώσεις, απόλαυσαν την παραγωγή.
Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος και έμαθαν να φροντίζουν τα φυτά τους
Είδαν τις δυσκολίες και τους κόπους που χρειάζονται για να απολαμβάνουμε τα δώρα της φύσης.
Συνεργάστηκαν με επιτυχία.
Όλοι, μικροί βοήθησαν για τη δημιουργία του μπαξέ!
Έτσι η κυρία Πόπη μας είχε μια υπέροχη έκπληξηΜας έβαλε να μαζέψουμε τις ελιές από τα δέντρα της αυλής για να δούμε τι σημαίνει η φράση: “Μου έβγαλε το λάδι”… Ήταν και μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με διαφορετικά επαγγέλματα, στα πλαίσια του Εργαστηρίου δεξιοτήτων. Ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιοτριβείο αλλά και συνταγές με ελιές. Κουλουράκια λαδιού.
Απλώσαμε το δίχτυΡαβδίσαμε την ελιάΑρχίσαμε να μαζεύουμε…ΜαζεύουμεΣτο ελαιοτριβείοΑπολαμβάνουμε το λαδάκι μας
Και τα πρωτάκια στον κήπο!
Τα μικρότερα παιδιά του σχολείου μας, με τη βοήθεια της κυρίας Πόπης Καλαμάκη, ασχολήθηκαν με αγροτικές εργασίες! Φύτεψαν κουκιά, κρεμμυδάκια, μαρούλια και μάζεψαν ελιές, με πολλή όρεξη και χαρά! Επιλέξαμε το κατάλληλο και φωτεινό σημείο του κήπου για να φυτέψουμε τα μαρουλάκια. Στη συνέχεια, σκάψαμε, αφαιρέσαμε τα σκουπιδάκια και τα φύλλα και βάλαμε τα μαρούλια στο αυλάκι που ανοίξαμε.
Στο διάλειμμα τα ποτίσαμε και υποσχεθήκαμε να τα περιποιηθούμε μέχρι να μεγαλώσουν.
Τα κουκιά μαςΚρεμμυδάκιαφυτεύουμεΤα μαρουλάκια μας
Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο και στην βιβλιοθήκη Κοραή
Τα παιδιά της Δ’ και της Ε’ τάξης επισκέφθηκαν το ναυτικό μουσείο και ξεναγήθηκαν σε αυτό. Εκτός από τα πολύ όμορφα εκθέματα και την αφιερωμένη έκθεση στον Κωνσταντίνο Κανάρη είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και το πολύ όμορφο κτίριο με τα ζωγραφισμένα ταβάνια.
Στην βιβλιοθήκη Κοραή η Ε’ η Δ’ και η ΣΤ’ τάξεις παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Γνωρίζοντας τον Αδαμάντιο Κοραή”
Μάθαμε για την ζωή του, την προσωπικότητα του και το ποσό πολύ πρόσφερε στον αγώνα αλλά και πόσο αγαπούσε τα γράμματα και την γνώση.
Επίσης, η Στ τάξη επισκέφτηκε το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Χίου στα πλαίσια των ενεργειών για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.
Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων των Α΄, Δ΄ και Στ΄ τάξεων (διατροφή-φροντίζω το σώμα μου), επισκέφτηκε το σχολείο μας ο διατροφολόγος Στυλιανός Κάρλος. Αφού μίλησε στα παιδιά για την αξία της υγιεινής διατροφής, ετοίμασε μαζί τους υγιεινά σνακ με παξιμάδι, μπανάνα, μέλι, λίγη σοκολάτα (‘ζαβολιά’ που επιτρέπεται, γιατί ήταν λίγη!) και φιστικοβούτυρο, το οποίο παρασκευάστηκε εκείνη την ώρα με την πολύτιμη βοήθεια των μικρών και δραστήριων μαθητών/τριών μας! Τα παιδιά τα απόλαυσαν, το ίδιο και όσοι/ες εκπαιδευτικοί προλάβαμε!!!
