Αρχείο

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με σύνδρομο Down- Έκπληξη από τον Σύλλογο Γονέων!

Σήμερα στο σχολείο αφιερώσαμε την τελευταία ώρα για να μιλήσουμε με τα παιδιά για τους φίλους μας που έτυχε να γεννηθούν με σύνδρομο Down. Είπαμε για το χρωμόσωμα 47 , για τις ιδιαιτερότητες που φέρνει μαζί του, για την σπουδαιότητα της ενσωμάτωσης των ατόμων με Down στην κοινωνία αλλά κυρίως, για τον δικό μας ρολο της αποδοχής, της ενσυναίσθησης και της συνοδοιπόρευσης μαζί τους. Ο Σύλλογος Γονέων, πάντα συμπαραστάτης με ωραίες ιδέες, κατασκεύασε και προσέφερε στο τέλος, μοναδικές καρτούλες με κίτρινη και μπλε κορδελίτσα, σύμβολο της ημέρας. Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες του Συλλόγου μας!

Τσικνοπέμπτη με γονείς , γαϊτανάκι και σουβλάκι!

Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας με γαϊτανάκι,πολύ χορό και βέβαια δωρεάν σουβλάκια για όλα τα παιδιά από τα μέλη του Συλλογου Γονέων που αποδείχτηκαν και φοβεροί ψηστες! Τους ευχαριστούμε πολύ! Ψησαμε και τις πρώτες μικρές πατάτες που βγήκαν στον σχολικό μας λαχανόκηπο! Και του χρόνου!

Ταλίμι με …τσαλίμι σήμερα στο σχολείο!

Πειρατές και βρακάδες συγκρούστηκαν…χορευτικά σήμερα στο σχολείο μας όταν εμφανίστηκε ο “πειρατής” Μανώλης Κωνσταντάς και ο “βρακάς” Βαγγέλης Μπολάκης και δίδαξαν τον παραδοσιακό χορό της Μόστρας Θυμιανών ως εκπρόσωποι του ΜΕΟΘ! Προηγήθηκε η μουσειοσκευή του ΜΕΟΘ και η ενημέρωση των παιδιών για την αλήθεια πίσω από το έθιμο (πειρατεία, βίγλες,φρυκτωρίες)από το πολύ ωραίο υλικό που εστάλη και ένα μπαούλο γεμάτο στολές και ξύλινα σπαθιά.

Ήρθε και ο Σύλλογος Γονέων που είχε την πολύ ωραία πρωτοβουλία να κατασκευάσει μονόφθαλμες πειρατικές μάσκες για όλα τα παιδιά και έγινε μεγάλο γλέντι ανά τάξη ως το μεσημέρι.

Διότι και έτσι δουλεύουμε εμείς, δάσκαλοι, παιδιά και γονείς, τον 4ο στόχο που αφορά την ποιοτική εκπαίδευση , έναν από τους 17 της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ καθώς και την διατήρηση της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τις κινητικές δεξιότητες, την συνεργασία και την αποδοχή κτλκτλ . Τα παιδιά πήραν και συνέντευξη από τους επισκέπτες μας και το όλο πρόγραμμα θα αποτελέσει μέρος του eTwinning project που ιδρύσαμε φέτος με θέμα: Strange stories, superstitions and truth.

Ευχαριστούμε πολύ τον Μανώλη και τον Βαγγέλη και τον ΜΕΟΘ καθώς και τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου μας.

Μόλις επεξεργαστούμε τα βιντεάκια για να μη φαίνονται πρόσωπα θα τα ανεβάσουμε και αυτά.

Role plays: Μαθαίνοντας αγγλικά μέσα από προσομοιώσεις πραγματικών συνθηκών – “Bying food from the canteen”

Ένα μεγάλο κομμάτι της εκμάθησης μια ξένης γλώσσας – και στην προκειμένη περίπτωση των αγγλικών – είναι οι καταστάσεις προσομοιώσεων και οι πιθανοί διάλογοι (role plays) που εκτυλίσσονται σε τέτοιες συνθήκες.

Αποφασίσαμε σήμερα, αφού μάθαμε για το νόμισμα της Αγγλίας, τη λίρα και με αφορμή μια δραστηριότητα του βιβλίου των αγγλικών της Ε’ τάξης των αγγλικών, να φτιάξουμε τη δική μας καντίνα μέσα στην τάξη και να αγοράσουμε προϊόντα χρησιμοποιώντας πραγματικά νομίσματα (αγγλικές κορώνες – λίρες και λεπτά της κορώνας – λίρας).

Ξεκινήσαμε ζωγραφίζοντας τα προϊόντα που θα διατίθενται στην καντίνα της τάξης μας.

Απλώσαμε τα προϊόντα μας σε ένα θρανίο, μοιράσαμε ρόλους – ο ένας είναι ο πελάτης και ο άλλος ο ιδιοκτήτης της καντίνας – μοιράσαμε και τα χρήματα και ξεκίνησε το παιχνίδι.

Δώσαμε λεφτά, πήραμε ρέστα, επαναλάβαμε πολλές φορές τις φράσεις που χρησιμοποιούνται για μια παρόμοια συναλλαγή στην πραγματικότητα και περάσαμε καλά.

