Αρχείο

Μaking the bedroom we would like to have – Φτιάχνοντας το υπνοδωμάτιο που θα θέλαμε να έχουμε – Β’ τάξη

Αφού μάθαμε στα αγγλικά τα μέρη του σπιτιού και τα πράγματα που μπορεί να υπάρχουν σε ένα υπνοδωμάτιο, αποφασίσουμε να διασκεδάσουμε λίγο φτιάχνοντας το υπνοδωμάτιο που θα θέλαμε να έχουμε μέσα σε κουτιά παπουτσιών. Φροντίσαμε να φέρουμε από το σπίτι μας υλικά που δεν χρειαζόμαστε, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες, συνεργαστήκαμε, συζητήσαμε, συναποφασίσαμε, δουλέψαμε μαζί δανείζοντας υλικά η μία ομάδα στην άλλη και ολοκληρώσαμε μόλις χτες τις εργασίες μας.

Γνωριμία με το Ηνωμένο Βασίλειο – Δ’, Ε’, Στ’ τάξεις

 Ένας από τους βασικούς στόχους του μαθήματος των Αγγλικών, πέρα από την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, είναι και η επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Μ. Βρετανίας. Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών, προσκλήθηκε στο σχολείο μας η κ. Κλούβα-Τρεμουλιάρη Νίκη, που χρόνια έχει ζήσει στη Μ. Βρετανία, να μιλήσει στα παιδιά των μεγάλων τάξεων για τον τρόπο που οι Άγγλοι γιορτάζουν τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές τους και αργίες τους, για τις συνήθειές τους, για τον τρόπο λειτουργίας των αγγλικών σχολείων, τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Η κ. Νίκη δέχτηκε τις ερωτήσεις των παιδιών και με χαρά απάντησε και μοιράστηκε τη γνώση και τις εμπειρίες από τη ζωή της εκεί. Έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση. Τα παιδιά δε σταματούσαν να την ρωτούν απορίες και ήταν απολύτως συγκεντρωμένα ακούγοντας τις απαντήσεις που έδινε η κ. Νίκη. Υπήρχαν τόσες ερωτήσεις ακόμη, που αν δεν χτυπούσε το κουδούνι για σχόλασμα, θα συνεχίζαμε με μεγάλη ευχαρίστηση ξεχνώντας την ώρα! Την ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο που διέθεσε και την προθυμία της να έρθει και να μας μιλήσει!

Χριστουγεννιάτικες κάρτες και γράμματα προς το σχολείο της Κέρκυρας – Δ’ τάξη

Σήμερα ολοκληρώθηκε η συγγραφή γραμμάτων γνωριμίας και κατασκευή χριστουγεννιάτικων καρτών προς τους συμμαθητές μας του σχολείου Κοντοκαλίου Κέρκυρας. Πρόκειται για μια ξεχασμένη μορφή επικοινωνίας μέσω ταχυδρομείου, την οποία εμπνευστήκαμε από μια αναφορά στο βιβλίο μας για φίλους δι’αλληλογραφίας. Έτσι σκεφτήκαμε να δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό και να γνωρίσουμε νέους φίλους μ’ αυτό τον τρόπο. Σας παραθέτουμε παρακάτω φωτογραφίες από τις κάρτες που φτιάξαμε για τα παιδιά της Δ’ τάξης του σχολείου Κοντοκαλίου, Κέρκυρας. Περιμένουμε με ανυπομονησία και τα δικά τους γράμματα και κάρτες!

The Rainbow – Το ουράνιο τόξο

Στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών στην Α’ τάξη και κατά την εκμάθηση των χρωμάτων αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα: να φτιάξουμε με πρωτότυπο τρόπο το δικό μας ουράνιο τόξο. Πήραμε χαρτί κουζίνας, τους μαρκαδόρους μας και δύο ποτηράκια γεμάτα με νερό και … δε θα σας περιγράψουμε άλλο! Δείτε τις εικόνες παρακάτω. Μάλλον στέφθηκε με επιτυχία το πείραμά μας, έτσι δεν είναι; Τα παιδιά πάντως ενθουσιάστηκαν.

The Birthday party (Πάρτι γενεθλίων) – Α’ Δημοτικού

Στο μάθημα που κάναμε σήμερα στα αγγλικά ο φίλος μας το λιοντάρι έκανε πάρτι στη ζούγκλα για τα γενέθλιά του, κάλεσε τους φίλους του, του έφεραν δώρα και του τραγούδησαν  το τραγούδι των γενεθλίων. Και επειδή  ζηλέψαμε λίγο, αποφασίσαμε να κόψουμε μάσκες με τα ζώα, να τις ζωγραφίσουμε και να δραματοποιήσουμε κατά ομάδες το πάρτι μέσα στην τάξη μας. 

