Αρχείο

«Μνημειώδεις Περιπέτειες στα Ελληνικά Μνημεία UNESCO»

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το σεμινάριο που διοργάνωσε το Δίκτυο ASPnet-UNESCO, όπου παρουσιάστηκαν τρόποι σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού για τα ελληνικά μνημεία UNESCO.

Παρακολουθήσαμε και μια ταινία μικρής διάρκειας με τον τίτλο «Μνημειώδεις Περιπέτειες στα Ελληνικά Μνημεία της UNESCO»

Στην συνέχεια μας παρουσιάστηκαν τα ψηφιακά εργαλεία της πλατφόρμας και τρόποι για να μπορούμε μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Έγινε λοιπόν και ένα «Διαδικτυακό ταξίδι στα ελληνικά μνημεία UNESCO.

Το σεμινάριο παρακολουθήσαμε μαθητές της Ε’ και Στ’ καθώς και οι εκπαιδευτικοί.

“Παρέα και φιλίες ναι, εκφοβισμός όχι! Τι κάνουμε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν;”Να κάνουμε τα παιδιά μας πιο “σκληρά” ή πιο ανθεκτικά ?”

Την Παρασκευή 13-12-2024 η εκπαιδευτική ψυχολόγος κ. Γιάννα Κουμή επισκέφθηκε στο σχολείο μας και με αφορμή το βιβλίο της “Το δέντρο στην άκρη του δάσους” έκανε μια εξαιρετική συζήτηση με τους γονείς  με το παραπάνω θέμα, ενώ μίλησε και με τα παιδιά . Η συζήτηση με την κ. Κουμή πραγματοποιήθηκε με παρουσίαση σχετικού υλικού και αποτέλεσε για τις δασκάλες που την παρακολούθησαν θέμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης.

Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου Δασκάλων του σχολείου μας με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Κουμή για τις πολύτιμες γνώσεις που μας μετέφερε!

Ενδοσχολική επιμόρφωση

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, είχαμε την χαρά να έχουμε στο σχολείο μας την κ. Ελένη Κοτσάτου, κοινωνική λειτουργό από το κέντρο πρόληψης , για να μας μιλήσει σχετικά με την σεξουαλική ανάπτυξη στην σχολική ηλικία και τον ρόλο των εκπαιδευτικών. Την ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές της.

Ενδοσχολική επιμόρφωση “Εισαγωγή στην τεχνητή νοημοσύνη και η αξιοποίηση της στην παιδαγωγική και διοικητική λειτουργία”

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης κ. Σταμάτη Βούλγαρη που μας αφιέρωσε χρόνο για να μας παρουσιάσει και να μας μιλήσει σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και πώς αξιοποιείται στην παιδαγωγική και διοικητική λειτουργία . Την ενδοσχολική επιμόρφωση παρακολούθησαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της Στ΄ τάξης.

Ενδοσχολική επιμόρφωση “Διδασκαλία της ελληνικής ως 2ης ξένης γλώσσας”

Η κ. Δήμητρα Βουρλίδη, αξιοποιώντας τον μεταπτυχιακό της τίτλο πραγματοποίησε την Τρίτη 21-5-2023 και την Πέμπτη 23-5-2023 με το παραπάνω θέμα και τη συμμετοχή αρκετών εκπαιδευτικών. Η σχολική μονάδα επωφελήθηκε από την ενδοσχολική επιμόρφωση καθώς στο σχολείο φοιτούν παιδιά από Αλβανία, Βουλγαρία και Ιράκ.

Ενδοσχολική επιμόρφωση “Η κατασκευή έμφυλων ταυτοτήτων στα κείμενα μαζικής κουλτούρας- η αποτύπωση έμφυλων στερεοτύπων στη γλώσσα”

Την Παρασκευή 17-5-2024 και την Δευτέρα 20-5-2024 η κ. Βασιλική Κόλλα , αξιοποιώντας τον μεταπτυχιακό της τίτλο υλοποίησε ενδοσχολική επιμόρφωση με το παραπάνω θέμα . Η ενδοσχολική επιμόρφωση βοήθησε πάρα πολύ το σύνολο των εκπαιδευτικών που την παρακολούθησαν διότι τα έμφυλα στερεότυπα συνδέονται με παραμέτρους της Σχολικής Διαμεσολάβησης και των δράσεων κατά της σχολικής βίας αλλά επίσης και με το θέμα του φετινού μας eTwinning: Genders travelling in time.

