Αρχείο

“Genders travelling in time”

e-Twinning project 2023-2024

       Το e-Twinning είναι μια μεγάλη εκπαιδευτική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και παιδιά που θέλουν να συνεργαστούν πάνω σε ορισμένα θέματα.

     Στο eTwinning, οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν και διεξάγουν επιτόπιες και διαδικτυακές δραστηριότητες με τους μαθητές τους σε συνεργασία με συναδέλφους από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. Συμμετέχουν σε συνεργατικά έργα με την υποστήριξη του περιβάλλοντος TwinSpace. Οι εθνικοί οργανισμοί υποστήριξης είναι αρμόδιοι για την επικύρωση της εγγραφής των χρηστών που επιθυμούν να γίνουν μέλη του eTwinning, διατηρώντας έτσι την πλατφόρμα ασφαλή, παρέχοντας υποστήριξη και καθοδήγηση και αναγνωρίζοντας το έργο των εκπαιδευτικών με εθνικά και ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας

Σχετικά με το πρότζεκτ μας :«Genders travelling in time”2023-2024

 Founder: 4th Primary school of Chios,

Co-founder Scoala Gimnaziala nr 13, Timisoara Romania

Φέτος δημιουργήσαμε το έργο «Genders travelling in time” το οποίο εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης και θα ασχοληθούμε με τα στερεότυπα που ακολουθούν τα δύο φύλα από την αρχαιότητα ως σήμερα και πώς επηρεάζουν τη ζωή και τις αποφάσεις μας. Για παράδειγμα : υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες δουλειές στο σπίτι, στο επάγγελμα; Βασικός μας στόχος είναι να αφομοιωθεί από τα παιδιά η έννοια της ισότητας των φύλων.

Σύντομη περιγραφή

Θα αναζητήσουμε στερεότυπα φύλου όπως παρουσιάζονται στη γλώσσα, την τέχνη, τα παραμύθια, τον Τύπο, τη διαφήμιση, τα συμβατικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα επαγγέλματα και την καθημερινή ζωή και πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις και την επιλογή του ρόλου μας στη ζωή. Για να επιτευχθεί αυτό, όλοι οι συνεργάτες θα συνεργαστούν σε ψηφιακές συνεργατικές πλατφόρμες, θα δημιουργήσουμε κοινά προϊόντα όπως αφίσες, βίντεο, δημιουργία κώδικα qr, θα συνθέσουμε τραγούδια και θα καταλήξουμε να δημιουργούμε ψηφιακά συνεργατικά βιβλία. Στην όλη διαδικασία θα εμπλέξουμε ειδικούς φορείς, όπως ψυχολόγους και φυσικά τους γονείς.

Επιμέρους στόχοι:

• Καλλιέργεια προφορικού λόγου και ενεργητική ακρόαση

• Τεχνικές Ενίσχυσης της Φαντασίας (αλλαγή ρόλων σε μύθους, σενάριο για ταινία μικρού μήκους, στίχοι τραγουδιών, κ.λπ.)

• Καλλιέργεια κριτικής σκέψης για να κατανοήσουμε τι είναι τα στερεότυπα και πώς μας επηρεάζουν

• Ανάπτυξη δεξιοτήτων καλλιτεχνικής έκφρασης: Εικαστική καλλιτεχνική έκφραση των ιστοριών – Μετατροπή σε πεζό ή έμμετρο κείμενο – Δραματοποίηση και πλαστική απόδοση των ιστοριών

• Καλλιέργεια δεξιοτήτων στη χρήση ψηφιακών εργαλείων

• Μάθετε πώς να μαθαίνετε: έρευνα και καταγραφή σε πολιτιστικά και επιστημονικά πεδία – συνεντεύξεις με επαγγελματίες

• Κινητοποίηση και συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας -μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων- στη συλλογή και έρευνα υλικού

• ανάπτυξη κοινωνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων

• καλλιέργεια ενσυναίσθησης και διαχείρισης συναισθημάτων

• Υιοθέτηση υγιών σχέσεων μεταξύ των φύλων σπάζοντας τα όρια των στερεοτύπων

Εργασίες που περιμένουμε να κάνουμε για το τέλος:

1. Σύνταξη διαφημιστικού μηνύματος ισότητας των φύλων

2. Δημιουργία σύντομων βίντεο

3. Δημιουργία αφίσας

5. Σύνθεση  στίχων  και μουσικής από κοινού για ένα κοινό τραγούδι

6. Δημιουργία qr code για όλες τις εργασίες

7. Δημοσίευση qr code σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία αλλά και σε κεντρικά σημεία των πόλεων μας (διάχυση)• Ανάδυση διαφόρων δεξιοτήτων: λεξιλόγιο, ξένες γλώσσες, επικοινωνία και εξωστρέφεια, καλλιέργεια σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς, κατάρριψη στερεότυπων φύλων, καλλιέργεια διερευνητικού πνεύματος

8. Ανάδειξη του προγράμματος ως καλής και καινοτόμου πρακτικής στην έρευνα και εμβάθυνση στην αλήθεια

9. Δημοσίευση του προγράμματος στο Twinspace , στις ιστοσελίδες των σχολείων

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την διαδικασία του προγράμματός μας

https://padlet.com/4dimchi/break-barriers-build-equality-vnb0gryk3ywdfmgz

Φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας

Την Πέμπτη 16 Απριλίου, πήραμε μέρος στην όμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χίου, στο πλαίσιο του 13ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Με ιδιαίτερη χαρά, παρουσιάσαμε και εμείς το τραγούδι μας με το βίντεο που το συνοδεύει.

Η δημιουργία μας έχει θέμα την φιλία και τίτλο “Το χέρι σου δωσ’ μου…”

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για το πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

3η τηλεδιάσκεψη Οδυσσέας Στ’ τάξη

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, βρεθήκαμε για τρίτη φορά με το 174ο Σχολείο Αθηνών για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την έρευνα που κάναμε πάνω στις τρεις μας θεματικές (Εθισμός, Fake news, Βίαια παιχνίδια). Μελετήσαμε τις απαντήσεις στα τρία ερωτηματολόγια που φτιάξαμε και προβληματιστήκαμε σχετικά με τα αποτελέσματα που συγκεντρώσαμε.

Τα ερωτηματολόγια της έρευνας μας:

1)Ερωτηματολόγιο για τον εθισμό:

https://forms.gle/G5J7sQr2G3LPH4U79

2) Ερωτηματολόγιο για τα fake news:

https://forms.gle/rMosG9SqsWFhLhFA8

3) Ερωτηματολόγιο για τα βίαια παιχνίδια:

https://forms.gle/AQfu5AKgUrjdqEqJ7

Αποτελέσματα της έρευνας των ερωτηματολογίων μπορείτε να δείτε εδώ:

Παρουσίαση αποτελεσμάτων στην έρευνα για τον εθισμό:

https://shorturl.at/VDFsx

Παρουσίαση αποτελεσμάτων στην έρευνα για τα βίαια παιχνίδια:

https://shorturl.at/06qTH

Παρουσίαση αποτελεσμάτων στην έρευνα για τα fake news:

https://shorturl.at/8nb67

Οδυσσέας ,ασφάλεια στο διαδίκτυο Στ’ τάξη

Η δεύτερη διαδικτυακή μας συνάντηση με το 174ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, έγινε και τα παιδιά ανάλυσαν τα αποτελέσματα που συγκέντρωσαν μέσα από ένα παντλετ που αφορούσε τα βίαια παιχνίδια, τα προσωπικά μας δεδομένα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Μοιράστηκαν και αντάλλαξαν προσωπικές εμπειρίες και κατάλαβαν πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στο διαδίκτυο. Παίξαμε διάφορα κουίζ για να δούμε τις γνώσεις μας και τέλος με τη βοήθεια του “τροχού της τύχης” μοιράσαμε τις ενότητες που θα επεξεργαστεί καθεμία από τις τρεις ομάδες μας.

Συμμετοχή του σχολείου μας στο “european school radio- κάντο ν’ ακουστεί

https://www.youtube.com/watch?v=iM0aG8e4r-U

Genders travelling in time – 1η διαδικτυακή συνάντηση

Πραγματοποιήσαμε με μεγάλη μας χαρά την πρώτη μας διαδικτυακή συνάντηση με τα σχολεία που συνεργαζόμαστε στο φετινό μας πρόγραμμα etwinning “genders traveling in time” Γνωριστήκαμε, παρουσιάσαμε τον εαυτό μας και τον τόπο μας, μιλήσαμε αγγλικά και το χαρήκαμε πολύ. Οργανώσαμε την συνέχεια και τις επόμενες δράσεις που θα ακολουθήσουν.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Στ’ τάξη

Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου αύριο κι εμείς επιλέξαμε να συναντηθούμε με το σχολείο που συνεργαζόμαστε φέτος στον “Οδυσσέα” , το 174ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, για να επεξεργαστούμε το θέμα μας που είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο αλλά και πώς μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί όταν το χρησιμοποιούμε σωστά. Τα παιδιά της Στ’ τάξης παρουσίασαν τον εαυτό τους, το σχολείο μας και έγιναν ξεναγοί για τις ομορφιές του τόπου μας μια και ήταν η πρώτη φορά που επικοινωνήσαμε μαζί τους. Εκείνοι με την σειρά τους έκαναν το ίδιο.

”Λειτουργία eTwinning-εγγγραφή στο ESEP-EUκαι πρώτα βήματα-συμμετοχή σε έργο”

Σήμερα 26-10-2023 η κ. Αμέντα Μαρίκα υλοποίησε ενδοσχολική επιμόρφωση στο σχολείο μας, αίθουσα βιβλιοθήκης, διάρκειας 4 δ.ω. με το παραπάνω θέμα. Η ενδοσχολική επιμόρφωση θεωρήθηκε απαραίτητη καθώς το σχολείο μας είναι ιδρυτής πρότζεκτ και φέτος με θέμα “Genders travelling in time” στο οποίο εμπλέκονται και νέες συνάδελφοι που επωφελήθηκαν.