Σήμερα στο σχολείο αφιερώσαμε την τελευταία ώρα για να μιλήσουμε με τα παιδιά για τους φίλους μας που έτυχε να γεννηθούν με σύνδρομο Down. Είπαμε για το χρωμόσωμα 47 , για τις ιδιαιτερότητες που φέρνει μαζί του, για την σπουδαιότητα της ενσωμάτωσης των ατόμων με Down στην κοινωνία αλλά κυρίως, για τον δικό μας ρολο της αποδοχής, της ενσυναίσθησης και της συνοδοιπόρευσης μαζί τους. Ο Σύλλογος Γονέων, πάντα συμπαραστάτης με ωραίες ιδέες, κατασκεύασε και προσέφερε στο τέλος, μοναδικές καρτούλες με κίτρινη και μπλε κορδελίτσα, σύμβολο της ημέρας. Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες του Συλλόγου μας!
Μπορούμε να μάθουμε κάτι παραπάνω για την υγεία μας από ειδικούς επιστήμονες στο χώρο του σχολείου; Μα και βέβαια! Στα πλαίσια των δράσεων Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας από την 1η ΤΟΜΥ ΧΙΟΥ τα εξής προγράμματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον παιδιών και εκπαιδευτικών , φάνηκαν πολύ χρήσιμα και μας ευαισθητοποίησαν στο θέμα του εθελοντισμού και της δωρεάς οργάνων:
21-1-2023 :«Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε Παιδιά και Εφήβους» για την ΣΤ τάξη από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και την κ.Κουρτέση Κατερίνα, παιδίατρο
21-2-2023 :«Αγωγή στοματικής υγείας», για την Γ τάξη από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και την κ.Κουρτέση Κατερίνα, παιδίατρο
1-3-2023:«E-BUG – Οι μαθητές στην χώρα των μικροβίων», για τις τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’από την κ. Κούρτεση Κατερίνα, παιδίατρο και την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια
1-3-2023: «Πρόληψη ατυχημάτων», για την Γ τάξη από την κ. Κούρτεση Κατερίνα, παιδίατρο και την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια
2-3-2023: «Διατροφική αγωγή», για τις Α-Β τάξεις από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και από την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια
2-3-2023 : «Πρόληψη και διαχείριση της χρήσης καπνού στα σχολεία», από την κ.Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, επισκέπτρια υγείας και από την κ.Φύκαρη Φωτεινή, νοσηλεύτρια για την ΣΤ’ του δημοτικού
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, λοιπόν, μας ήρθε μια ιδέα: Κρεμάσαμε τις καρτέλες με τις “προστακτικές αγάπης” της ΣΤ τάξης στα δέντρα της αυλής. Τα παιδιά όλων των τάξεων ξεχύθηκαν να τις διαβάσουν και όσο πιο πολλά ρήματα θυμόντουσαν τα συγκέντρωναν στον ” Τοίχο που μιλάει”. Νικητές; Μα φυσικά όλοι!
Για να προχωρήσει μια σχολική κοινότητα στην υιοθέτηση του προγράμματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης, θα πρέπει να γίνει πριν,συστηματική δουλειά με συμφωνία όλων, πάνω στη διαχείριση συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την δημιουργική έκφραση στην τέχνη και στο λόγο, τις διαπολιτισμικές αξίες, τον σχολικό εκφοβισμό, την έμφυλη βία και τον ρατσισμό κτλ.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να διαποτίζουν κάθε ώρα διδασκαλίας και κάθε δραστηριότητα της σχολικής κοινότητας και να μην περιορίζονται στα πλαίσια μιας διδακτικής ώρας σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα ή πρόγραμμα: πρόκειται για τη ενστέρνιση και την ουσιαστική διαδικασία αφομοίωσης της κουλτούρας του σχολείου και της φιλοσοφίας του, που αφορά και την συμπεριφορά των γονέων.
