Αρχείο

Η σχολική διαμεσολάβηση το 2025-2026 στο σχολείο μας

“Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας μέσα από το παιχνίδι”Α-Β-Γ-Δ τάξεις-Κέντρο Υγείας Χίου

Tην Τρίτη 28.04.2026 το Κέντρο Υγείας Χίου επισκέφθηκε το σχολείο μας και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ωφέλιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Πώς το παιχνίδι επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού στην παιδική ηλικία».

Μέσα από συζήτηση, βιωματικές δραστηριότητες και δημιουργικό παιχνίδι, τα παιδιά γνώρισαν τη σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη της φαντασίας, της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης. Παράλληλα, μέσα από τη δράση, χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο του παιχνιδιού στη δημιουργία υγιών σχέσεων, στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην καλλιέργεια του σεβασμού μεταξύ των μαθητών και μαθητριών.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του σχολείου μας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών και την ενίσχυση του θετικού σχολικού κλίματος.

Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Υγείας Χίου για την όμορφη συνεργασία και την πολύτιμη προσφορά του στους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

«Στην τάξη όλοι ίσοι ,φίλοι με ίσα δικαιώματα» Γ΄τάξη

Στο πλαίσιο της 3ης ενοτητας δεξιοτήτων και του Ενεργού Πολίτη με θέμα «Στην τάξη όλοι ίσοι ,φίλοι με ίσα δικαιώματα», οι μαθητές της Γ ταξης δημιούργησαν το «Κουτί της Φιλίας και της Ισότητας». Το διακόσμησαν με φαντασία και αγάπη και, κάθε εβδομάδα, το γέμιζαν με θετικά μηνύματα για τους συμμαθητές και τους φίλους τους.❤❤❤

Μέσα από αυτή τη δράση, στόχος μας ήταν να καλλιεργήσουμε τον σεβασμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ενσυναίσθηση και τη θετική επικοινωνία. Τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίζουν τα όμορφα στοιχεία των άλλων, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με ευγένεια και να ενισχύουν το κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης μέσα στην τάξη.

Το αποτέλεσμα ήταν μια πιο δεμένη ομάδα, με χαμόγελα, αυτοπεποίθηση και ουσιαστικές σχέσεις. Το «Κουτί της Φιλίας» έγινε μια μικρή καθημερινή υπενθύμιση ότι όλοι είμαστε ίσοι και αξίζουμε αγάπη και σεβασμό..❤❤❤

Ενεργοί πολίτες σε δράση: Φτιάχνουμε τις δικές μας ταυτότητες -Φτιάχνουμε και κάδους ανακύκλωσης- Α’, Δ’ τάξη

Στο σχολείο μας, η μάθηση γίνεται εμπειρία!

Στο πλαίσιο των δράσεων Ενεργού Πολίτη και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ο κ. Γ.Μ. μπαμπάς μαθητή μας, αστυνομικός, επισκέφθηκε τις τάξεις Α’ και Δ’ Δημοτικού και μίλησε στα παιδιά για τη σημασία της ταυτότητας. Τα παιδιά ανακάλυψαν πως η ταυτότητα δεν είναι απλώς ένα έγγραφο, αλλά σύμβολο ευθύνης και συμμετοχής στην κοινωνία.

✨ Εμπνευσμένοι, οι μικροί μας μαθητές δημιούργησαν τις δικές τους ταυτότητες ως Ενεργοί Πολίτες, γεμάτες αξίες, όνειρα και υπευθυνότητα!

♻️ Και η δράση συνεχίστηκε… Με ενθουσιασμό φτιάξαμε κάδους ανακύκλωσης σύμβολο υπευθυνότητας και προστασίας, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα:

Οι ενεργοί πολίτες προστατεύουν το περιβάλλον με πράξεις!

Μαθαίνουμε, δημιουργούμε, δρούμε… και κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο! 💚

Οι Πράκτορες του Πλανήτη στο σχολείο μας: Χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας A-B-Γ-Δ τάξεις

 Οι Πράκτορες του Πλανήτη στο σχολείο μας: Χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και των δράσεων του Ενεργού Πολίτη, το σχολείο μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τους «Πράκτορες του Πλανήτη», μια ξεχωριστή ομάδα που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζητήσεις και δημιουργικά παιχνίδια, οι μαθητές όλων των τάξεων είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να μάθουν, αλλά και να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας με τους Πράκτορες του Πλανήτη, ανταλλάσσοντας ιδέες, προβληματισμούς και λύσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η συμμετοχή των παιδιών ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης και το πρόγραμμα συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ενεργής στάσης ζωής. Μικρές πράξεις, όταν γίνονται από όλους, μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές για τον πλανήτη μας. 🌍

Χτίζοντας Γέφυρες Επικοινωνίας: 21/3 Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down

Χτίζοντας Γέφυρες Επικοινωνίας: 21/3 Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down 💙

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας την κ. Αγγελική Καμαράδου, μανούλα μαθητή του σχολείου μας.