Τα παιδιά της Α΄ τάξης του σχολείου μας, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας το 1οεργαστήριο δεξιοτήτων «Ζω καλύτερα-Ευ Ζην», κατασκεύασαν διατροφικές πυραμίδες και συζήτησαν για τις κατηγορίες των τροφίμων (π.χ. γαλακτοκομικά, λαχανικά, λίπη) και τη συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνονται. Παράλληλα, φωτογραφήθηκαν με τα φρούτα που είχαν μαζί τους για κολατσιό και ζωγράφισαν το ‘πιάτο της σωστής διατροφής’, στο οποίο κυριαρχεί η σαλάτα (50% του πιάτου) και συμπληρώνεται από πρωτεΐνη (25%) και υδατάνθρακα (25%). Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τις δραστηριότητες των παιδιών συνόδευε μουσική υπόκρουση με θέμα την υγιεινή διατροφή (φρούτα-φρούτα: https://www.youtube.com/watch?v=GXNQqsq-l6w. Τα ναι και όχι της σωστής διατροφής: https://www.youtube.com/watch?v=9NsLE92zIqM&t=42s. Μάγειρας: https://www.youtube.com/watch?v=HcEOyDnUNWk. Ο πρίγκιπας Λεμόνης: https://www.youtube.com/watch?v=IjnHfX2O1Qk. )
Μπορούμε να μάθουμε κάτι παραπάνω για την υγεία μας από ειδικούς επιστήμονες στο χώρο του σχολείου; Μα και βέβαια! Στα πλαίσια των δράσεων Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας από την 1η ΤΟΜΥ ΧΙΟΥ τα εξής προγράμματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον παιδιών και εκπαιδευτικών , φάνηκαν πολύ χρήσιμα και μας ευαισθητοποίησαν στο θέμα του εθελοντισμού και της δωρεάς οργάνων:
21-1-2023 :«Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε Παιδιά και Εφήβους» για την ΣΤ τάξη από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και την κ.Κουρτέση Κατερίνα, παιδίατρο
21-2-2023 :«Αγωγή στοματικής υγείας», για την Γ τάξη από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και την κ.Κουρτέση Κατερίνα, παιδίατρο
1-3-2023:«E-BUG – Οι μαθητές στην χώρα των μικροβίων», για τις τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’από την κ. Κούρτεση Κατερίνα, παιδίατρο και την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια
1-3-2023: «Πρόληψη ατυχημάτων», για την Γ τάξη από την κ. Κούρτεση Κατερίνα, παιδίατρο και την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια
2-3-2023: «Διατροφική αγωγή», για τις Α-Β τάξεις από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και από την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια
2-3-2023 : «Πρόληψη και διαχείριση της χρήσης καπνού στα σχολεία», από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και από την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια για την ΣΤ’ του δημοτικού
Με αφορμή τη θεματική ενότητα «υγιεινή διατροφή» και αφού συζητήσαμε με τους μαθητές τη σημασία ενός υγιεινού και πλήρους πρωινού γεύματος, οι μαθητές της Δ´ τάξης έφαγαν σήμερα πρωινό όλοι μαζί στην τάξη.
Τα παιδιά -αποφεύγοντας τροφές με πολλή ζάχαρη – έφεραν μαζί τους φρούτα, γάλα, δημητριακά, τοστ κ.α. Στο τέλος στύψαμε πορτοκάλια και ήπιαμε φυσικό χυμό για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα!
Τα παιδιά της Α΄ τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του 1ου εργαστηρίου δεξιοτήτων «Ζω καλύτερα-Ευ Ζην», συζήτησαν σχετικά με το τι σημαίνει γι’ αυτά ‘υγιεινή διατροφή’. Διατυπώθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις για τις τροφές που κάνουν καλό στην υγεία μας και τις τροφές τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε, ενώ τονίσαμε ότι οι τροφές με ζάχαρη και πολλά λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Προκειμένου, μάλιστα, να διερευνηθούν οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών, μοιράστηκε ένα ‘χρωματιστό’ και διαφορετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο τα καλούσε να απαντήσουν τι τρώνε για πρωινό και τι για κολατσιό. Τα παιδιά συμπλήρωσαν με ειλικρίνεια και πολλά από αυτά διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να βγάλουν την πολλή σοκολάτα από την καθημερινή τους διατροφή και να προσθέσουν περισσότερα φρούτα!