3η τηλεδιάσκεψη Οδυσσέας Στ’ τάξη

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, βρεθήκαμε για τρίτη φορά με το 174ο Σχολείο Αθηνών για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την έρευνα που κάναμε πάνω στις τρεις μας θεματικές (Εθισμός, Fake news, Βίαια παιχνίδια). Μελετήσαμε τις απαντήσεις στα τρία ερωτηματολόγια που φτιάξαμε και προβληματιστήκαμε σχετικά με τα αποτελέσματα που συγκεντρώσαμε.

Τα ερωτηματολόγια της έρευνας μας:

1)Ερωτηματολόγιο για τον εθισμό:

https://forms.gle/G5J7sQr2G3LPH4U79

2) Ερωτηματολόγιο για τα fake news:

https://forms.gle/rMosG9SqsWFhLhFA8

3) Ερωτηματολόγιο για τα βίαια παιχνίδια:

https://forms.gle/AQfu5AKgUrjdqEqJ7

Αποτελέσματα της έρευνας των ερωτηματολογίων μπορείτε να δείτε εδώ:

Παρουσίαση αποτελεσμάτων στην έρευνα για τον εθισμό:

https://shorturl.at/VDFsx

Παρουσίαση αποτελεσμάτων στην έρευνα για τα βίαια παιχνίδια:

https://shorturl.at/06qTH

Παρουσίαση αποτελεσμάτων στην έρευνα για τα fake news:

https://shorturl.at/8nb67

Διαχείριση συναισθημάτων – Θυμού και συγκρόυσεων Ε’ -Στ’

Στα πλαίσια εργαστήριων δεξιοτήτων αλλά και ενδοσχολικής επιμόρφωσης, επισκέφθηκε το σχολείο μας η Κ Ελένη Κοτσάτου κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του Κέντρου πρόληψης Χίου για να μας μιλήσει και να μας ενημερώσει σχετικά με την διαχείριση των συναισθημάτων μας και ιδιαίτερα του θυμού. Συζητήσαμε πως μπορούμε να επιλύουμε συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ μας. Ενημερωθήκαμε, μιλήσαμε , εκφραστήκαμε και στη συνέχεια με βιωματικό τρόπο καταλάβαμε πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας, πώς να τα εκφράζουμε και πώς με ήρεμο και διαλλακτικό τρόπο να επιλύουμε συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ μας.

Την ενημέρωση παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Οδυσσέας ,ασφάλεια στο διαδίκτυο Στ’ τάξη

Η δεύτερη διαδικτυακή μας συνάντηση με το 174ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, έγινε και τα παιδιά ανάλυσαν τα αποτελέσματα που συγκέντρωσαν μέσα από ένα παντλετ που αφορούσε τα βίαια παιχνίδια, τα προσωπικά μας δεδομένα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Μοιράστηκαν και αντάλλαξαν προσωπικές εμπειρίες και κατάλαβαν πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στο διαδίκτυο. Παίξαμε διάφορα κουίζ για να δούμε τις γνώσεις μας και τέλος με τη βοήθεια του “τροχού της τύχης” μοιράσαμε τις ενότητες που θα επεξεργαστεί καθεμία από τις τρεις ομάδες μας.

”Οδηγός καλών πρακτικών-στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και λειτουργία της Σχολικής Διαμεσολάβησης ως μεθόδου επίλυσης συγκρούσεων στο σχολείο, από ομηλίκους”

Σήμερα,17-11-2023 η κ. Καλλιόπη Καλαμάκη πραγματοποίησε στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης ενδοσχολική επιμόρφωση διάρκειας 3 δ.ω. με το παραπάνω θέμα, που συνιστά απαραίτητη εκπαίδευση για όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας εφόσον εδώ και τρία χρόνια υλοποιείται το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης παράλληλα με άλλα προγράμματα πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας. Την επιμόρφωση παρακολούθησε το σύνολο των εκπαιδευτικών της σχολικής μας μονάδας ενώ αξιοποιήθηκε ψηφιακό υλικό.