Αρχείο | Δεκέμβριος 2021

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην αυλή!

Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας στην αυλή: Πώς; Κάθε τάξη έστησε τη δική της γωνιά και παρουσίασε το γιορτινό της δρώμενο. Εφόσον ο χώρος ήταν ανοιχτός, ήρθαν και οι γονείς, όλοι τηρώντας τα μέτρα κατά του covid, και περπατώντας στην μεγάλη μας αυλή με τα υπόστεγα, παρακολούθησαν όλες τις τάξεις! Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας είχε τη δική του γωνιά και μοίρασε γλυκά και δώρα στα παιδιά! Πραγματικά, ήταν μια λαμπερή…συννεφιασμένη μέρα! Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και χαρά! (χρωστάμε το δρώμενο της Γ τάξης )

μέρες πριν, στολίσαμε την αυλή!
η Στ τάξη με την μουσικό Ντίνα Τουρνή υποδέχτηκαν τους γονείς με κάλαντα
Η Α΄τάξη με τη δασκάλα τους Δέσποινα Λεβίδη και την βοήθεια του σχολικού μας νοσηλευτή Βαγγέλη Τσιόπτσια, παρουσίασε τα Καλικαντζαράκια με μεγάλο κέφι !
Η Β τάξη, τραγουδώντας με τη Δασκάλα τους Μίτσα Γιαννακουδάκη, στολίσανε το δέντρο με χειροποίητα καραβάκια που έγραφαν τις ευχές τους. Μας τις διάβασαν κιόλας!
Η Δ τάξη με τη δασκάλα τους Όλγα Καστανά παρουσίασαν το εργαστήρι των ξωτικών του Άη Βασίλη μόνο που τα ξωτικά ως δώρα προσέφεραν στέγη για άστεγους, δουλειά για άνεργους, φαγητό για πεινασμένους … Μέχρι που ένα ξωτικό έσπαγε μια καραμπίνα για να μη ξαναγίνει πόλεμος!
Η Ε τάξη με τη δασκάλα τους Αγγελική Αντωνίου μας είπαν παινέματα!
Οι κυρίες του Συλλόγου Γονέων με τα γλυκά!
Τα δωράκια του Συλλόγου γονέων για τα παιδιά!

“Μουσείων τόπος” κ Επανα-σύ-σταση ’21-μια καταπληκτική εμπειρία στο Μουσείο Μαστίχας!

Σήμερα, τα παιδιά της Δ Ε και ΣΤ τάξης αψηφήσαμε το κρύο (αδικώντας λίγο τις μικρές τάξεις που δεν τις πήραμε μαζί) κι επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μαστίχας.Μείναμε έκπληκτοι-ες από την νέα ψηφιακή εφαρμογή που διαθέτει το Μουσείο όπου σε τρισδιάστατη εκτύπωση των Ολύμπων , επάνω σε ταμπλό, περνάνε όλες οι εποχές, ιστορικές και χρονικές που διαμόρφωσαν το μαστιχοχώρι , καθώς και όλες οι εργασίες παραγωγής της μαστίχας. Είδαμε επίσης την περιοδική εκθεση” ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ” 21”ΧΙΟΣ, που παρουσιάζουν το πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσειο(ΕΙΜ). Η Έκθεση που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ’ ‘ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ’ ’21” και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια απ’ την επανάσταση του 1821 , τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ξεχωριστή θέση στην Έκθεση κατέχει η καταστροφή της Χίου, αλλά και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας απ¨ τον Κανάρη, γεγονότα δραματικά που ωστόσο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του κινήματος του ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Ελένη ΠαΪδούση που ευγενέστατα απάντησε σε όλες τις απορίες μας καθώς και την κ. Ειρήνη Μαστροπαύλου που μας έδωσε πληροφορίες για τα σημαντικά εκθέματα ! Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πάτε! Θα εντυπωσιαστείτε και θα μάθετε πάρα πολλά για τον τόπο μας με υπερσύγχρονο και παραστατικό τρόπο!

Μουσείων τόπος-ψηφιακή εφαρμογή
Μουσείων τόπος-οι εποχές αλλάζουν και οι εργασίες στο μαστίχι προσαρμόζονται ανάλογα…
Οι πειρατές θα βρεθούν σε έναν πορτοκαλί λαβύρινθο χωρίς διέξοδο αν μπουν στο χωριό!
πατώντας το κουμπί με την περικεφαλαία, το τοπίο αλλάζει και μαθαίνω για τους Γενουάτες!
η ελληνική σημαία κυματίζει και δεν υπάρχει πια ανάγκη για ισχυρό καστροτείχισμα…οι άνθρωποι είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
Το ακρόπλωρο του πλοίου ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ανάμεσα στα εκθέματα!
Μπροστά στο μεγεθυμένο αντίγραφο του πίνακα του Ντελακρουά για τη σφαγή της Χίου
Αδαμάντιος Κοραής
Αφιέρωμα στη σφαγή του Αγίου Μηνά
ναυτικοί σαν τον Κανάρη, είχαν τέτοια αντικείμενα στα καράβια τους

Ζω καλύτερα-ευ ζην Α’ τάξη

Τα παιδιά της Α’ τάξης μοιράζονται μαζί σας μια μικρή ιστορία που δημιούργησαν. Η ιστορία αυτή αφορά τον θεματικό άξονα “Ζω καλύτερα-Ευ ζην” και συγκεκριμένα την Υγιεινή Διατροφή.

https://www.storyjumper.com/book/read/120809562/–

Ζω καλύτερα-ευ ζην Α’τάξη, υπεύθυνη εκπαιδευτικός Δέσποινα Λεβίδη

Τα παιδιά της Α’ τάξης μοιράζονται μαζί σας μια μικρή ιστορία που δημιούργησαν. Η ιστορία αυτή αφορά τον θεματικό άξονα “Ζω καλύτερα-Ευ ζην” και συγκεκριμένα την Υγιεινή Διατροφή:

https://www.storyjumper.com/book/read/120809562/–#

Φιλαναγνωσία Δ’ τάξη

Η Δ’ τάξη στα πλαίσια του μαθήματος” Η Γλώσσα” και της φιλαναγνωσίας που διακρίνει αυτή την τάξη, διάβασε το βιβλίο του Χιώτη συγγραφέα Μάρκου Καβουρα: “Το μεγάλο μυστικό”. Το συζητήσαμε, το αναλύσαμε ψάξαμε πληροφορίες για τον συγγραφέα, το δραματοποιήσαμε και τέλος το ζωγραφίσαμε.

Τα παιδιά κράτησαν για δίδαγμα ότι η αγάπη που δίδαξε ο Χριστός πρέπει να είναι για όλους, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα. Επίσης έμαθαν ότι πολλές φορές για τον πόνο και τη δυστυχία πολλών ανθρώπων γύρω μας, ίσως και του γείτονα μας, μπορεί να έχουμε, χωρίς να το συνειδητοποιούμε και εμείς λίγη ευθύνη και προβληματισθήκαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό. Μιας κι έρχονται Χριστούγεννα, (γιορτή της αγάπης), τα παιδιά προτείνουν σε όλους να διαβάσουν αυτό το βιβλίο ή να το χαρίσουν ως δώρο!

Μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης του Χριστού προς όλους.

“Μια παράσταση στην πλατεία” Α’ τάξη

Με αφορμή την ενότητα της Γλώσσας “Μια παράσταση στην πλατεία” μιλήσαμε για το θέατρο σκιών. Το ξεχωρίσαμε από το κουκλοθέατρο και εξηγήσαμε τη σημαντικότητα του φωτός και της σκιάς σε αυτό το θέατρο.

Στο τέλος, παίξαμε τη δική μας παράσταση. Ήταν πολύ διασκεδαστικό!

Α τάξη, Εργαστήριο Δεξιοτήτων, 3η θεματική:”Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Δημοτικό”

Υπεύθυνη δασκάλα: Δέσποινα Λεβίδη

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία πραγματοποιήσαμε ορισμένες δραστηριότητες ώστε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθησή μας, να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε τα άτομα αυτά.

Προσπαθήσαμε να περπατήσουμε μια διαδρομή με κλειστά μάτια έχοντας την βοήθεια ενός συμμαθητή μας ως οδηγού.

Έπειτα, επιχειρήσαμε να παίξουμε καθιστό βόλεϊ και να περιγράψουμε πώς μας φάνηκε και αν μας δυσκόλεψε.

Πληροφορηθηκαμε για την γραφή Μπράιγ, πώς χρησιμοποιείται και πού χρησιμεύει. Κλείσαμε τα μάτια μας και αγγίξαμε ένα βιβλίο με την γραφή αυτή. Γράψαμε και το όνομά μας χρησιμοποιώντας το αλφάβητο Μπράιγ.

Τέλος, μάθαμε για την νοηματική γλώσσα και ότι βοηθά την επικοινωνία για τα άτομα που  δεν μπορούν να ακούσουν. Προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε την λέξη ΑΓΑΠΗ.

Μετά από όλες αυτές τις δραστηριότητες καταλάβαμε πως οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν ξεχωριστές ικανότητες, μπορούν να καταφέρουν πολλά στη ζωή τους και αξίζουν τον σεβασμό και την αποδοχή όλων μας.

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στο σχολείο μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Στο Σχολείο μας συνδεθήκαμε διαδικτυακά με το ειδικό σχολείο, ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες ,θυμηθήκαμε με νοσταλγία, στιγμές απο παλαιότερες δια ζώσης συναντήσεις μας. Αποχαιρετιστήκαμε με την ευχή να ξαναβρεθούμε σύντομα από κοντά!

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου είχαμε την μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας την Χριστίνα Παβίτσου, από το Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες «ΙΩΝΕΣ»,  αθλήτρια άρσης βαρών.

Μας μίλησε για την περιπέτεια της αλλα και τον αγώνα της που την καθιέρωσαν στον αθλητισμό.

Στέλνοντας χαρά στα παιδιά ενός άλλου σχολείου

Τα παιδιά της γ’ τάξης ετοίμασαν ,με την Γυμνάστρια μας κ. Λίτσα Καλογρά ένα όμορφο πακέτο με ευχές και δωράκια για τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Συναντηθηκαν διαδικτυακά με τα παιδιά αυτά και αντάλλαξαν εμπειρίες, συστήθηκαν είπαν τα κάλαντα οι μεν στους δε:

μας λένε τα κάλαντα!

Μπορείτε να δείτε την δράση και την διαδικασία εδώ, διαβάζοντας το ψηφιακό μας βιβλίο:

https://read.bookcreator.com/nrJrClD205ckVSl1g82NTaVxlM83/BBBl4YKOSYCdnrfqY1azcA

Καλό μήνα Δ’ τάξη

Τα παιδάκια της Δ’ τάξης στόλισαν το μικρό τους δεντράκι και την τάξη τους για να πάει καλά ο μήνας και να έχουμε καλές γιορτές!!!