Αρχείο
mind map:Genders travelling in time
διάχυση του ‘Genders travelling in time”-e-Twinning 2023-2024 στην ευρύτερη κοινότητα
4o Δημοτικό Σχολείο Χίου: Διάχυση του e-Twinning project “Genders travelling in time” – Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου (sch.gr)4o Δημοτικό Σχολείο Χίου: Διάχυση του e-Twinning project “Genders travelling in time” – Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου (sch.gr)
“Genders travelling in time”
e-Twinning project 2023-2024
Το e-Twinning είναι μια μεγάλη εκπαιδευτική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και παιδιά που θέλουν να συνεργαστούν πάνω σε ορισμένα θέματα.
Στο eTwinning, οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν και διεξάγουν επιτόπιες και διαδικτυακές δραστηριότητες με τους μαθητές τους σε συνεργασία με συναδέλφους από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. Συμμετέχουν σε συνεργατικά έργα με την υποστήριξη του περιβάλλοντος TwinSpace. Οι εθνικοί οργανισμοί υποστήριξης είναι αρμόδιοι για την επικύρωση της εγγραφής των χρηστών που επιθυμούν να γίνουν μέλη του eTwinning, διατηρώντας έτσι την πλατφόρμα ασφαλή, παρέχοντας υποστήριξη και καθοδήγηση και αναγνωρίζοντας το έργο των εκπαιδευτικών με εθνικά και ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας.
Σχετικά με το πρότζεκτ μας :«Genders travelling in time”2023-2024
Founder: 4th Primary school of Chios,
Co-founder Scoala Gimnaziala nr 13, Timisoara Romania
Φέτος δημιουργήσαμε το έργο «Genders travelling in time” το οποίο εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης και θα ασχοληθούμε με τα στερεότυπα που ακολουθούν τα δύο φύλα από την αρχαιότητα ως σήμερα και πώς επηρεάζουν τη ζωή και τις αποφάσεις μας. Για παράδειγμα : υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες δουλειές στο σπίτι, στο επάγγελμα; Βασικός μας στόχος είναι να αφομοιωθεί από τα παιδιά η έννοια της ισότητας των φύλων.
Σύντομη περιγραφή
Θα αναζητήσουμε στερεότυπα φύλου όπως παρουσιάζονται στη γλώσσα, την τέχνη, τα παραμύθια, τον Τύπο, τη διαφήμιση, τα συμβατικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα επαγγέλματα και την καθημερινή ζωή και πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις και την επιλογή του ρόλου μας στη ζωή. Για να επιτευχθεί αυτό, όλοι οι συνεργάτες θα συνεργαστούν σε ψηφιακές συνεργατικές πλατφόρμες, θα δημιουργήσουμε κοινά προϊόντα όπως αφίσες, βίντεο, δημιουργία κώδικα qr, θα συνθέσουμε τραγούδια και θα καταλήξουμε να δημιουργούμε ψηφιακά συνεργατικά βιβλία. Στην όλη διαδικασία θα εμπλέξουμε ειδικούς φορείς, όπως ψυχολόγους και φυσικά τους γονείς.
Επιμέρους στόχοι:
• Καλλιέργεια προφορικού λόγου και ενεργητική ακρόαση
• Τεχνικές Ενίσχυσης της Φαντασίας (αλλαγή ρόλων σε μύθους, σενάριο για ταινία μικρού μήκους, στίχοι τραγουδιών, κ.λπ.)
