Αρχείο

Όταν όλο το σχολείο έπαιξε με τα “συναισθήματα” της ΣΤ τάξης…συνέχεια της δράσης της Στ “Καλλιεργώντας συναισθήματα”

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, λοιπόν, μας ήρθε μια ιδέα: Κρεμάσαμε τις καρτέλες με τις “προστακτικές αγάπης” της ΣΤ τάξης στα δέντρα της αυλής. Τα παιδιά όλων των τάξεων ξεχύθηκαν να τις διαβάσουν και όσο πιο πολλά ρήματα θυμόντουσαν τα συγκέντρωναν στον ” Τοίχο που μιλάει”. Νικητές; Μα φυσικά όλοι!

Υγιεινή Διατροφή – A’ τάξη

Τα παιδιά της Α΄ τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του 1ου εργαστηρίου δεξιοτήτων «Ζω καλύτερα-Ευ Ζην», συζήτησαν σχετικά με το τι σημαίνει γι’ αυτά ‘υγιεινή διατροφή’. Διατυπώθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις για τις τροφές που κάνουν καλό στην υγεία μας και τις τροφές τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε, ενώ τονίσαμε ότι οι τροφές με ζάχαρη και πολλά λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Προκειμένου, μάλιστα, να διερευνηθούν οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών, μοιράστηκε ένα ‘χρωματιστό’ και διαφορετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο τα καλούσε να απαντήσουν τι τρώνε για πρωινό και τι για κολατσιό. Τα παιδιά συμπλήρωσαν με ειλικρίνεια και πολλά από αυτά διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να βγάλουν την πολλή σοκολάτα από την καθημερινή τους διατροφή και να προσθέσουν περισσότερα φρούτα!

Παιχνίδι με τις λέξεις

Στα πλαίσια του μαθήματος της γλώσσας προσεγγίσαμε την εκμάθηση λέξεων με έναν διαφορετικό, παιγνιώδη τρόπο. Αντί να τις γράψουμε, σκεφτήκαμε να τις σχηματίσουμε με πλαστελίνη πάνω στο θρανίο μας. Έτσι εντάσσουμε και την αίσθηση της αφής. Οι πολλοί και διαφορετικοί τρόποι σχηματισμού λέξεων αποδεδειγμένα βοηθούν τα παιδιά στην εκμάθηση λέξεων. Και ιδού το αποτέλεσμα!

“Φωλίτσες”

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, τα εκτάκια μας, “υιοθετησαν” πρωτάκια για να τα προστατεύουν, να τα βοηθούν και να καθοδηγούν στην πρώτη χρονιά τους στο σχολείο

Τα μικρούλια μας, με ενθουσιασμό μπήκαν στις ασφαλείς φωλίτσες που δημιουργήθηκαν γι αυτά. Έτσι έχουμε φωλίτσες από διάφορα είδη πουλιών που διάλεξαν τα παιδιά:

Αετόπουλα, χελιδόνια, καναρίνια, γεράκια κ.α…

Συνεργασία με ΔΗ.ΚΕ.Χ-Το πλανητάριο στο σχολείο μας

Στις 9 Ιουνίου φιλοξενήσαμε στην αίθουσα θεάτρου το Πλανητάριο. Ήταν μια ευκαιρία για τα παιδιά μας να αντιληφθούν το σύμπαν και να νιώσουν πιο κοντά στ΄΄ αστέρια. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν παιδιά από Α έως και Δ τάξη, τα οποία κατενθουσιάστηκαν.

τα παιδιά δεν φαίνονται γιατί…είναι ξαπλωμένα μέσα και κοιτούν στο θόλο την προβολή του ηλιακού μας συστήματος, των γαλαξιών και των νεφελωμάτων!

Α τάξη, Ο αδύναμος ιππότης

Υπεύθυνη δασκάλα: Δέσποινα Λεβίδη

Για να διαβάσετε το ψηφιακό παραμύθι πατήστε εδώ https://read.bookcreator.com/jJh5PXcZycawquqcr4agy9ExrRY2/OJzT56onR5mys6lIkGWS4w

Ο αδύναμος ιππότης

Σχολική διαμεσολάβηση-Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Δικαιώματα-Υποχρεώσεις-Βασικά βήματα προετοιμασίας

