Αρχείο

Σχολικές Δραστηριότητες-Φροντίζω το περιβάλλον: “Για τον σχολικό κήπο συνεργαζόμαστε, γεύσεις μοιραζόμαστε”

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Καλαμάκη σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς των τάξεων, υλοποίησε και φέτος πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής, συνεργαζόμενη επίσης με τον Δήμο Χίου, τον Σύλλογο Γονέων και ιδιώτη γεωπόνο. Βλέπουμε το πρόγραμμα εδώ:

Προσεγγίζοντας τον Πικάσο Στ’

Εικαστικά Στ’ τάξη – Προσεγγίζοντας τον Picasso Τα παιδιά της Στ’ τάξης, στο μάθημα των Εικαστικών, ασχολήθηκαν με τον Picasso. Αφού διαβάσαμε βασικά στοιχεία για τον καλλιτέχνη, δημιουργήσαμε τα έργα μας παίζοντας!Πώς έγινε αυτό; Μα εντελώς τυχαία 🎲!Έχοντας έναν πίνακα (βλ. βίντεο), κάθε παιδί έριχνε το ζάρι και έπρεπε να ζωγραφίσει ό,τι του τύχει (1η ζαριά: σχήμα προσώπου, 2η & 3η ζαριά: μάτια, 4η ζαριά: μύτη, 5η ζαριά: στόμα). Αφού ολοκλήρωναν τη σχεδίαση κάθε μέρους του προσώπου που τους τύχαινε σε χαρτόνι, τα χρωμάτιζαν, τα έκοβαν, τα κολλούσαν σαν μικροί Picasso και ορίστε τα αποτελέσματα! ✏️✒️🎨🖼👨‍🎨👩‍🎨🖍🖌

Παράσταση Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια παράσταση της εθνικής λυρικής σκηνής “Σιωπή ο βασιλιάς ακούει”

Μια φορά κι έναν καιρό…

…Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ.

Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά! Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία…

Υπέροχη η παράσταση και η εμπειρία!!!

Στην συνέχεια περιηγηθήκαμε στο κάστρο της Χίου όπου φτάσαμε στα λουτρά και είδαμε την έκθεση εικαστικών που υπάρχει εκεί.

Αγώνες στίβου Δημοτικών Σχολείων Ν. Χίου

Την Τρίτη 28 Μαΐου διοργανώθηκαν από το ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου -Σάμου και την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, οι αγώνες στίβου Δημοτικών Σχολείων.

Το σχολείο μας πήρε μέρος και σημείωσε αρκετές επιτυχίες

Η Ροδούλα Παλαιολόγου διάβασε τον όρκο ώστε να ξεκινήσουν οι αγώνες

Συγχαρητήρια στα παιδιά της Ε’ και Στ’ τάξης, που πήραν μέρος στους αγώνες!

Ροδόύλα Παλαιολόγου: πρώτη θέση στο Άλμα σε μήκος

Κωνσταντίνος Τουρλής: πρώτη θέση στο howler Throw (0,13kg)

Μανώλης Πασβάντης: 4ος στο αγώνισμα των 1000 μέτρων

Μπράβο σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος και στην Γυμνάστρια μας κ. Λίτσα Καλογρά

“Genders travelling in time”

e-Twinning project 2023-2024

       Το e-Twinning είναι μια μεγάλη εκπαιδευτική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και παιδιά που θέλουν να συνεργαστούν πάνω σε ορισμένα θέματα.

     Στο eTwinning, οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν και διεξάγουν επιτόπιες και διαδικτυακές δραστηριότητες με τους μαθητές τους σε συνεργασία με συναδέλφους από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. Συμμετέχουν σε συνεργατικά έργα με την υποστήριξη του περιβάλλοντος TwinSpace. Οι εθνικοί οργανισμοί υποστήριξης είναι αρμόδιοι για την επικύρωση της εγγραφής των χρηστών που επιθυμούν να γίνουν μέλη του eTwinning, διατηρώντας έτσι την πλατφόρμα ασφαλή, παρέχοντας υποστήριξη και καθοδήγηση και αναγνωρίζοντας το έργο των εκπαιδευτικών με εθνικά και ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας

Σχετικά με το πρότζεκτ μας :«Genders travelling in time”2023-2024

 Founder: 4th Primary school of Chios,

Co-founder Scoala Gimnaziala nr 13, Timisoara Romania

Φέτος δημιουργήσαμε το έργο «Genders travelling in time” το οποίο εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης και θα ασχοληθούμε με τα στερεότυπα που ακολουθούν τα δύο φύλα από την αρχαιότητα ως σήμερα και πώς επηρεάζουν τη ζωή και τις αποφάσεις μας. Για παράδειγμα : υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες δουλειές στο σπίτι, στο επάγγελμα; Βασικός μας στόχος είναι να αφομοιωθεί από τα παιδιά η έννοια της ισότητας των φύλων.

Σύντομη περιγραφή

Θα αναζητήσουμε στερεότυπα φύλου όπως παρουσιάζονται στη γλώσσα, την τέχνη, τα παραμύθια, τον Τύπο, τη διαφήμιση, τα συμβατικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα επαγγέλματα και την καθημερινή ζωή και πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις και την επιλογή του ρόλου μας στη ζωή. Για να επιτευχθεί αυτό, όλοι οι συνεργάτες θα συνεργαστούν σε ψηφιακές συνεργατικές πλατφόρμες, θα δημιουργήσουμε κοινά προϊόντα όπως αφίσες, βίντεο, δημιουργία κώδικα qr, θα συνθέσουμε τραγούδια και θα καταλήξουμε να δημιουργούμε ψηφιακά συνεργατικά βιβλία. Στην όλη διαδικασία θα εμπλέξουμε ειδικούς φορείς, όπως ψυχολόγους και φυσικά τους γονείς.