Έτσι,στο σχολείο, από τα προηγούμενα χρόνια δίνεται μεγάλη σημασία στην από κοινού καθιέρωση κανόνων που ορίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και ενισχύουν την πίστη σε κοινωνικές και συναισθηματικές αξίες αλλά και στην άσκηση ελεύθερης έκφρασης, πάντα μέσα στα πλαίσια των κανόνων και της ευγένειας. Καλλιεργούνται τεχνικές διαλόγου και ενεργητικής ακρόασης. Γίνονται κοινές δράσεις που ωθούν τα μέλη να εξασκήσουν τις αξίες του σχολείου και τα θεμιτά πρότυπα συμπεριφοράς μέσα από την συνεύρεση διαφορετικών προσωπικοτήτων που πρέπει να συνεργαστούν. Υλοποιούνται εκδηλώσεις για το ασφελές διαδίκτυο και τον σχολικό εκφοβισμό και ειδικοί επιστήμονες μας επισκέπτονται και μας μιλούν.
Με αυτήν την προετοιμασία ως βάση, ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης: τα μέλη της σχολικής κοινότητας ήταν ήδη στο “δρόμο”. πεζοπορούσαν δουλεύοντας αξίες και συναισθήματα και τεχνικές. Μπορούσαν να εκλέξουν πια μια Επιτροπή Σχολικής Διαμεσολάβησης απαρτιζόμενη από μαθητές και να δεχτούν να δουλέψουν μαζί της σε συνεδρίες όταν προέκυπτε σύγκρουση. Και αυτό έγινε: οι συμφωνίες που έκλειναν τα συγκρουόμενα μέλη με την Επιτροπή ήταν απόλυτα σεβαστές από όλη την κοινότητα και κοινοποιούνταν.Βεβαίως, υπήρχε ανατροφοδότηση από την Επιτροπή που παρακολουθούσε διακριτικά τις εξελίξεις.
Υπήρξαν ελάχιστες ως μηδαμινές αποκλίσεις από την τήρηση των συμφωνημένων. Αυτό εξηγείται και από την παρορμητικότητα κυρίως στην προεφηβική φάση των παιδιών της Στ τάξης, χωρίς όμως να απαλλάσσονται των ευθυνών τους.
Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως ενώ το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης θεωρητικά λήγει με το τέλος της σχολικής χρονιάς και μπορεί να συνεχιστεί στην επόμενη, η ¨προετοιμασία” δεν λήγει ποτέ: συνιστά μια διαρκή διαδικασία σε εξέλιξη που συμπεριλαμβάνει και απορροφά κάθε νεοεισερχόμενο μέλος στη σχολική μας κοινότητα, κάθε παιδί, εκπαιδευτικό, γονέα ή βοηθητικό προσωπικό. Οι αξίες του σχολείου, μεταδίδονται από τους παλιούς στους νέους : οι παλιοί θεωρούν αυτονόητο χρέος τους να τις μεταδώσουν και το κάνουν.
Σπουδαίο ρόλο παίζουν πάντα και οι σχέσεις των εκπαιδευτικών μεταξύ τους: Ένας Σύλλογος Διδασκόντων, αγαπημένος, δεμένος και με σχέσεις αλληλοβοήθειας και συνεργασίας μεταξύ των μελών του γίνεται το καλό παράδειγμα για τους υπόλοιπους: τα παιδιά “πιάνουν στον αέρα” την ποιότητα των σχέσεων των ανθρώπων γύρω τους.
Είχαμε την τύχη -η οποία καλλιεργήθηκε αμφοτέρως-να λειτουργούν στο ίδιο πνεύμα τόσο μεταξύ τους όσο και με μας-και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων: πραγματικά είναι δώρο μεγάλο για ένα σχολείο να μπορεί να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει σωστά και εγκάρδια με ένα Σύλλογο Γονέων που αντιλαμβάνεται τη νομοθεσία και τους περιορισμούς αλλά και την καθημερινότητα και την προσφορά των εκπαιδευτικών και κυρίως θέλει να βοηθήσει διακριτικά και χωρίς κακοήθη κριτική και παντογνωστική παρέμβαση.
Τα σχολεία δουλεύουν κυρίως με “ψυχή ” και “καρδιά”. Αν τα καλλιεργήσουμε θετικά αυτά, μετά εύκολα ” κάθονται” επάνω οι νόμοι και οι υποχρεώσεις. Χωρίς θετικό κλίμα όμως, η “μηχανή” του σχολικού κόσμου, δεν δουλεύει.
Παρακάτω, θα δείτε ενδεικτικά κάποιους σταθμούς της προετοιμασίας , που όμως είπαμε, δεν σταματά ποτέ.