Αρχείο | Οκτώβριος 2016

28 Οκτωβρίου Β τάξη

Την παραμονή της Εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου το 12ο Νηπιαγωγείο , επισκέφτηκε την Β΄ Τάξη του σχολείου μας και γιόρτασαν μαζί, τόσο την ημέρα της γιορτής της σημαίας μας, όσο και την επέτειο του ΟΧΙ.

SAM_2995 SAM_2996

Αν και μαζευτήκαμε τριάντα πέντε μικρά παιδιά σε μια σχολική αίθουσα, έδειξαν όλοι τον καλό τους χαρακτήρα και περάσαμε μία εποικοδομητική και ευχάριστη διδακτική ώρα. Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα σχετικό αρχείο παρουσίασης στον διαδραστικό πίνακα, άκουσαν ηχητικά ντοκουμέντα, είδαν σχετικά βίντεο, τραγούδησαν γνωστά σε αυτά τραγούδια και άκουσαν και κάποια λιγότερα γνωστά. Αρκετοί μαθητές έδειξαν να γνωρίζουν βασικά στοιχεία τόσο για την ελληνική σημαία, που τους είναι έτσι κι αλλιώς γνωστή, αλλά και για τον πόλεμο στα βουνά με τα χιόνια…

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου 2016, σε 2016-17,Β΄τάξη.

28 Οκτωβρίου Δ τάξη

H Δ΄τάξη του σχολείου μας,όπως και όλες οι τάξεις,στα πλαίσια του εορτασμού για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και του ηρωικού ΟΧΙ, διοργάνωσε μέσα στην αίθουσα μια μικρή γιορτούλα για να τιμήσουμε τους νεκρούς του 40 και να καταλάβουμε πώς κάθε πόλεμος έχει μόνο αρνητικά για όλους.

Έγινε μια παρουσίαση σε power point όπου τα παιδιά είδαν εικόνες ξεκινώντας από το βύθισμα της Έλλης στην Τήνο,την έναρξη του πολέμου,τις κακουχίες και το θάνατο πάνω στα αλβανικά βουνά,τη βοήθεια στον αγώνα των γυναικών της Ηπείρου την εισβολή των Γερμανών όπως επίσης και εικόνες απ? τη γερμανική κατοχή και την αντίσταση μικρών και μεγάλων στον φασισμό.

Τα παιδιά διάβασαν το χρονικό του πολέμου,όπως επίσης κείμενα για τον πόλεμο,το ημερολόγιο ενός Έλληνα στρατιώτη και για την αντίσταση. Ακούστηκε ένα μικρό αφιέρωμα στην τραγουδίστρια της εποχής ,Σοφία Βέμπο. Τα παιδιά άκουσαν και τραγούδησαν κι αυτά τραγούδια της.

Τέλος είδαμε σκίτσα και γελοιογραφίες της εποχής εκείνης κατά του φασισμού. Ας ελπίσουμε ότι οι μικρές μας αυτές γιορτές βοηθάνε τους μαθητές να καταλάβουν ότι πρέπει πάντα να απαντάμε με ένα θαρραλέο ΟΧΙ σε κάθε μορφή βίας και φασισμού και να αγωνιζόμαστε γι?αυτό το ΟΧΙ.

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου 2016, σε 2016-17,Δ΄τάξη.

Ένα κουτί με αναμνήσεις…

     Την Πέμπτη  27 Οκτωβρίου ,ανακαλύψαμε στην τάξη μας ένα κουτί και ένα ραδιόφωνο.

      Το κουτί είχε διάφορα πράγματα μέσα που ανυπομονούσαμε να δούμε τι ήταν.

Βρήκαμε :

Εφημερίδες ,γάντια, κάλτσες ,καρτέλες με μία ημερομηνία «1940»,με τη λέξη «ΟΧΙ» και «ΑΕΡΑ» και το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «το έπος  του ?40»

 Ξεκινήσαμε λοιπόν πρώτα από την ημερομηνία που βρήκαμε στο κουτί. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε το βιβλίο που βρήκαμε !Η ημερομηνία  υπήρχε στον τίτλο του  ..άρα το βιβλίο θα μας μίλαγε για το 1940.

 Τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα? πώς; Μα από τις εφημερίδες! Είδαμε τι έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής Ακούσαμε τις ανακοινώσεις με το ραδιόφωνο…

 Με τι προσπαθούσαν να ζεσταθούν οι φαντάροι ; Με κασκόλ και χοντρές κάλτσες ! .. Είχαν κοντά τους φυλαχτά και εικονίτσες?,διάβαζαν τα γράμματα που τους έστελναν οι δικοί τους?

 

 

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016, σε 2016-17,A΄τάξη.

Μια σταγόνα ιστορίας…

14858782_2011580109068292_1085168_o

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου η τάξη μας ,σε σύμπραξη με την ΣΤ τάξη, γύρισε το χρόνο πίσω και προσπάθησε να έρθει κοντά στα γεγονότα της εποχής μέσω χρονικού, τραγουδιών και φωτογραφιών!

Θεσπίζοντας όρια για τα παιδιά-δυσκολίες τρόποι αντιμετώπισης

       Την Τετάρτη  19-10-2016 στις 6 το απόγευμα η  κ Κοτσάτου Ελένη, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Χίου ήρθε στο σχολείο μας και μίλησε με τους γονείς για το θέμα των ορίων στα παιδιά. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση .Μάλιστα οι γονείς χωρίστηκαν και σε ομάδες, όπως κάνουν τα παιδιά μέσα στις τάξεις.

Όταν η τρίτη ηλικία θυμάται, τα παιδιά μαθαίνουν

WP_20161014_10_41_44_Pro

 

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου,  η Α τάξη συμμετείχε στο πρόγραμμα που διοργανώθηκε    στη Βιβλιοθήκη ?Κοραής?, με πρωτοβουλία των εργαζομένων στο Πρόγραμμα ?Βοήθεια στο Σπίτι?  που σκέφτηκαν μαζί με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, να ενώσουν μέσα από το παραμύθι την πρώτη με την τρίτη ηλικία.

 Τα παιδιά  μαγεύτηκαν από τον κόσμο του παραμυθιού, που τους οδήγησαν με παραστατικό τρόπο οι … παραμυθάδες που αποδείχθηκαν ταλαντούχοι αφού κατάφεραν οι πάνω από 50 μικροί να κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη τους. Συνέχεια

Τα παιδιά γνωριζουν τη γειτονιά του σχολείου

 

    Σήμερα , τα παιδιά της Β΄τάξης την ώρα της Μελέτης Περιβάλλοντος, βγήκαν με τη δασκάλα τους να γνωρίσουν τη γειτονιά του σχολείου. Πήρανε μαζί μπλοκάκια για σημειώσεις, φωτογραφική μηχανή , τα πόδια τους και ?τα μάτια τους. Αποτύπωσαν τι βλέπουμε μακριά από το σχολείο και τι κοντά. Γνωρίσανε και δυο γείτονες: τον κ. Δημήτρη και την κ.Ερριέτα και μίλησαν μαζί τους. Πάμε να παρακολουθήσουμε τη βόλτα τους;

 

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2016, σε 2016-17,Β΄τάξη.

Πανελληνια αθλητική ημέρα

       Την Δευτέρα 3 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Πανελλήνια Αθλητική Ημέρα 2016, με θέμα :

                                    << η χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας>>.

      Φέτος για πρώτη φορά είχαμε και την συμμετοχή των γονέων στους χορούς και στα παιγνίδια.

      Το πρόγραμμα της ημέρας επιμελήθηκε η γυμνάστρια Καλογρά Λίτσα με την βοήθεια όλων των συναδέλφων του σχολείου μας.

Τους ευχαριστούμε όλους!