Με λόγια απλά αλλά γεμάτα αγάπη, μοιράστηκε μαζί μας την καθημερινότητά της και μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αποδοχή, σεβασμός και ενσυναίσθηση, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα μας. Τα παιδιά άκουσαν με ενδιαφέρον, εξέφρασαν απορίες και πήραν ένα πολύτιμο μάθημα ζωής.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που μας θύμισε πως η διαφορετικότητα είναι δύναμη και πως κάθε παιδί αξίζει αγάπη, χαμόγελα, ίσες ευκαιρίες και μια αγκαλιά που χωρά τους πάντες. 💙

“Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας, αποδοχής και σεβασμού”Α’- Δ’ τάξεις

Την Πέμπτη 18/12, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Ενδιαφέρομαι και Ένεργω-Ανθρώπινα Δικαιώματα” και των Δράσεων Ενεργού Πολίτη, οι μαθητές/τριες της Α΄ και Δ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Το προσωπικό και οι ωφελούμενοι μάς υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά και ζεστασιά. Οι μαθητές συμμετείχαν σε ομαδικά εργαστήρια, δημιούργησαν κεράκια, έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια, τραγούδησαν τα κάλαντα και αντάλλαξαν δώρα αγάπης.Όλοι μαζί μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές συνεργασίας και επικοινωνίας.

Η δράση αυτή αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία ενσυναίσθησης και αποδοχής, ενισχύοντας τον σεβασμό στα δικαιώματα όλων και χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας.

” Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης…συνέχισε να παίζεις!”

3 Δεκεμβρίου ” Όλοι διαφορετικοί-Όλοι ίσοι!”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας και στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και Δράσεων Ενεργού Πολίτη, οι τάξεις Α’, Β’ , Γ’ και Δ’ του σχολείου μας παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Τάκης ο μικρός Δεινοσαυράκης» από τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Μαρίκα Γιαννίρη. Ένα βιβλίο που μιλά για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, με απλό και κατανοητό τρόπο.

Τα παιδιά άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την αφήγηση του παραμυθιού και στη συνέχεια συζήτησαν γύρω από τα μηνύματά του. Όλα μαζί κατασκεύασαν το “Δέντρο της Διαφορετικότητας”.

Κάθε παιδί κόλλησε το δικό του φυλλαράκι στο δέντρο, γράφοντας πάνω του «μαγικές» λέξεις, όπως: αποδοχή, αγάπη, φιλία, σεβασμός και πολλές ακόμη.

Ακολούθησε η ομαδική δημιουργία των παιδιών, η οποία αναρτήθηκε «στον τοίχο που μιλάει», όπου όλα τα παιδιά έγραψαν το δικό τους μήνυμα αγάπης και αποδοχής.

Στο τέλος, η μέρα μας ολοκληρώθηκε με μια όμορφη χειροτεχνία εμπνευσμένη από τον ήρωα του βιβλίου – τον μικρό δεινοσαυράκο Τάκη, τον οποίο τα παιδιά ζωγράφισαν και διακόσμησαν ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρίκα Γιαννίρη για την υπέροχη παρουσίαση και τα σπουδαία μηνύματα που μοιράστηκε με τα παιδιά μας.

“24-28 Νοεμβρίου Εβδομάδα Υγιεινού Σνακ”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού και στο πλαίσιο των δράσεων Ενεργού Πολίτη και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων – Ευ Ζην, οι μαθητές/μαθήτριες της Α’ και Δ’ τάξης επισκέφτηκαν τις Β’, Γ, Ε’, Στ’ τάξεις του σχολείου μας.

Μίλησαν για τη σημασία της υγιεινής διατροφής, παρουσίασαν με υπερηφάνεια τις αφίσες που δημιούργησαν και μοιράστηκαν ιδέες για καλές καθημερινές συνήθειες.

Με χαρά, όλες οι τάξεις συμφώνησαν να καθιερώσουν την επόμενη εβδομάδα ως «Εβδομάδα Υγιεινού Σνακ» 24-28 Νοεβρίου 2025, προωθώντας έτσι μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή σχολική ζωή.

Γιατί η υγιεινή διατροφή δεν είναι απλώς μια καλή συνήθεια· είναι δικαίωμα όλων των παιδιών.

Δ τάξη-Δράσεις Ενεργού Πολίτη 2025-2026