Αρχείο

Η Σχολική Διαμεσολάβηση την φετινή χρονιά 2023-2024

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Καλαμάκη παρουσιάζει:

4η τηλεδιάσκεψη Οδυσσέας- ασφάλεια στο διαδίκτυο

Σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου ολοκληρώσαμε το φετινό πρόγραμμα Οδυσσέας “Ασφάλεια και δημιουργικότητα στο διαδίκτυο”. Παρουσιάσαμε τις τρεις ψηφιακές μας ιστορίες και παρακολουθήσαμε με τη σειρά μας τις ιστορίες των παιδιών απ’ το 174ο σχολείο Αθηνών.

Τις τρεις ψηφιακές ιστορίες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος, μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ:
1)Το χωριό της αλήθειας και το δάσος των ψεμάτων (fake news): https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/v1r7dV7ySJyFcWafBAn5Xg

2) Η αναζήτηση της πραγματικής σύνδεσης (εθισμός)

https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/-QN91TGqStqfO3nfJbMC1w



3)Το μυστήριο του χαμένου κόσμου “παιχνίδια χωρίς βία” (βίαια παιχνίδια):

https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/2LrvxQ1BTwmheLXGXZbP1A

“Genders travelling in time”

e-Twinning project 2023-2024

       Το e-Twinning είναι μια μεγάλη εκπαιδευτική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και παιδιά που θέλουν να συνεργαστούν πάνω σε ορισμένα θέματα.

     Στο eTwinning, οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν και διεξάγουν επιτόπιες και διαδικτυακές δραστηριότητες με τους μαθητές τους σε συνεργασία με συναδέλφους από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. Συμμετέχουν σε συνεργατικά έργα με την υποστήριξη του περιβάλλοντος TwinSpace. Οι εθνικοί οργανισμοί υποστήριξης είναι αρμόδιοι για την επικύρωση της εγγραφής των χρηστών που επιθυμούν να γίνουν μέλη του eTwinning, διατηρώντας έτσι την πλατφόρμα ασφαλή, παρέχοντας υποστήριξη και καθοδήγηση και αναγνωρίζοντας το έργο των εκπαιδευτικών με εθνικά και ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας

Σχετικά με το πρότζεκτ μας :«Genders travelling in time”2023-2024

 Founder: 4th Primary school of Chios,

Co-founder Scoala Gimnaziala nr 13, Timisoara Romania

Φέτος δημιουργήσαμε το έργο «Genders travelling in time” το οποίο εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης και θα ασχοληθούμε με τα στερεότυπα που ακολουθούν τα δύο φύλα από την αρχαιότητα ως σήμερα και πώς επηρεάζουν τη ζωή και τις αποφάσεις μας. Για παράδειγμα : υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες δουλειές στο σπίτι, στο επάγγελμα; Βασικός μας στόχος είναι να αφομοιωθεί από τα παιδιά η έννοια της ισότητας των φύλων.

Σύντομη περιγραφή

Θα αναζητήσουμε στερεότυπα φύλου όπως παρουσιάζονται στη γλώσσα, την τέχνη, τα παραμύθια, τον Τύπο, τη διαφήμιση, τα συμβατικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα επαγγέλματα και την καθημερινή ζωή και πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις και την επιλογή του ρόλου μας στη ζωή. Για να επιτευχθεί αυτό, όλοι οι συνεργάτες θα συνεργαστούν σε ψηφιακές συνεργατικές πλατφόρμες, θα δημιουργήσουμε κοινά προϊόντα όπως αφίσες, βίντεο, δημιουργία κώδικα qr, θα συνθέσουμε τραγούδια και θα καταλήξουμε να δημιουργούμε ψηφιακά συνεργατικά βιβλία. Στην όλη διαδικασία θα εμπλέξουμε ειδικούς φορείς, όπως ψυχολόγους και φυσικά τους γονείς.

Επιμέρους στόχοι:

• Καλλιέργεια προφορικού λόγου και ενεργητική ακρόαση

• Τεχνικές Ενίσχυσης της Φαντασίας (αλλαγή ρόλων σε μύθους, σενάριο για ταινία μικρού μήκους, στίχοι τραγουδιών, κ.λπ.)