• Καλλιέργεια κριτικής σκέψης για να κατανοήσουμε τι είναι τα στερεότυπα και πώς μας επηρεάζουν
• Ανάπτυξη δεξιοτήτων καλλιτεχνικής έκφρασης: Εικαστική καλλιτεχνική έκφραση των ιστοριών – Μετατροπή σε πεζό ή έμμετρο κείμενο – Δραματοποίηση και πλαστική απόδοση των ιστοριών
• Καλλιέργεια δεξιοτήτων στη χρήση ψηφιακών εργαλείων
• Μάθετε πώς να μαθαίνετε: έρευνα και καταγραφή σε πολιτιστικά και επιστημονικά πεδία – συνεντεύξεις με επαγγελματίες
• Κινητοποίηση και συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας -μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων- στη συλλογή και έρευνα υλικού
• ανάπτυξη κοινωνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων
• καλλιέργεια ενσυναίσθησης και διαχείρισης συναισθημάτων
• Υιοθέτηση υγιών σχέσεων μεταξύ των φύλων σπάζοντας τα όρια των στερεοτύπων
Εργασίες που περιμένουμε να κάνουμε για το τέλος:
1. Σύνταξη διαφημιστικού μηνύματος ισότητας των φύλων
2. Δημιουργία σύντομων βίντεο
3. Δημιουργία αφίσας
5. Σύνθεση στίχων και μουσικής από κοινού για ένα κοινό τραγούδι
6. Δημιουργία qr code για όλες τις εργασίες
7. Δημοσίευση qr code σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία αλλά και σε κεντρικά σημεία των πόλεων μας (διάχυση)• Ανάδυση διαφόρων δεξιοτήτων: λεξιλόγιο, ξένες γλώσσες, επικοινωνία και εξωστρέφεια, καλλιέργεια σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς, κατάρριψη στερεότυπων φύλων, καλλιέργεια διερευνητικού πνεύματος
8. Ανάδειξη του προγράμματος ως καλής και καινοτόμου πρακτικής στην έρευνα και εμβάθυνση στην αλήθεια
9. Δημοσίευση του προγράμματος στο Twinspace , στις ιστοσελίδες των σχολείων
Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την διαδικασία του προγράμματός μας
https://padlet.com/4dimchi/break-barriers-build-equality-vnb0gryk3ywdfmgz
Genders travelling in time – 1η διαδικτυακή συνάντηση
Πραγματοποιήσαμε με μεγάλη μας χαρά την πρώτη μας διαδικτυακή συνάντηση με τα σχολεία που συνεργαζόμαστε στο φετινό μας πρόγραμμα etwinning “genders traveling in time” Γνωριστήκαμε, παρουσιάσαμε τον εαυτό μας και τον τόπο μας, μιλήσαμε αγγλικά και το χαρήκαμε πολύ. Οργανώσαμε την συνέχεια και τις επόμενες δράσεις που θα ακολουθήσουν.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2023
Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών και σκεφτήκαμε τις φωλίτσες μας και διάφορους τρόπους για να εκφράσουμε την αγάπη μας με μια αγκαλιά.
Έτσι λοιπόν μας ήρθαν τα πρωτάκια μας στην τάξη και μιλήσαμε για την αγκαλιά. Πότε την κάνουμε, σε ποιους, τι αισθανόμαστε.
Γράψαμε την αγκαλιά σε πολλές γλώσσες… και σχηματίσαμε με την δικιά μας γλώσσα μια μεγάλη “αγκαλιά” από τις σχολικές μας τσάντες.
Τέλος, είδαμε ότι πάνω απ’ ολες τις γλώσσες είναι η γλώσσα του σώματος, η οποία δεν έχει σύνορα. Μπορεί να εκφράσει τα πάντα και να γίνει κατανοητή απ’ όλους έτσι μοιραστήκαμε πολλές αγκαλιες
mind map of the project “Strange stories…..truth”
3η ιστορία του σχολείου μας για το etwinning “Strange stories, superstition and truth”
Ωρίωνας, ο κυνηγός -Μηχανισμός των Αντικυθήρων-4ο Δ.ΣΧίου-Παρουσίαση από τη Δρ Στέλλα Μπουλά
Συνεργασία 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου στα πλαίσια του e-Twinning project: Strange stories, superstitions and truth-Παρουσίαση από τη Δρ Στέλλα Μπουλά ερευνήτρια αστροφυσικό στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών-2022-2023
Ενδοσχολική Επιμόρφωση Γονέων και Εκπαιδευτικών: “Η λειτουργία του e-Twinning σε διαδικτυακή επικοινωνία”
Οι γονείς παρακολούθησαν μαζί μας διαδικτυακή σύνδεση με εταίρους στα πλαίσια του e-Twinning. Επίσης, συζητήσαμε για τη λειτουργία της πλατφόρμας και τα οφέλη των κοινών προγραμμάτων μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων