Αρχείο

Κυρά σαρακοστή

Η κυρα-Σαρακοστή! 😶

Σήμερα με τις Γ’ και Δ’ τάξεις του σχολείου μας φτιάξαμε την Κυρα-Σαρακοστή με ζυμάρι! Με την Ε’ φτιάξαμε την Κυρα-Σαρακοστή από χαρτί!

Μάθαμε πολλά για το έθιμο: τι ήταν η Κυρα-Σαρακοστή, πού χρησίμευε, ποια ήταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τι συμβολίζουν, πώς την έφτιαχναν “οι παλιοί” και κάθε πότε κόβουμε ένα από τα ποδαράκια της!

“κυρα-Σαρακοστή” συνδέθηκε με τα εξής μαθήματα:

Γ’ τάξη: Μελέτη, Ενότητα 4, Κεφάλαιο 1ο (μιλήσαμε για τα τρόφιμα και φυσικά για το σιτάρι και το αλεύρι, που αποτέλεσε βασικό υλικό της συνταγής μας),

Δ’ τάξη: Μελέτη, Ενότητα 2, Κεφάλαιο 2ο (θυμηθήκαμε όσα έχουμε πει για την παράδοση και όσα έχουν “φτάσει” σε εμάς από τα παλιά) και

Ε’ τάξη: Θρησκευτικά.

Δείτε το βιντεάκι μας , εδώ:

Εβδομάδα ενημέρωσης για τον εγκέφαλο

Η ερευνητική ομάδα του ΤΝουΣΣΝουΣ στα πλαίσια της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο, επισκέφθηκε τη Χίο και οργάνωσε μια διαδραστική έκθεση στο Ομήρειο.

Εμείς λοιπόν την επισκεφθήκαμε(Δ’ Ε’ και Στ’)

και ζήσαμε ένα γνωσιακό ταξίδι, ανακαλύψαμε κρυφές πτυχές του νου μας μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες!

Κάναμε παιχνίδια και κατασκευές και παρατηρήσαμε πώς η πληροφορία που παίρνουμε από το περιβάλλον μας, μέσω των αισθήσεων, μας δημιουργεί μία πολυαισθητηριακή εμπειρία και ανακαλύψουμε, με έκπληξη, πώς μπορούν οι αισθήσεις μας να μας ξεγελάσουν.

Γνωριμία με το Ηνωμένο Βασίλειο – Δ’, Ε’, Στ’ τάξεις

 Ένας από τους βασικούς στόχους του μαθήματος των Αγγλικών, πέρα από την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, είναι και η επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Μ. Βρετανίας. Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών, προσκλήθηκε στο σχολείο μας η κ. Κλούβα-Τρεμουλιάρη Νίκη, που χρόνια έχει ζήσει στη Μ. Βρετανία, να μιλήσει στα παιδιά των μεγάλων τάξεων για τον τρόπο που οι Άγγλοι γιορτάζουν τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές τους και αργίες τους, για τις συνήθειές τους, για τον τρόπο λειτουργίας των αγγλικών σχολείων, τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Η κ. Νίκη δέχτηκε τις ερωτήσεις των παιδιών και με χαρά απάντησε και μοιράστηκε τη γνώση και τις εμπειρίες από τη ζωή της εκεί. Έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση. Τα παιδιά δε σταματούσαν να την ρωτούν απορίες και ήταν απολύτως συγκεντρωμένα ακούγοντας τις απαντήσεις που έδινε η κ. Νίκη. Υπήρχαν τόσες ερωτήσεις ακόμη, που αν δεν χτυπούσε το κουδούνι για σχόλασμα, θα συνεχίζαμε με μεγάλη ευχαρίστηση ξεχνώντας την ώρα! Την ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο που διέθεσε και την προθυμία της να έρθει και να μας μιλήσει!

Περπατώ στο δρόμο με ασφάλεια – Γ’, Δ’ τάξη

Χτες δεχτήκαμε επίσκεψη τροχονόμου στην τάξη μας. Στο πλαίσιο της 1ης δεξιότητας σχετικά με την αυτομέριμνα μάς επισκέφθηκε τροχονόμος, τον οποίο ευχαριστούμε. Μας μίλησε για τους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας στο δρόμο, συζητήσαμε και λύσαμε απορίες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μαζί με το τμήμα της Γ´ τάξης.

Ο χάρτης της Ελλάδας … αλλιώς

Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας της 1ης Ενότητας της Μελέτης της Δ’ τάξης, τα παιδιά με τη συνδρομή της δασκάλας τους, κ. Άννας Κογιάμη, αποφάσισαν να φτιάξουν “τον δικό τους χάρτη” με όλες τις σημαντικές πληροφορίες που έμαθαν! Μέσα από το παρακάτω βιντεάκι, που δημιούργησαν, μπορείτε κι εσείς να πάρετε μια γεύση!

Δεκατιανό με μαθηματικά – Δ’ τάξη

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τρώμε με όρεξη το δεκατιανό μας αλλά το χρησιμοποιούμε κιόλας για να ακονίσουμε το μυαλό μας στα Μαθηματικά . Μας δόθηκε μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσουμε πρόβλημα.

Ευχαριστήριο προς τον σύλλογο γονέων

Ευχαριστούμε τον πάντα δραστήριο και τόσο κοντά σε μας και στα παιδιά μας σύλλογο γονέων για το δημιουργικό πρωινό της τελευταίας μέρας του σχολείου, τα μπαλόνια που χάρισε και την αγάπη που μοιράζει απλόχερα στα παιδιά! Πολύτιμη και αεικίνητη βοηθός και η κ. Ευαγγελία! Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά, με υγεία, χαρά και αγάπη σε όλους σας και στις οικογένειές σας!

Αρθρογραφώντας για τον τόπο μας- Δ’τάξη

ΤΟ ΜΑΣΤΙΧΙ

Το μόνο φυσικό μαστίχι παράγεται στο νησί της Χίου. Στο νότιο τμήμα του νησιού οι ντόπιοι καλλιεργούν σκίνους. Από το Φλεβάρη κλαδεύουν και συνεχίζουν με καθάρισμα του εδάφους , ρίχνουν ασπρόχωμα, κάνουν έξι κέντη με ενδιάμεσο μάζεμα του μαστιχιού. Στο τελευταίο μάζεμα ξύνουν το δέντρο για να μαζευτεί όλη η παραγωγή. Συνεχίζουν με κοσκίνισμα, πλύσιμο στη θάλασσα, ξανά κοσκίνισμα και το επίπονο καθάρισμα. Τι ωραίο που θα ήταν να πάρετε κι εσείς μέρος σε αυτή τη διαδικασία!

Χριστουγεννιάτικες κάρτες και γράμματα προς το σχολείο της Κέρκυρας – Δ’ τάξη

Σήμερα ολοκληρώθηκε η συγγραφή γραμμάτων γνωριμίας και κατασκευή χριστουγεννιάτικων καρτών προς τους συμμαθητές μας του σχολείου Κοντοκαλίου Κέρκυρας. Πρόκειται για μια ξεχασμένη μορφή επικοινωνίας μέσω ταχυδρομείου, την οποία εμπνευστήκαμε από μια αναφορά στο βιβλίο μας για φίλους δι’αλληλογραφίας. Έτσι σκεφτήκαμε να δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό και να γνωρίσουμε νέους φίλους μ’ αυτό τον τρόπο. Σας παραθέτουμε παρακάτω φωτογραφίες από τις κάρτες που φτιάξαμε για τα παιδιά της Δ’ τάξης του σχολείου Κοντοκαλίου, Κέρκυρας. Περιμένουμε με ανυπομονησία και τα δικά τους γράμματα και κάρτες!