• Καλλιέργεια κριτικής σκέψης για να κατανοήσουμε τι είναι τα στερεότυπα και πώς μας επηρεάζουν

• Ανάπτυξη δεξιοτήτων καλλιτεχνικής έκφρασης: Εικαστική καλλιτεχνική έκφραση των ιστοριών – Μετατροπή σε πεζό ή έμμετρο κείμενο – Δραματοποίηση και πλαστική απόδοση των ιστοριών

• Καλλιέργεια δεξιοτήτων στη χρήση ψηφιακών εργαλείων

• Μάθετε πώς να μαθαίνετε: έρευνα και καταγραφή σε πολιτιστικά και επιστημονικά πεδία – συνεντεύξεις με επαγγελματίες

• Κινητοποίηση και συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας -μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων- στη συλλογή και έρευνα υλικού

• ανάπτυξη κοινωνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων

• καλλιέργεια ενσυναίσθησης και διαχείρισης συναισθημάτων

• Υιοθέτηση υγιών σχέσεων μεταξύ των φύλων σπάζοντας τα όρια των στερεοτύπων

Εργασίες που περιμένουμε να κάνουμε για το τέλος:

1. Σύνταξη διαφημιστικού μηνύματος ισότητας των φύλων

2. Δημιουργία σύντομων βίντεο

3. Δημιουργία αφίσας

5. Σύνθεση  στίχων  και μουσικής από κοινού για ένα κοινό τραγούδι

6. Δημιουργία qr code για όλες τις εργασίες

7. Δημοσίευση qr code σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία αλλά και σε κεντρικά σημεία των πόλεων μας (διάχυση)• Ανάδυση διαφόρων δεξιοτήτων: λεξιλόγιο, ξένες γλώσσες, επικοινωνία και εξωστρέφεια, καλλιέργεια σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς, κατάρριψη στερεότυπων φύλων, καλλιέργεια διερευνητικού πνεύματος

8. Ανάδειξη του προγράμματος ως καλής και καινοτόμου πρακτικής στην έρευνα και εμβάθυνση στην αλήθεια

9. Δημοσίευση του προγράμματος στο Twinspace , στις ιστοσελίδες των σχολείων

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την διαδικασία του προγράμματός μας

https://padlet.com/4dimchi/break-barriers-build-equality-vnb0gryk3ywdfmgz

Φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας

Την Πέμπτη 16 Απριλίου, πήραμε μέρος στην όμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χίου, στο πλαίσιο του 13ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Με ιδιαίτερη χαρά, παρουσιάσαμε και εμείς το τραγούδι μας με το βίντεο που το συνοδεύει.

Η δημιουργία μας έχει θέμα την φιλία και τίτλο “Το χέρι σου δωσ’ μου…”

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για το πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Διαχείριση συναισθημάτων – Θυμού και συγκρόυσεων Ε’ -Στ’

Στα πλαίσια εργαστήριων δεξιοτήτων αλλά και ενδοσχολικής επιμόρφωσης, επισκέφθηκε το σχολείο μας η Κ Ελένη Κοτσάτου κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του Κέντρου πρόληψης Χίου για να μας μιλήσει και να μας ενημερώσει σχετικά με την διαχείριση των συναισθημάτων μας και ιδιαίτερα του θυμού. Συζητήσαμε πως μπορούμε να επιλύουμε συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ μας. Ενημερωθήκαμε, μιλήσαμε , εκφραστήκαμε και στη συνέχεια με βιωματικό τρόπο καταλάβαμε πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας, πώς να τα εκφράζουμε και πώς με ήρεμο και διαλλακτικό τρόπο να επιλύουμε συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ μας.

Την ενημέρωση παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Οδυσσέας ,ασφάλεια στο διαδίκτυο Στ’ τάξη

Η δεύτερη διαδικτυακή μας συνάντηση με το 174ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, έγινε και τα παιδιά ανάλυσαν τα αποτελέσματα που συγκέντρωσαν μέσα από ένα παντλετ που αφορούσε τα βίαια παιχνίδια, τα προσωπικά μας δεδομένα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Μοιράστηκαν και αντάλλαξαν προσωπικές εμπειρίες και κατάλαβαν πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στο διαδίκτυο. Παίξαμε διάφορα κουίζ για να δούμε τις γνώσεις μας και τέλος με τη βοήθεια του “τροχού της τύχης” μοιράσαμε τις ενότητες που θα επεξεργαστεί καθεμία από τις τρεις ομάδες μας.

Είναι ωραίο να είσαι διαφορετικός!! Γ’ τάξη

Στα πλαίσια της 3ης ενότητας δεξιοτήτων με θέμα τη διαφορετικότητα και τη φιλία, τα τριτάκια έκαναν ζωγραφιές με συνθήματα για τη φιλία και τη διαφορετικότητα . Ζωγράφισαν και τον εαυτό τους σε τι είναι καλοί , τι τους αρέσει και τι πιστεύουν οι άλλοι γι αυτούς!!!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!!!