Επιμέρους στόχοι:

• Καλλιέργεια προφορικού λόγου και ενεργητική ακρόαση

• Τεχνικές Ενίσχυσης της Φαντασίας (αλλαγή ρόλων σε μύθους, σενάριο για ταινία μικρού μήκους, στίχοι τραγουδιών, κ.λπ.)

• Καλλιέργεια κριτικής σκέψης για να κατανοήσουμε τι είναι τα στερεότυπα και πώς μας επηρεάζουν

• Ανάπτυξη δεξιοτήτων καλλιτεχνικής έκφρασης: Εικαστική καλλιτεχνική έκφραση των ιστοριών – Μετατροπή σε πεζό ή έμμετρο κείμενο – Δραματοποίηση και πλαστική απόδοση των ιστοριών

• Καλλιέργεια δεξιοτήτων στη χρήση ψηφιακών εργαλείων

• Μάθετε πώς να μαθαίνετε: έρευνα και καταγραφή σε πολιτιστικά και επιστημονικά πεδία – συνεντεύξεις με επαγγελματίες

• Κινητοποίηση και συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας -μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων- στη συλλογή και έρευνα υλικού

• ανάπτυξη κοινωνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων

• καλλιέργεια ενσυναίσθησης και διαχείρισης συναισθημάτων

• Υιοθέτηση υγιών σχέσεων μεταξύ των φύλων σπάζοντας τα όρια των στερεοτύπων

Εργασίες που περιμένουμε να κάνουμε για το τέλος:

1. Σύνταξη διαφημιστικού μηνύματος ισότητας των φύλων

2. Δημιουργία σύντομων βίντεο

3. Δημιουργία αφίσας

5. Σύνθεση  στίχων  και μουσικής από κοινού για ένα κοινό τραγούδι

6. Δημιουργία qr code για όλες τις εργασίες

7. Δημοσίευση qr code σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία αλλά και σε κεντρικά σημεία των πόλεων μας (διάχυση)• Ανάδυση διαφόρων δεξιοτήτων: λεξιλόγιο, ξένες γλώσσες, επικοινωνία και εξωστρέφεια, καλλιέργεια σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς, κατάρριψη στερεότυπων φύλων, καλλιέργεια διερευνητικού πνεύματος

8. Ανάδειξη του προγράμματος ως καλής και καινοτόμου πρακτικής στην έρευνα και εμβάθυνση στην αλήθεια

9. Δημοσίευση του προγράμματος στο Twinspace , στις ιστοσελίδες των σχολείων

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την διαδικασία του προγράμματός μας

https://padlet.com/4dimchi/break-barriers-build-equality-vnb0gryk3ywdfmgz

Επίσκεψη στο Μουσικό Γυμνάσιο Στ’ τάξη

Την Τετάρτη 21 Μαιου, επισκεφθήκαμε το Μουσικό Γυμνάσιο Χίου, στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο μια και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά!

Ευχαριστούμε τους καθηγητές και τον διευθυντή του μουσικού γυμνασίου που μας υποδέχθηκαν, μας εξήγησαν τα πάντα και μας ξενάγησαν στο χώρο του υπέροχου αυτού Σχολείου.

Ένας μουσικός στο σχολείο μας

Στις 13 Μαϊου για πρώτη φορά μας επισκέφθηκε ο κ Φίλλιπος Γλεντζής που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά ασχολείται και πολύ σοβαρά με την ραπ μουσική, γράφει στίχους, συνθέτει τραγούδια και μιλήσαμε για την μουσική γενικά, μας μίλησε για το πώς ξεκίνησε,τι ήταν εκείνο που τον οδήγησε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος. Για δεύτερη φορά στις 20 Μαϊου συνεχίσαμε και προχωρήσαμε περισσότερο, γράψαμε και δικούς μας στίχους που έχουν σχέση και με το πρόγραμμα μας στο φετινό e twinning:

“Τι είναι ροζ, τι είναι μπλε, δεν έχει σημασία, τα στερεότυπα να σπάσει όλη η κοινωνία

Μη συνεχίζεις την παλιά την ιστορία, χάραξε τώρα τη δική σου την πορεία

Στερεότυπα πολλά, δίχως νόημα απλά: τα αγόρια δυνατά, τα κορίτσια ευγενικά

Εσύ με έμαθες τα κλάματα μη βάζω και έτσι μεγάλωσα, τα μέσα μου δε βγάζω

Να είμαι ήσυχη, μην κάνω φασαρία, “Έτσι γεννιέται μια μελλοντική κυρία”

Επίσκεψη μουσικού στο σχολείο μας Ε’-Στ’

Φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας

Την Πέμπτη 16 Απριλίου, πήραμε μέρος στην όμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χίου, στο πλαίσιο του 13ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Με ιδιαίτερη χαρά, παρουσιάσαμε και εμείς το τραγούδι μας με το βίντεο που το συνοδεύει.

Η δημιουργία μας έχει θέμα την φιλία και τίτλο “Το χέρι σου δωσ’ μου…”

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για το πολύ όμορφο αποτέλεσμα.