Αρχείο

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με σύνδρομο Down- Έκπληξη από τον Σύλλογο Γονέων!

Σήμερα στο σχολείο αφιερώσαμε την τελευταία ώρα για να μιλήσουμε με τα παιδιά για τους φίλους μας που έτυχε να γεννηθούν με σύνδρομο Down. Είπαμε για το χρωμόσωμα 47 , για τις ιδιαιτερότητες που φέρνει μαζί του, για την σπουδαιότητα της ενσωμάτωσης των ατόμων με Down στην κοινωνία αλλά κυρίως, για τον δικό μας ρολο της αποδοχής, της ενσυναίσθησης και της συνοδοιπόρευσης μαζί τους. Ο Σύλλογος Γονέων, πάντα συμπαραστάτης με ωραίες ιδέες, κατασκεύασε και προσέφερε στο τέλος, μοναδικές καρτούλες με κίτρινη και μπλε κορδελίτσα, σύμβολο της ημέρας. Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες του Συλλόγου μας!

Τ.Ο.Μ.Υ. στο σχολείο μας: προγράμματα Αγωγής Υγείας

Μπορούμε να μάθουμε κάτι παραπάνω για την υγεία μας από ειδικούς επιστήμονες στο χώρο του σχολείου; Μα και βέβαια! Στα πλαίσια των δράσεων Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας από την 1η ΤΟΜΥ ΧΙΟΥ τα εξής προγράμματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον παιδιών και εκπαιδευτικών , φάνηκαν πολύ χρήσιμα και μας ευαισθητοποίησαν στο θέμα του εθελοντισμού και της δωρεάς οργάνων:

  1. 21-1-2023 :«Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε Παιδιά και Εφήβους» για την ΣΤ τάξη από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και την κ.Κουρτέση Κατερίνα, παιδίατρο
  2. 21-2-2023 :«Αγωγή στοματικής υγείας», για την Γ τάξη από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και την κ.Κουρτέση Κατερίνα, παιδίατρο
  3. 1-3-2023:«E-BUG – Οι μαθητές στην χώρα των μικροβίων», για τις τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’από την κ. Κούρτεση Κατερίνα, παιδίατρο και την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια
  4. 1-3-2023: «Πρόληψη ατυχημάτων»,  για την Γ τάξη από την κ. Κούρτεση Κατερίνα, παιδίατρο και την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια
  5. 2-3-2023: «Διατροφική αγωγή»,  για τις  Α-Β τάξεις από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και από την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια
  6. 2-3-2023 :  «Πρόληψη και διαχείριση της χρήσης καπνού στα σχολεία», από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και από την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια  για την ΣΤ’ του δημοτικού

Τσικνοπέμπτη με γονείς , γαϊτανάκι και σουβλάκι!

Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας με γαϊτανάκι,πολύ χορό και βέβαια δωρεάν σουβλάκια για όλα τα παιδιά από τα μέλη του Συλλογου Γονέων που αποδείχτηκαν και φοβεροί ψηστες! Τους ευχαριστούμε πολύ! Ψησαμε και τις πρώτες μικρές πατάτες που βγήκαν στον σχολικό μας λαχανόκηπο! Και του χρόνου!

Ταλίμι με …τσαλίμι σήμερα στο σχολείο!

Πειρατές και βρακάδες συγκρούστηκαν…χορευτικά σήμερα στο σχολείο μας όταν εμφανίστηκε ο “πειρατής” Μανώλης Κωνσταντάς και ο “βρακάς” Βαγγέλης Μπολάκης και δίδαξαν τον παραδοσιακό χορό της Μόστρας Θυμιανών ως εκπρόσωποι του ΜΕΟΘ! Προηγήθηκε η μουσειοσκευή του ΜΕΟΘ και η ενημέρωση των παιδιών για την αλήθεια πίσω από το έθιμο (πειρατεία, βίγλες,φρυκτωρίες)από το πολύ ωραίο υλικό που εστάλη και ένα μπαούλο γεμάτο στολές και ξύλινα σπαθιά.

