Μαγειρεύοντας κομήτες

Μαγειρεύοντας …κομήτες στο 4ο Δ.Σ.Χίου

Την πρωτόγνωρη εμπειρία να «μαγειρέψουν» κομήτες είχαν μαθητές και δάσκαλοι στο 4ο Δημοτικό σχολείο Χίου την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στα πλαίσια του διδακτικού ωραρίου τους.

Σεφ ήταν η αστροφυσικός, υποψήφια διδάκτωρ Αστροφυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Κ.Π.Α. κ Στέλλα Μπουλά . Οι μικροί της βοηθοί με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο, αφού διδάχτηκαν τα βασικά για το ηλιακό σύστημα, τους γαλαξίες, τους αστεροειδείς και βέβαια τους κομήτες με οπτικοακουστικό υλικό και δραματοποίηση, προχώρησαν στην εκτέλεση της συνταγής  χρησιμοποιώντας ξηρό πάγο και άλλα απλά υλικά. Όλα τα υλικά συνιστούσαν προσομοίωση των πραγματικών συστατικών ενός κομήτη, όπως ανακαλύφθηκαν με την διαστημοσυσκευή ROSETTA που συνέλλεξε στοιχεία από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

Η δράση αφορούσε συνεργασία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και του Γραφείου Σχολικών Συμβούλων Χίου με την ευγενική και καθοριστικής σημασίας συμμετοχή της κ.Μπουλά.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, το πείραμα επαναλήφθηκε ανοιχτό στο κοινό, στο σχολείο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου του οποίου μέλος είναι η κ. Μπουλά, καθώς η προγραμματισμέμη  αστροπαρατήρηση  με τηλεσκόπια ματαιώθηκε λόγω νεφώσεων.