Συνεργατικό padlet γνωριμίας με τα άλλα σχολεία και τους τόπους τους

αhttps://padlet.com/marimenda32/let-us-know-each-other-o3llha3st23bcgny

Role plays: Μαθαίνοντας αγγλικά μέσα από προσομοιώσεις πραγματικών συνθηκών – “Bying food from the canteen”

Ένα μεγάλο κομμάτι της εκμάθησης μια ξένης γλώσσας – και στην προκειμένη περίπτωση των αγγλικών – είναι οι καταστάσεις προσομοιώσεων και οι πιθανοί διάλογοι (role plays) που εκτυλίσσονται σε τέτοιες συνθήκες.

Αποφασίσαμε σήμερα, αφού μάθαμε για το νόμισμα της Αγγλίας, τη λίρα και με αφορμή μια δραστηριότητα του βιβλίου των αγγλικών της Ε’ τάξης των αγγλικών, να φτιάξουμε τη δική μας καντίνα μέσα στην τάξη και να αγοράσουμε προϊόντα χρησιμοποιώντας πραγματικά νομίσματα (αγγλικές κορώνες – λίρες και λεπτά της κορώνας – λίρας).

Ξεκινήσαμε ζωγραφίζοντας τα προϊόντα που θα διατίθενται στην καντίνα της τάξης μας.

Απλώσαμε τα προϊόντα μας σε ένα θρανίο, μοιράσαμε ρόλους – ο ένας είναι ο πελάτης και ο άλλος ο ιδιοκτήτης της καντίνας – μοιράσαμε και τα χρήματα και ξεκίνησε το παιχνίδι.

Δώσαμε λεφτά, πήραμε ρέστα, επαναλάβαμε πολλές φορές τις φράσεις που χρησιμοποιούνται για μια παρόμοια συναλλαγή στην πραγματικότητα και περάσαμε καλά.

Τέτοιες δραστηριότητες έχουν διπλό όφελος. Τα παιδιά και διασκεδάζουν παίρνοντας μέρος σε ένα σωστά δομημένο παιχνίδι και μαθαίνουν χρήσιμες φράσεις για μελλοντικές πιθανές καταστάσεις. Η μάθηση συντελείται αβίαστα και ευχάριστα, τόσο ευχάριστα που η μια φορά συμμετοχής στο παιχνίδι δε μας έφτασε. Θέλαμε κι άλλη!

Halloween

Στις 31 Οκτωβρίου στο μάθημα των αγγλικών και στα πλαίσια της γνωριμίας των μαθητών με τα αγγλικά έθιμα και τον πολιτισμό μιλήσαμε στην τάξη για τη γιορτή του Halloween ή όπως λέμε στα ελληνικά τη γιορτή των Αγ. Πάντων. Εξηγήσαμε ότι δεν είναι μια γιορτή που γιορτάζουμε εμείς, αλλά γιορτάζεται σε Αμερική, Αγγλία και σε άλλες χώρες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλλει και στις δικές μας συνήθειες από λίγο ως πολύ. Μιλήσαμε για τα σύμβολα και τους συμβολισμούς της γιορτής, μια γιορτή που σχεδόν ανοίγει το φθινόπωρο. Τα παιδιά ήδη είχαν πληροφορίες για το πώς γιορτάζεται το Halloween και τις μοιράστηκαν μεταξύ τους. Με τα πιο μικρά παιδιά μάθαμε κάποιες λέξεις στα αγγλικά, όπως pumpkin, Jack-o’-lantern, candles, candies κλπ. και ακούσαμε τραγουδάκια με θέμα το Halloween. Μιλήσαμε για το Trick or Treat (φάρσα ή κέρασμα) και τι κεράσματα προσφέρονται στα παιδιά, τι φάρσες μπορούν να κάνουν τα παιδιά και τι στολές φορούν. Στο τέλος φτιάξαμε βραχιολάκια με κολοκύθες.

Με τις μεγαλύτερες τάξεις αφού μιλήσαμε για τη γιορτή κάναμε κάποιες δραστηριότητες στον πίνακα, είδαμε ένα απόσπασμα από ένα επεισόδιο της γνωστής σειράς “The Addams Family” και απαντήσαμε σε σχετικές με το επεισόδιο ερωτήσεις.

Η ώρα πέρασε ευχάριστα και δημιουργικά και με το τελείωμα του μαθήματος όλοι αφήσαμε την τάξη με θετική διάθεση.

Πολυγλωσσία

Η πολυγλωσσία στο μάθημα των αγγλικών

Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της πολυγλωσσίας, τον Σεπτέμβριο, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτήν στο μάθημα των αγγλικών με διάφορες τάξεις, μικρές και μεγάλες, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων.