Τέτοιες δραστηριότητες έχουν διπλό όφελος. Τα παιδιά και διασκεδάζουν παίρνοντας μέρος σε ένα σωστά δομημένο παιχνίδι και μαθαίνουν χρήσιμες φράσεις για μελλοντικές πιθανές καταστάσεις. Η μάθηση συντελείται αβίαστα και ευχάριστα, τόσο ευχάριστα που η μια φορά συμμετοχής στο παιχνίδι δε μας έφτασε. Θέλαμε κι άλλη!

“Σαν μια επίσκεψη αγαπημένη…”

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, η Ε’ και η Στ’ τάξη, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μαστίχας για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα: “Σαν μια επίσκεψη αγαπημένη” που αφορά την περιοδική έκθεση “απέναντι”

Η ζωή «απέναντι», στιγμιότυπα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, το τέλος και ο ξεριζωμός, η ενσωμάτωση των προσφύγων και η διατήρηση της μνήμης.

Είδαμε, ακούσαμε, νιώσαμε και συγκινηθήκαμε ακολουθώντας βήμα βήμα την πορεία αυτών των ανθρώπων από απέναντι μέσα από φωτογραφίες, αντικείμενα και ακούσματα που έφεραν μαζί τους.

Τέλος με μια πολύ όμορφη κατασκευή ταξιδέψαμε σε μέρη που ονειρευόμαστε ή και “βρεθήκαμε” με πρόσωπα του παρελθόντος.

Η Β’ τάξη υποδέχεται το φθινόπωρο

Τα παιδιά έφεραν φύλλα από φυλλοβόλα δέντρα και έκαναν κολλάζ, έσπασαν ρόδια, ζωγράφισαν και έγραψαν λογάκια για το Φθινόπωρο.

Εορτασμός της ημέρας σχολικού αθλητισμού

Για να γιορτάσουμε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στις 30 Σεπτεμβρίου, πήγαμε σήμερα περπάτημα από την Παναγιά την Κρήνα στο χωριό των Βαβύλων. Παρέα μας καλή ήταν μερικά παιδιά από το Ειδικό Σχολείο της Χίου. Φτάσαμε στην εκκλησία που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται και συντηρείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου. Την παρατηρήσαμε, συζητήσαμε για την ιστορία της διαβάζοντας και σχολιάζοντας τις πληροφορίες που βρήκαμε εκεί τοποθετημένες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και στη συνέχεια περπατήσαμε μέσα από το δάσος και τον εξοχικό δρόμο για να φτάσουμε στο χωριό. Στη διαδρομή παρατηρήσαμε τη φύση γύρω μας, τα μαστιχόδεντρα, τα διάφορα άλλα δέντρα και φυτά που είδαμε, τις αγροτικές εργασίες που γίνονται αυτή την εποχή. Μετά από σχετικές απορίες μιλήσαμε και για το πώς και τι εργασίες χρειάζονται ώστε να παραχθεί η μαστίχα. Έτσι παράλληλα με τον προφανή σκοπό της εκδρομής αυτής που ήταν η άσκηση μάθαμε και πληροφορίες για τη φύση και τα φυτά. Μπαίνοντας στο χωριό παρατηρήσαμε και το κλειστό πλέον σχολείο και την αρχιτεκτονική του χωριού. Συνολικά φύγαμε από κει λίγο πλουσιότεροι σε εμπειρίες. Παρακάτω θα δείτε μερικές φωτογραφίες από τη βόλτα μας.

Ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς

Με μεγάλη μας χαρά συμμετείχαμε στη δράση “από το χθες στο σήμερα-Η αναβίωση των μνημείων της Χίου” που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Οι τάξεις Γ΄- Ε’και Στ’, επισκεφθήκαμε την παλαιοχριστιανική βασιλική του Άγιου Ισιδώρου που έχει ανακαινιστεί. Εκεί παρακολουθήσαμε μια παρουσίαση για τα μνημεία της Χίου και ξεναγηθήκαμε στο χώρο του ναού. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία!

Δίκτυο σχολικών βιβλιοθηκών-Γνωρίζοντας τη σχολική βιβλιοθήκη του Δημοτικού σχολείου Μητρουσίου Σερρών

Με την κ. Λίτσα Καλογρά, υπεύθυνη της δικής μας σχολικής βιβλιοθήκης, είχαμε την ιδέα να γνωρίσουμε και μια άλλη σχολική βιβλιοθήκη: από το Δ.Σ. Μητρουσίου Σερρών. Ήρθαμε λοιπόν σε διαδικτυακή επαφή μαζί του, ανταλλάξαμε απόψεις , μιλήσαμε για την λειτουργία των δυο αυτών βιβλιοθηκών και τους στείλαμε και δώρο δύο βιβλία.

Γ τάξη: “Ανταλλάσσοντας ζωγραφιές με τα παιδιά της Τανζανίας-μαθαίνω για την Τανζανία”

Για να διαβάσετε το ψηφιακό βιβλίο πατήστε εδώ: https://read.bookcreator.com/MHoFUVT8pSQ6FRiMHZ4rp475hxH2/YoVR2jLaQPi2hE01Q7eITw