Η ενδέκατη μέρα του Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί σαν ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιου.Ειναι η γενεθλια ημέρα της UNICEF που ιδρύθηκε στις 11-12-1946 για να βοηθήσει στην αρχή τα παιδιά της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κίνας μετά το τέλος του Β παγκόσμιου πολεμου.

Τα παιδιά όλου του κόσμου πρέπει να ζουν και να μεγαλώνουν χωρίς διακρίσεις φύλου,γλώσσας,θρησκείας,πολιτικών η άλλων πεποιθήσεων. Δικαιουνται να μεγαλώσουν σ έναν κόσμο δίκαιο❤❤❤

Ο σύλλογος γονεων μοίρασε σε κάθε τάξη τον δεκάλογο των δικαιωμάτων του παιδιου εκτυπωμένο σε διάφορα χρώματα και καραμελιτσες!!!🍬🍬🍬

Τους ευχαριστούμε πολύ για αυτή την όμορφη πρωτοβουλία!!!!

Τα παιδάκια της Τρίτης φτιάξανε τα χεράκια των ευχών!!!!👋🤚🖐✋️

Μακάρι αυτές οι ευχές να γίνουν πραγματικότητα για όλα τα παιδιά!!!!👧👦

Η επίσκεψη των φίλων μας από το Ειδικό Σχολείο

Υπέροχα ξεκίνησε ο μήνας μας σήμερα γιατί όπως κάθε χρόνο, μας επισκέφθηκαν οι φίλοι μας από το ειδικό σχολείο. Φυσικά περάσαμε τέλεια αφού κάναμε μαζί γυμναστική και παίξαμε παιχνίδια, δραστηριότητες που κάθε χρόνο φροντίζει να οργανώσει η γυμνάστριά μας κ. Καλογρά Ευαγγελία. Στολίσαμε Χριστουγεννιάτικα και στο τέλος ανταλλάξαμε ευχές και δώρα. Σύντομα θα ξαναβρεθούμε γιατί το υποσχεθήκαμε!

Το καραβάκι που κατασκεύασαν τα παιδιά της Στ με την κ. Καλογρα και χάρισαν στα παιδιά του Ειδικού Δ.Σχολειου και η πανέμορφη χριστουγεννιάτικη κάρτα που έφτιαξαν τα παιδια του Ειδικού και χάρισαν σε εμάς!

Α’ τάξη:

Την Παρασκευή υποδεχτήκαμε τους μαθητές του Ειδικού σχολείου με χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές που έφτιαξαν τα παιδιά της Ά τάξης. Τις δωρήσαμε στα παιδιά με τις καλύτερες ευχές μέσα από την καρδιά μας♥️♥️ Στη συνέχεια παίξαμε, χορέψαμε όλοι μαζί στην αυλή και τέλος στολίσαμε τα φυτά του κήπου με χριστουγεννιάτικα στολίδια 🎄🎄

Γι αυτήν την όμορφη μέρα, ευχαριστούμε πάρα πολύ τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και τις δασκάλες τους, κ. Σάντυ Βαρλα λογοθεραπευτρια,κ. Κλεοπάτρα Τσοπάνη κοινωνική λειτουργό και κ.Σοφια Τσιμπινου ψυχολόγο, τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας τους μαθητές και τις μαθήτριες μας καθώς και τον Σύλλογο Γονέων μας για τη συμμετοχή τους και τα δωράκια που χάρισαν στα παιδιά. Είναι μια καθιερωμένη γιορτή πια, για τα δύο σχολεία που συνεργάζονται στενά εδώ και χρόνια δίνοντας νόημα στον αλληλοσεβασμό, τη συμπερίληψη και την αλληλοαποδοχή!

”Οδηγός καλών πρακτικών-στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και λειτουργία της Σχολικής Διαμεσολάβησης ως μεθόδου επίλυσης συγκρούσεων στο σχολείο, από ομηλίκους”

Σήμερα,17-11-2023 η κ. Καλλιόπη Καλαμάκη πραγματοποίησε στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης ενδοσχολική επιμόρφωση διάρκειας 3 δ.ω. με το παραπάνω θέμα, που συνιστά απαραίτητη εκπαίδευση για όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας εφόσον εδώ και τρία χρόνια υλοποιείται το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης παράλληλα με άλλα προγράμματα πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας. Την επιμόρφωση παρακολούθησε το σύνολο των εκπαιδευτικών της σχολικής μας μονάδας ενώ αξιοποιήθηκε ψηφιακό υλικό.