Στην Α’ και Β’ τάξη, αφού πρώτα μιλήσαμε για την ύπαρξη διαφόρων γλωσσών στον κόσμο και την χρησιμότητά τους, νιώσαμε περήφανοι και περήφανες για την καταγωγή του καθενός μας, συζητήσαμε για τις χώρες καταγωγής μας και μοιραστήκαμε με τους συμμαθητές μας καθημερινές λέξεις από άλλες γλώσσες εκτός των ελληνικών.

Στην Γ’ τάξη μιλήσαμε για τα αγγλικά αλλά και την ύπαρξη άλλων γλωσσών, όπως επίσης είπαμε αλλά και γράψαμε κάποιες λέξεις από άλλες γλώσσες στον πίνακα.

Στη Δ’ τάξη ανοίξαμε τον διαδραστικό πίνακα και είδαμε τον χάρτη του κόσμου και της Ευρώπης μέσα από την εφαρμογή google maps, προσπαθώντας να καταλάβουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε και του οποίου είμαστε μέρος. Μιλήσαμε για τις πολλές και διαφορετικές γλώσσες που υπάρχουν στον κόσμο.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια της εφαρμογής google translate σηκωνόταν ένας ένας μαθητής στον υπολογιστή και έγραφε κάποιες σύντομες, απλές φράσεις στα ελληνικά και βλέπαμε πώς μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες. Βρήκαμε κοινές λέξεις και κοινά σημεία κάποιων γλωσσών με τη γλώσσα που μαθαίνουμε, τα αγγλικά ή την μητρική γλώσσα ορισμένων συμμαθητών μας.

Στην Ε’ τάξη μας βοήθησε το βιβλίο των αγγλικών με μια πολύ ωραία δραστηριότητα στο παράρτημα. Αφού πρώτα μάθαμε τα ονόματα διαφόρων χωρών και τις εθνικότητές τους, ζωγραφίσαμε σημαίες χωρών, τις οποίες βρήκαμε στο διαδίκτυο, μετά γυρίσαμε στο πίσω μέρος του βιβλίου και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε πώς χαιρετάμε τους συμμαθητές μας το πρωί σε πολλές γλώσσες και μάλιστα άγνωστες σε μας. Παρόλα αυτά με τη βοήθεια της επαγωγικής σκέψης και της λογικής μας καταφέραμε να κάνουμε και αυτή την άσκηση με επιτυχία. Δεν παραλείψαμε να εκφράσουμε την έκπληξή μας γι’ αυτά που βρίσκαμε και την απορία μας.

Good morning in 10 different languages

Τέλος στην Στ’ τάξη, έχοντας ήδη κάνει ένα μάθημα όπου παρουσιάζονται στο βιβλίο μας μαθητές από διάφορες χώρες, συνεχίσαμε στο βιβλίο εργασιών με ασκήσεις που προωθούν την πολυγλωσσία, όπως μία άσκηση όπου μας ζητούνταν να βρούμε δύο αγγλικές λέξεις, τη λέξη “river” και τη λέξη “mountain” σε διάφορες γλώσσες. Κάναμε την άσκηση με τη βοήθεια της εφαρμογής google translate.

Αγγλικά- my room

Στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών στη Β’ τάξη με τίτλο “My room”, αφού μιλήσαμε για τα υπνοδωμάτιά μας, είδαμε τον σχετικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh (“Bedroom in Arles”) και μάθαμε πώς ονομάζεται στα αγγλικά κάθε έπιπλο και κάθε τι που υπάρχει στο δωμάτιό μας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δωμάτιό μας στην τάξη. 

Πήραμε χαρτόκουτες από παπούτσια και βρήκαμε στο σπίτι ό,τι υλικό θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε – που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσαμε – όπως άδεια σπιρτόκουτα, κομμάτια από μαλλί ή νήμα, κομμένες κορδέλες, καλαμάκια, πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, πλαστελίνη, κομμάτια υφάσματος,- κόψαμε εικόνες από περιοδικά ή και ζωγραφίσαμε δικές μας μικρές εικόνες και γενικώς βάλαμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας να δουλέψουν.

Παράλληλα λοιπόν με το μάθημα των αγγλικών και το θέμα του μάθαμε πώς μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε υλικά που έχουμε στο σπίτι, ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο έργο. 

Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και με καλή διάθεση, όρεξη και συνεργατικότητα φτιάξαμε τα δύο υπνοδωμάτια που θα δείτε στη συνέχεια.

Η προετοιμασία:

1ο υπνοδωμάτιο

2ο υπνοδωμάτιο