Ήρθε και ο Σύλλογος Γονέων που είχε την πολύ ωραία πρωτοβουλία να κατασκευάσει μονόφθαλμες πειρατικές μάσκες για όλα τα παιδιά και έγινε μεγάλο γλέντι ανά τάξη ως το μεσημέρι.

Διότι και έτσι δουλεύουμε εμείς, δάσκαλοι, παιδιά και γονείς, τον 4ο στόχο που αφορά την ποιοτική εκπαίδευση , έναν από τους 17 της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ καθώς και την διατήρηση της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τις κινητικές δεξιότητες, την συνεργασία και την αποδοχή κτλκτλ . Τα παιδιά πήραν και συνέντευξη από τους επισκέπτες μας και το όλο πρόγραμμα θα αποτελέσει μέρος του eTwinning project που ιδρύσαμε φέτος με θέμα: Strange stories, superstitions and truth.

Ευχαριστούμε πολύ τον Μανώλη και τον Βαγγέλη και τον ΜΕΟΘ καθώς και τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου μας.

Μόλις επεξεργαστούμε τα βιντεάκια για να μη φαίνονται πρόσωπα θα τα ανεβάσουμε και αυτά.

“Σαν μια επίσκεψη αγαπημένη…”

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, η Ε’ και η Στ’ τάξη, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μαστίχας για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα: “Σαν μια επίσκεψη αγαπημένη” που αφορά την περιοδική έκθεση “απέναντι”

Η ζωή «απέναντι», στιγμιότυπα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, το τέλος και ο ξεριζωμός, η ενσωμάτωση των προσφύγων και η διατήρηση της μνήμης.

Είδαμε, ακούσαμε, νιώσαμε και συγκινηθήκαμε ακολουθώντας βήμα βήμα την πορεία αυτών των ανθρώπων από απέναντι μέσα από φωτογραφίες, αντικείμενα και ακούσματα που έφεραν μαζί τους.

Τέλος με μια πολύ όμορφη κατασκευή ταξιδέψαμε σε μέρη που ονειρευόμαστε ή και “βρεθήκαμε” με πρόσωπα του παρελθόντος.

Πρωινό…στην τάξη!

Με αφορμή τη θεματική ενότητα «υγιεινή διατροφή» και αφού συζητήσαμε με τους μαθητές τη σημασία ενός υγιεινού και πλήρους πρωινού γεύματος, οι μαθητές της Δ´ τάξης έφαγαν σήμερα πρωινό όλοι μαζί στην τάξη.

Τα παιδιά -αποφεύγοντας τροφές με πολλή ζάχαρη – έφεραν μαζί τους φρούτα, γάλα, δημητριακά, τοστ κ.α. Στο τέλος στύψαμε πορτοκάλια και ήπιαμε φυσικό χυμό για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα!

Όταν όλο το σχολείο έπαιξε με τα “συναισθήματα” της ΣΤ τάξης…συνέχεια της δράσης της Στ “Καλλιεργώντας συναισθήματα”

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, λοιπόν, μας ήρθε μια ιδέα: Κρεμάσαμε τις καρτέλες με τις “προστακτικές αγάπης” της ΣΤ τάξης στα δέντρα της αυλής. Τα παιδιά όλων των τάξεων ξεχύθηκαν να τις διαβάσουν και όσο πιο πολλά ρήματα θυμόντουσαν τα συγκέντρωναν στον ” Τοίχο που μιλάει”. Νικητές; Μα φυσικά όλοι!

