Υπεύθυνη δασκάλα: Αγγελική Αντωνίου
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Υπεύθυνη δασκάλα: Αγγελική Αντωνίου
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
υπεύθυνοι: όλοι οι εκπαιδευτικοί
Για να προχωρήσει μια σχολική κοινότητα στην υιοθέτηση του προγράμματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης, θα πρέπει να γίνει πριν,συστηματική δουλειά με συμφωνία όλων, πάνω στη διαχείριση συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την δημιουργική έκφραση στην τέχνη και στο λόγο, τις διαπολιτισμικές αξίες, τον σχολικό εκφοβισμό, την έμφυλη βία και τον ρατσισμό κτλ.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να διαποτίζουν κάθε ώρα διδασκαλίας και κάθε δραστηριότητα της σχολικής κοινότητας και να μην περιορίζονται στα πλαίσια μιας διδακτικής ώρας σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα ή πρόγραμμα: πρόκειται για τη ενστέρνιση και την ουσιαστική διαδικασία αφομοίωσης της κουλτούρας του σχολείου και της φιλοσοφίας του, που αφορά και την συμπεριφορά των γονέων.
Έτσι,στο σχολείο, από τα προηγούμενα χρόνια δίνεται μεγάλη σημασία στην από κοινού καθιέρωση κανόνων που ορίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και ενισχύουν την πίστη σε κοινωνικές και συναισθηματικές αξίες αλλά και στην άσκηση ελεύθερης έκφρασης, πάντα μέσα στα πλαίσια των κανόνων και της ευγένειας. Καλλιεργούνται τεχνικές διαλόγου και ενεργητικής ακρόασης. Γίνονται κοινές δράσεις που ωθούν τα μέλη να εξασκήσουν τις αξίες του σχολείου και τα θεμιτά πρότυπα συμπεριφοράς μέσα από την συνεύρεση διαφορετικών προσωπικοτήτων που πρέπει να συνεργαστούν. Υλοποιούνται εκδηλώσεις για το ασφελές διαδίκτυο και τον σχολικό εκφοβισμό και ειδικοί επιστήμονες μας επισκέπτονται και μας μιλούν.
Με αυτήν την προετοιμασία ως βάση, ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης: τα μέλη της σχολικής κοινότητας ήταν ήδη στο “δρόμο”. πεζοπορούσαν δουλεύοντας αξίες και συναισθήματα και τεχνικές. Μπορούσαν να εκλέξουν πια μια Επιτροπή Σχολικής Διαμεσολάβησης απαρτιζόμενη από μαθητές και να δεχτούν να δουλέψουν μαζί της σε συνεδρίες όταν προέκυπτε σύγκρουση. Και αυτό έγινε: οι συμφωνίες που έκλειναν τα συγκρουόμενα μέλη με την Επιτροπή ήταν απόλυτα σεβαστές από όλη την κοινότητα και κοινοποιούνταν.Βεβαίως, υπήρχε ανατροφοδότηση από την Επιτροπή που παρακολουθούσε διακριτικά τις εξελίξεις.
Υπήρξαν ελάχιστες ως μηδαμινές αποκλίσεις από την τήρηση των συμφωνημένων. Αυτό εξηγείται και από την παρορμητικότητα κυρίως στην προεφηβική φάση των παιδιών της Στ τάξης, χωρίς όμως να απαλλάσσονται των ευθυνών τους.
Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως ενώ το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης θεωρητικά λήγει με το τέλος της σχολικής χρονιάς και μπορεί να συνεχιστεί στην επόμενη, η ¨προετοιμασία” δεν λήγει ποτέ: συνιστά μια διαρκή διαδικασία σε εξέλιξη που συμπεριλαμβάνει και απορροφά κάθε νεοεισερχόμενο μέλος στη σχολική μας κοινότητα, κάθε παιδί, εκπαιδευτικό, γονέα ή βοηθητικό προσωπικό. Οι αξίες του σχολείου, μεταδίδονται από τους παλιούς στους νέους : οι παλιοί θεωρούν αυτονόητο χρέος τους να τις μεταδώσουν και το κάνουν.
Σπουδαίο ρόλο παίζουν πάντα και οι σχέσεις των εκπαιδευτικών μεταξύ τους: Ένας Σύλλογος Διδασκόντων, αγαπημένος, δεμένος και με σχέσεις αλληλοβοήθειας και συνεργασίας μεταξύ των μελών του γίνεται το καλό παράδειγμα για τους υπόλοιπους: τα παιδιά “πιάνουν στον αέρα” την ποιότητα των σχέσεων των ανθρώπων γύρω τους.
Είχαμε την τύχη -η οποία καλλιεργήθηκε αμφοτέρως-να λειτουργούν στο ίδιο πνεύμα τόσο μεταξύ τους όσο και με μας-και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων: πραγματικά είναι δώρο μεγάλο για ένα σχολείο να μπορεί να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει σωστά και εγκάρδια με ένα Σύλλογο Γονέων που αντιλαμβάνεται τη νομοθεσία και τους περιορισμούς αλλά και την καθημερινότητα και την προσφορά των εκπαιδευτικών και κυρίως θέλει να βοηθήσει διακριτικά και χωρίς κακοήθη κριτική και παντογνωστική παρέμβαση.
Τα σχολεία δουλεύουν κυρίως με “ψυχή ” και “καρδιά”. Αν τα καλλιεργήσουμε θετικά αυτά, μετά εύκολα ” κάθονται” επάνω οι νόμοι και οι υποχρεώσεις. Χωρίς θετικό κλίμα όμως, η “μηχανή” του σχολικού κόσμου, δεν δουλεύει.
Παρακάτω, θα δείτε ενδεικτικά κάποιους σταθμούς της προετοιμασίας , που όμως είπαμε, δεν σταματά ποτέ.
17 Μαίου
Η αυλή εκτός από τόπος συνάντησης και παιχνιδιού μας διδάσκει.
Πήραμε μετρήσεις, υπολογίσαμε την κλίμακα και αποτυπώσαμε σε μιλιμετρέ χαρτί αυτά που μετρήσαμε.
Χρόνια πολλά στις μανούλες μας και στις μανούλες όλου του κόσμου
Κολλάζ με τις δημιουργίες των παιδιών και το παραδοσιακό ποίημα της Μ. Εβδομάδας που αναπαραστήσαμε περνώντας από όλες τις τάξεις.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση στις ψυχές όλων μας ευχόμαστε!
Η άνοιξη μας χτύπησε την πόρτα κι εμείς την ανοίξαμε διάπλατα επισκεπτόμενοι το γειτονικό μας δασάκι. Παρατηρήσαμε με όλες μας τις αισθήσεις τον κόσμο του, παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι που είχαμε φτιάξει ειδικά για την περίπτωση και γράψαμε πρωτότυπα αινίγματα εμπνεόμενοι από τη γύρω φύση.
Ένα χωριό – Μια ιστορία.
Το χωριό Βαβύλοι μας ταξίδεψε στην ιστορία και στα μονοπάτια της αρχιτεκτονικής αυτή την ηλιόλουστη μέρα του Φλεβάρη.
Την τρίτη – συμμετείχαμε στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Ο στόχος δεν ήταν άλλος από το να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας και να απαιτήσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για όλους!
Μάθαμε τρόπους να είμαστε προσεκτικοί και ασφαλείς!
Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας στην αυλή: Πώς; Κάθε τάξη έστησε τη δική της γωνιά και παρουσίασε το γιορτινό της δρώμενο. Εφόσον ο χώρος ήταν ανοιχτός, ήρθαν και οι γονείς, όλοι τηρώντας τα μέτρα κατά του covid, και περπατώντας στην μεγάλη μας αυλή με τα υπόστεγα, παρακολούθησαν όλες τις τάξεις! Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας είχε τη δική του γωνιά και μοίρασε γλυκά και δώρα στα παιδιά! Πραγματικά, ήταν μια λαμπερή…συννεφιασμένη μέρα! Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και χαρά! (χρωστάμε το δρώμενο της Γ τάξης )
Σήμερα, τα παιδιά της Δ Ε και ΣΤ τάξης αψηφήσαμε το κρύο (αδικώντας λίγο τις μικρές τάξεις που δεν τις πήραμε μαζί) κι επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μαστίχας.Μείναμε έκπληκτοι-ες από την νέα ψηφιακή εφαρμογή που διαθέτει το Μουσείο όπου σε τρισδιάστατη εκτύπωση των Ολύμπων , επάνω σε ταμπλό, περνάνε όλες οι εποχές, ιστορικές και χρονικές που διαμόρφωσαν το μαστιχοχώρι , καθώς και όλες οι εργασίες παραγωγής της μαστίχας. Είδαμε επίσης την περιοδική εκθεση” ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ” 21”ΧΙΟΣ, που παρουσιάζουν το πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσειο(ΕΙΜ). Η Έκθεση που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ’ ‘ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ’ ’21” και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια απ’ την επανάσταση του 1821 , τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ξεχωριστή θέση στην Έκθεση κατέχει η καταστροφή της Χίου, αλλά και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας απ¨ τον Κανάρη, γεγονότα δραματικά που ωστόσο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του κινήματος του ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Ελένη ΠαΪδούση που ευγενέστατα απάντησε σε όλες τις απορίες μας καθώς και την κ. Ειρήνη Μαστροπαύλου που μας έδωσε πληροφορίες για τα σημαντικά εκθέματα ! Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πάτε! Θα εντυπωσιαστείτε και θα μάθετε πάρα πολλά για τον τόπο μας με υπερσύγχρονο και παραστατικό τρόπο!