Ενημέρωση για τα self test

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

Εν όψει της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Α΄/θμιας Εκπ/σης, και σύμφωνα με τις  εγκυκλίους 41224/ΓΔ4/10.4.21 και 43275/ΓΔ4/14.4.21 που αφορούν την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης ( self test ) από τον COVID – 19 και παροχής στοιχείων, επισημαίνουμε τα εξής :

1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από COVID-19, μέσω δωρεάν self test, είναι υποχρεωτικός για μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των παραπάνω σχολικών μονάδων.

2. Το test διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα. Την προηγούμενη ημέρα της Δευτέρας και Πέμπτης, κάθε σχολικής εβδομάδας και πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

3. Η προμήθεια του self test, γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου  Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (ΠΑΜΚΑ) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

4. Για τους μαθητές της  Α’/θμιας, το δωρεάν self test, παραλαμβάνουν οι γονείς/κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του μαθητή και την αστυνομική ταυτότητα των ιδίων (γονέων/κηδεμόνων).

5. Μαζί με τα self test, παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια. Ο έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον, σύμφωνα με τις οδηγίες του φυλλαδίου.

6. Μετά το αποτέλεσμα του self test : Οι γονείς/κηδεμόνες, επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί μαθητές και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην περίπτωση που, ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την παραπάνω βεβαίωση.

7. Οι εκπαιδευτικοί, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) , το διοικητικό και λοιπό προσωπικό επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος.

8. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19, οι ενδιαφερόμενοι, θα μπορούν να συντάσσουν και να υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση, που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αποτελέσματος.

9. Ο μαθητής θα επιδεικνύει απλώς και δεν θα παραδίδει τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου.Στην περίπτωση που μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα.