Αρθρογραφώντας για τον τόπο μας- Δ’τάξη

ΤΟ ΜΑΣΤΙΧΙ

Το μόνο φυσικό μαστίχι παράγεται στο νησί της Χίου. Στο νότιο τμήμα του νησιού οι ντόπιοι καλλιεργούν σκίνους. Από το Φλεβάρη κλαδεύουν και συνεχίζουν με καθάρισμα του εδάφους , ρίχνουν ασπρόχωμα, κάνουν έξι κέντη με ενδιάμεσο μάζεμα του μαστιχιού. Στο τελευταίο μάζεμα ξύνουν το δέντρο για να μαζευτεί όλη η παραγωγή. Συνεχίζουν με κοσκίνισμα, πλύσιμο στη θάλασσα, ξανά κοσκίνισμα και το επίπονο καθάρισμα. Τι ωραίο που θα ήταν να πάρετε κι εσείς μέρος σε αυτή τη διαδικασία!