ΣΤ’ Τάξη: ΕΥ ΖΗΝ -Σεξουαλική αγωγή-Εργαστήριο Δεξιοτήτων-“Καλλιεργώντας…συναισθήματα”-Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Άννα Χρυσικοπούλου

Μπορεί ένας μήνας να ξεκινάει με προστακτική; Όταν τη συναντάς στη Γλώσσα, ναι! Κι η προστακτική προστάζει, διατάζει, όλο εντολές μοιράζει! Μιλώντας λοιπόν για προστακτική και τις οδηγίες που δίνει, που συνήθως είναι αυστηρές, εμείς κατασκευάσαμε τις ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΕΣ, που δε χρειάζεται να διατάξουν κάποιον, αλλά να τον ενθαρρύνουν. Πότε σας είπε κάποιος τελευταία φορά ΑΓΑΠΑ! Με όλη τη δύναμη της φωνής του; Πότε σας έδωσαν εντολή ΠΑΙΞΕ; Πότε μια συμβουλή ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ; Μαζέψαμε αρκετές τέτοιες προστακτικές, τώρα που μπήκε ο μήνας κι έχουμε ανάγκη από φωτεινές και όμορφες συμβουλές. Τους βάλαμε γλωσσοπίεστρα και τα κρεμάσαμε” στην αυλή του σχολείου, για να μεταφέρουμε παντού τη θετική μας ενέργεια ❤❤❤. Στη συνέχεια οι μαθητές των άλλων τάξεων έψαξαν και βρήκαν τις όμορφες συμβουλές και τις έγραψαν στον “τοίχο που μιλάει, προσπαθώντας να θυμηθούν όσες πιο πολλές μπορούν. Τελικά, η θετική ενέργεια⚡ είναι ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ!!! 🥰🥰😃😃

Αλλά, η δράση είχε και συνέχεια…με την ιδέα της Στ παίξαμε όλο το σχολείο ένα παιχνίδι…

“Αστροκατάσκοποι, με τηλεσκόπια στη Γη και στον ουρανό”

Μια μαγική βραδιά μας περίμενε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 στο σχολείο μας όπου ο Σύλλογος Αστρονομίας Χίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, διοργάνωσαν βραδιά αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια και ουρανογραφία. Η βραδιά αυτή επισφράγισε την Δράση της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου για την ενημέρωση των μαθητών-τριών του σχολείου μας σχετικά με τις νέες εικόνες του διαστήματος από το τηλεσκόπιο James Webb που είχαμε την χαρά να μας παρουσιάσει -και την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως-η αστροφυσικός Δρ . Στέλλα Μπουλά (ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών).

Μέσα από τον φακό των τηλεσκοπίων είδαμε με μεγάλο ενθουσιασμό, μικροί και μεγάλοι την επιφάνεια της Σελήνης καθώς και τον Κρόνο. Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του ΔΣ Συλλόγου Αστρονομίας κ. Γ Μελέκο, κ. Μ. Δρόση καθώς και τον κ. Γ. Χαλιορή ο οποίος μας δίδαξε ουρανογραφία.

Στην δράση ΄προσέλευσαν σχεδόν όλα τα παιδιά του σχολείου μας και οι δασκάλες καθώς και γονείς και παιδιά από άλλα σχολεία, κάτι που δείχνει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αστρονομία και θα πρέπει να ξανακάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις!

Συναισθήματα Β’ τάξη

Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων για την πρώτη θεματική “ευ ζην” στη Β’ τάξη για να γνωριστούμε και να επικοινωνήσουμε καλυτέρα ασχοληθήκαμε με τα συναισθήματα μας, πως νιώθουμε μες στην τάξη, τι νιώθουμε για τους συμμαθητές μας, πώς μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, πώς να διαχειριζόμαστε τον θυμό μας, ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις μας μέσα στην τάξη.

Παίξαμε παιχνίδια, κάναμε τους δημοσιογράφους και πήραμε συνεντεύξεις μεταξύ μας για να δούμε τις προτιμήσεις και τα “θέλω” των συμμαθητών
μας. Δημιουργήσαμε κολλάζ, φωτογραφηθήκαμε, φέραμε απ’ το σπίτι μας αγαπημένα παιχνίδια, τα ζωγραφίσαμε και γράψαμε δύο λογάκια γι’ αυτά.