Αρχείο

Η Σχολική Διαμεσολάβηση την φετινή χρονιά 2023-2024

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Καλαμάκη παρουσιάζει:

Σχολικές Δραστηριότητες-Φροντίζω το περιβάλλον: “Για τον σχολικό κήπο συνεργαζόμαστε, γεύσεις μοιραζόμαστε”

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Καλαμάκη σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς των τάξεων, υλοποίησε και φέτος πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής, συνεργαζόμενη επίσης με τον Δήμο Χίου, τον Σύλλογο Γονέων και ιδιώτη γεωπόνο. Βλέπουμε το πρόγραμμα εδώ:

Γιορτή αποφοίτησης ΣΤ τάξης ,καλοκαιρινή γιορτή Α τάξης και Γιορτή Νερού!

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την αμέριστη συμμετοχή του Συλλόγου Δασκάλων αλλά και του Συλλόγου Γονέων ο οποίος ανέλαβε την διακόσμηση, τα δώρα σε όλα τα παιδιά του σχολείου, τον παγωτατζή αλλα΄και των γονέων της Στ τάξης που μας παρείχαν έναν πλούσιο μπουφέ στο τέλος, φτάσαμε κι εμείς στη λήξη της σχολικής χρονιάς που γιορτάσαμε με πολλή χαρά, πολύ …νερό από τη Γιορτή Νερού που επιμελήθηκε η κ.Λίτσα Καλογρά, πολύ χορό και μια έξτρα χορογραφία της Β τάξης “Ροζ Πάνθηρ”. Ευχαριστούμε όλους και όλες όσοι και όσες βοήθησαν κι ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!

Προσεγγίζοντας τον Πικάσο Στ’

Εικαστικά Στ’ τάξη – Προσεγγίζοντας τον Picasso Τα παιδιά της Στ’ τάξης, στο μάθημα των Εικαστικών, ασχολήθηκαν με τον Picasso. Αφού διαβάσαμε βασικά στοιχεία για τον καλλιτέχνη, δημιουργήσαμε τα έργα μας παίζοντας!Πώς έγινε αυτό; Μα εντελώς τυχαία 🎲!Έχοντας έναν πίνακα (βλ. βίντεο), κάθε παιδί έριχνε το ζάρι και έπρεπε να ζωγραφίσει ό,τι του τύχει (1η ζαριά: σχήμα προσώπου, 2η & 3η ζαριά: μάτια, 4η ζαριά: μύτη, 5η ζαριά: στόμα). Αφού ολοκλήρωναν τη σχεδίαση κάθε μέρους του προσώπου που τους τύχαινε σε χαρτόνι, τα χρωμάτιζαν, τα έκοβαν, τα κολλούσαν σαν μικροί Picasso και ορίστε τα αποτελέσματα! ✏️✒️🎨🖼👨‍🎨👩‍🎨🖍🖌

Σκυτάλη σχολικών βιβλιοθηκών

Σαν συνέχεια της δράσης «σκυτάλη σχολικών βιβλιοθηκών», το 4ο δημοτικό σχολείο Χίου, αφού παρέλαβε την αφίσα από την κα. Τόνια Μπαχά διευθύντρια του 1ου Δημ. Σχολείου Βροντάδου, παρέδωσε  την σκυτάλη στην κα. Ειρήνη Δημοπούλου υποδιευθύντρια του δημ σχολείου Κάμπου. Την αφίσα μας φιλοτέχνησαν τα παιδιά της Β τάξης του σχολείου μας, μαζί με την γυμνάστρια και υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης μας Καλογρά Ευαγγελία. «βρες το βιβλίο της καρδιάς σου» το μήνυμά μας:    “Καλή συνέχεια σ αυτή την όμορφη δράση”.

Δικαιώματα του παιδιού_Εργασίες ΚΠΑ Ε’

Τα παιδιά της Ε’ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Κ.Π.Α., ασχολήθηκαν με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους!

Στα παρακάτω (βιντεάκι & κολάζ) μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες τους για κάποια από τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αναφέρονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου 1989.

4η τηλεδιάσκεψη Οδυσσέας- ασφάλεια στο διαδίκτυο

Σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου ολοκληρώσαμε το φετινό πρόγραμμα Οδυσσέας “Ασφάλεια και δημιουργικότητα στο διαδίκτυο”. Παρουσιάσαμε τις τρεις ψηφιακές μας ιστορίες και παρακολουθήσαμε με τη σειρά μας τις ιστορίες των παιδιών απ’ το 174ο σχολείο Αθηνών.

Τις τρεις ψηφιακές ιστορίες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος, μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ:
1)Το χωριό της αλήθειας και το δάσος των ψεμάτων (fake news): https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/v1r7dV7ySJyFcWafBAn5Xg

2) Η αναζήτηση της πραγματικής σύνδεσης (εθισμός)

https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/-QN91TGqStqfO3nfJbMC1w3)Το μυστήριο του χαμένου κόσμου “παιχνίδια χωρίς βία” (βίαια παιχνίδια):

https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/2LrvxQ1BTwmheLXGXZbP1A

Ατομικά lapbook για το Οικοσύστημα κ.ά. Μελέτη Δ’ Ενότητα 3

Στην 3η Ενότητα της Μελέτης της Δ’ τάξης ασχοληθήκαμε με το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του* μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα και πολύ σημαντική, αφού αγκαλιάζει και υπογραμμίζει εκτός από τη σοφία με την οποία είναι πλασμένη η φύση, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας τού ανθρώπινου παράγοντα.

Το lapbook = διαδραστικό τετράδιο* στη δική μας περίπτωση καπάκι από χάρτινο κουτί), που φτιάξαμε με τα παιδιά, αφορά τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια της ενότητας. Κάθε φορά που ολοκληρώναμε μια θεματική, εργαζόμασταν σε ένα φυλλάδιο εργασίας (π.χ. κολάζ, συμπλήρωση κενών, ζωγραφική κ.ά.) με σκοπό τον έλεγχο της νέας γνώσης και πάνω από όλα τη διασκέδαση μέσα από τη μάθηση!

Στο παρακάτω βιντεάκι μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των μαθημάτων μέχρι την ολοκλήρωση του ατομικού lapbook καθώς και το περιεχόμενο αυτού!

Παράσταση Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια παράσταση της εθνικής λυρικής σκηνής “Σιωπή ο βασιλιάς ακούει”

Μια φορά κι έναν καιρό…

…Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ.

Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά! Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία…

Υπέροχη η παράσταση και η εμπειρία!!!

Στην συνέχεια περιηγηθήκαμε στο κάστρο της Χίου όπου φτάσαμε στα λουτρά και είδαμε την έκθεση εικαστικών που υπάρχει εκεί.

Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Ομαλή μετάβαση!!! Σήμερα το “λεωφορείο” με τους μαθητές του νηπιαγωγείου ήρθε στην Ά Δημοτικού. Κάθισαν μαζί με τα πρωτάκια μας, τους περιγράψαμε τι κάνουμε στο “μεγάλο” σχολείο, μας διάβασαν ένα δικό τους παραμύθι και παίξαμε όλοι μαζί στο χαλί της τάξης μας!!! Νομίζω θα έρθουν με χαρά τον Σεπτέμβρη στην Ά Δημοτικού 😉♥️