υπεύθυνοι: όλοι οι εκπαιδευτικοί

Για να προχωρήσει μια σχολική κοινότητα στην υιοθέτηση του προγράμματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης, θα πρέπει να γίνει πριν,συστηματική δουλειά με συμφωνία όλων, πάνω στη διαχείριση συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την δημιουργική έκφραση στην τέχνη και στο λόγο, τις διαπολιτισμικές αξίες, τον σχολικό εκφοβισμό, την έμφυλη βία και τον ρατσισμό κτλ.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να διαποτίζουν κάθε ώρα διδασκαλίας και κάθε δραστηριότητα της σχολικής κοινότητας και να μην περιορίζονται στα πλαίσια μιας διδακτικής ώρας σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα ή πρόγραμμα: πρόκειται για τη ενστέρνιση και την ουσιαστική διαδικασία αφομοίωσης της κουλτούρας του σχολείου και της φιλοσοφίας του, που αφορά και την συμπεριφορά των γονέων.

Έτσι,στο σχολείο, από τα προηγούμενα χρόνια δίνεται μεγάλη σημασία στην από κοινού καθιέρωση κανόνων που ορίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και ενισχύουν την πίστη σε κοινωνικές και συναισθηματικές αξίες αλλά και στην άσκηση ελεύθερης έκφρασης, πάντα μέσα στα πλαίσια των κανόνων και της ευγένειας. Καλλιεργούνται τεχνικές διαλόγου και ενεργητικής ακρόασης. Γίνονται κοινές δράσεις που ωθούν τα μέλη να εξασκήσουν τις αξίες του σχολείου και τα θεμιτά πρότυπα συμπεριφοράς μέσα από την συνεύρεση διαφορετικών προσωπικοτήτων που πρέπει να συνεργαστούν. Υλοποιούνται εκδηλώσεις για το ασφελές διαδίκτυο και τον σχολικό εκφοβισμό και ειδικοί επιστήμονες μας επισκέπτονται και μας μιλούν.

Με αυτήν την προετοιμασία ως βάση, ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης: τα μέλη της σχολικής κοινότητας ήταν ήδη στο “δρόμο”. πεζοπορούσαν δουλεύοντας αξίες και συναισθήματα και τεχνικές. Μπορούσαν να εκλέξουν πια μια Επιτροπή Σχολικής Διαμεσολάβησης απαρτιζόμενη από μαθητές και να δεχτούν να δουλέψουν μαζί της σε συνεδρίες όταν προέκυπτε σύγκρουση. Και αυτό έγινε: οι συμφωνίες που έκλειναν τα συγκρουόμενα μέλη με την Επιτροπή ήταν απόλυτα σεβαστές από όλη την κοινότητα και κοινοποιούνταν.Βεβαίως, υπήρχε ανατροφοδότηση από την Επιτροπή που παρακολουθούσε διακριτικά τις εξελίξεις.

Υπήρξαν ελάχιστες ως μηδαμινές αποκλίσεις από την τήρηση των συμφωνημένων. Αυτό εξηγείται και από την παρορμητικότητα κυρίως στην προεφηβική φάση των παιδιών της Στ τάξης, χωρίς όμως να απαλλάσσονται των ευθυνών τους.

Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως ενώ το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης θεωρητικά λήγει με το τέλος της σχολικής χρονιάς και μπορεί να συνεχιστεί στην επόμενη, η ¨προετοιμασία” δεν λήγει ποτέ: συνιστά μια διαρκή διαδικασία σε εξέλιξη που συμπεριλαμβάνει και απορροφά κάθε νεοεισερχόμενο μέλος στη σχολική μας κοινότητα, κάθε παιδί, εκπαιδευτικό, γονέα ή βοηθητικό προσωπικό. Οι αξίες του σχολείου, μεταδίδονται από τους παλιούς στους νέους : οι παλιοί θεωρούν αυτονόητο χρέος τους να τις μεταδώσουν και το κάνουν.

Σπουδαίο ρόλο παίζουν πάντα και οι σχέσεις των εκπαιδευτικών μεταξύ τους: Ένας Σύλλογος Διδασκόντων, αγαπημένος, δεμένος και με σχέσεις αλληλοβοήθειας και συνεργασίας μεταξύ των μελών του γίνεται το καλό παράδειγμα για τους υπόλοιπους: τα παιδιά “πιάνουν στον αέρα” την ποιότητα των σχέσεων των ανθρώπων γύρω τους.

Είχαμε την τύχη -η οποία καλλιεργήθηκε αμφοτέρως-να λειτουργούν στο ίδιο πνεύμα τόσο μεταξύ τους όσο και με μας-και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων: πραγματικά είναι δώρο μεγάλο για ένα σχολείο να μπορεί να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει σωστά και εγκάρδια με ένα Σύλλογο Γονέων που αντιλαμβάνεται τη νομοθεσία και τους περιορισμούς αλλά και την καθημερινότητα και την προσφορά των εκπαιδευτικών και κυρίως θέλει να βοηθήσει διακριτικά και χωρίς κακοήθη κριτική και παντογνωστική παρέμβαση.

Τα σχολεία δουλεύουν κυρίως με “ψυχή ” και “καρδιά”. Αν τα καλλιεργήσουμε θετικά αυτά, μετά εύκολα ” κάθονται” επάνω οι νόμοι και οι υποχρεώσεις. Χωρίς θετικό κλίμα όμως, η “μηχανή” του σχολικού κόσμου, δεν δουλεύει.

Παρακάτω, θα δείτε ενδεικτικά κάποιους σταθμούς της προετοιμασίας , που όμως είπαμε, δεν σταματά ποτέ.

Α τάξη, 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων, θέμα:”Θάλασσες καθαρές”

Υπεύθυνη δασκάλα: Δέσποινα Λεβίδη

Σχέδιο Δράσης:

Τα παιδιά της Α’ τάξης δημιουργούν το δικό τους παραμύθι για το πώς μια πλαστική σακούλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον και ειδικότερα την θαλάσσια ζωή.

Διαβάστε το εδώ:

.https://read.bookcreator.com/jJh5PXcZycawquqcr4agy9ExrRY2/xA9BcQyASKi0tZtZdXmQiQ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην αυλή!

Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας στην αυλή: Πώς; Κάθε τάξη έστησε τη δική της γωνιά και παρουσίασε το γιορτινό της δρώμενο. Εφόσον ο χώρος ήταν ανοιχτός, ήρθαν και οι γονείς, όλοι τηρώντας τα μέτρα κατά του covid, και περπατώντας στην μεγάλη μας αυλή με τα υπόστεγα, παρακολούθησαν όλες τις τάξεις! Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας είχε τη δική του γωνιά και μοίρασε γλυκά και δώρα στα παιδιά! Πραγματικά, ήταν μια λαμπερή…συννεφιασμένη μέρα! Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και χαρά! (χρωστάμε το δρώμενο της Γ τάξης )

μέρες πριν, στολίσαμε την αυλή!
η Στ τάξη με την μουσικό Ντίνα Τουρνή υποδέχτηκαν τους γονείς με κάλαντα
Η Α΄τάξη με τη δασκάλα τους Δέσποινα Λεβίδη και την βοήθεια του σχολικού μας νοσηλευτή Βαγγέλη Τσιόπτσια, παρουσίασε τα Καλικαντζαράκια με μεγάλο κέφι !
Η Β τάξη, τραγουδώντας με τη Δασκάλα τους Μίτσα Γιαννακουδάκη, στολίσανε το δέντρο με χειροποίητα καραβάκια που έγραφαν τις ευχές τους. Μας τις διάβασαν κιόλας!
Η Δ τάξη με τη δασκάλα τους Όλγα Καστανά παρουσίασαν το εργαστήρι των ξωτικών του Άη Βασίλη μόνο που τα ξωτικά ως δώρα προσέφεραν στέγη για άστεγους, δουλειά για άνεργους, φαγητό για πεινασμένους … Μέχρι που ένα ξωτικό έσπαγε μια καραμπίνα για να μη ξαναγίνει πόλεμος!
Η Ε τάξη με τη δασκάλα τους Αγγελική Αντωνίου μας είπαν παινέματα!
Οι κυρίες του Συλλόγου Γονέων με τα γλυκά!
Τα δωράκια του Συλλόγου γονέων για τα παιδιά!

Ζω καλύτερα-ευ ζην Α’τάξη, υπεύθυνη εκπαιδευτικός Δέσποινα Λεβίδη

Τα παιδιά της Α’ τάξης μοιράζονται μαζί σας μια μικρή ιστορία που δημιούργησαν. Η ιστορία αυτή αφορά τον θεματικό άξονα “Ζω καλύτερα-Ευ ζην” και συγκεκριμένα την Υγιεινή Διατροφή:

https://www.storyjumper.com/book/read/120809562/–#