Αρχείο

Φτιάχνουμε χαρταετούς με τον Σύλλογο Γονέων!

Σήμερα ήρθαν και πάλι οι φοβερές μητέρες του Συλλόγου Γονέων μας για την καθιερωμένη(πια) κατασκευή χαρταετών! Μία μία τάξη κατέβηκαν στην αίθουσα θεάτρου και ξαναθυμήθηκαν πώς κατασκευάζονται οι χαρταετοί, με πολύ κέφι τους διακόσμησαν και τους στόλισαν με φουντωτές ωραίες ουρές! Ευχόμαστε να πετάξουν ψηλά στον ουρανό την επόμενη εβδομάδα που θα πάμε στον Άγιο Δημήτρη των Τσαγκαράδων και να ανεβάσουν στα σύννεφα τις ευχές μας για ειρήνη και υγεία στον κόσμο, για χαμόγελο και αδελφοσύνη!

Περπατώ στο δρόμο με ασφάλεια – Γ’, Δ’ τάξη

Χτες δεχτήκαμε επίσκεψη τροχονόμου στην τάξη μας. Στο πλαίσιο της 1ης δεξιότητας σχετικά με την αυτομέριμνα μάς επισκέφθηκε τροχονόμος, τον οποίο ευχαριστούμε. Μας μίλησε για τους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας στο δρόμο, συζητήσαμε και λύσαμε απορίες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μαζί με το τμήμα της Γ´ τάξης.

Αρθρογραφώντας για τον τόπο μας- Δ’τάξη

ΤΟ ΜΑΣΤΙΧΙ

Το μόνο φυσικό μαστίχι παράγεται στο νησί της Χίου. Στο νότιο τμήμα του νησιού οι ντόπιοι καλλιεργούν σκίνους. Από το Φλεβάρη κλαδεύουν και συνεχίζουν με καθάρισμα του εδάφους , ρίχνουν ασπρόχωμα, κάνουν έξι κέντη με ενδιάμεσο μάζεμα του μαστιχιού. Στο τελευταίο μάζεμα ξύνουν το δέντρο για να μαζευτεί όλη η παραγωγή. Συνεχίζουν με κοσκίνισμα, πλύσιμο στη θάλασσα, ξανά κοσκίνισμα και το επίπονο καθάρισμα. Τι ωραίο που θα ήταν να πάρετε κι εσείς μέρος σε αυτή τη διαδικασία!

Ζω καλύτερα-ευ ζην Β’ τάξη

Συνεχίζοντας τα εργαστήρια δεξιοτήτων (Ζω καλύτερα- Ευ ζην, Ψυχική και Συναισθηματική υγεία-πρόληψη), τα παιδάκια της Β’ τάξης του σχολείου μας συζήτησαν και αντιλήφθηκαν ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν σημασία. Συγκεκριμένα, μίλησαν για τα λόγια που μπορεί να τους πει κάποιος και να ενοχληθούν/θυμώσουν/στεναχωρηθούν (λέξεις που πληγώνουν), αλλά και για τα λόγια εκείνα που τα ευχαριστούν και τα κάνουν να νιώθουν όμορφα (λέξεις που γιατρεύουν). Στη συνέχεια, ζωγράφισαν κορνίζες, μέσα στις οποίες το κάθε παιδάκι έγραψε στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους για τα οποία νιώθουν περήφανα.

Σε επόμενο στάδιο, συζήτησαν για το πώς νιώθει η καρδιά, τι σκέφτεται το μυαλό και πώς αντιδρά το σώμα κάθε φορά που θυμώνουμε. Στο τέλος, αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης και ηπιότερης αντιμετώπισης του θυμού.

“ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ,ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ”

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτητων”ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ-ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ”,τα παιδάκια της Γ’ τάξης ασχολήθηκαν με τη μελέτη του δικού τους σώματος.Σχεδιασαν ένα αγόρι κι ένα κορίτσι,έκοψαν,κόλλησαν και ζωγράφισαν ελεύθερα με τη φαντασία τους και τα αγαπημένα τους χρώματα…🤝🦵👂👃👅👄

Μιλήσαμε για τα όργανα και τα μέλη του ανθρώπινου σώματος,τη χρησιμότητα του καθενός και ιδιαίτερα ασχοληθήκαμε με τη στοματική υγιεινή…🦷🦷🦷

Βούρτσισαν μετά το δεκατιανο τους τα δοντακια ….και πέρασαν υπεροχα.

Γίνανε και μικροί ποιητές….γράψανε όλοι μαζί και ένα ποιηματακι.❤❤❤

Πικ νικ στο σχολείο μας -Α’ τάξη

Πικ-νικ υγιεινής διατροφής 🍎🍏🍇🍐

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής αλλά και το θέμα μας στα εργαστήρια δεξιοτήτων, επιλέξαμε ένα υγιεινό κολατσιό και το φάγαμε στην αυλή του σχολείου κάνοντας πικ-νικ. Πρώτα συζητήσαμε τι περιλαμβάνει ένα υγιεινό κολατσιό, ποια φρούτα μπορούμε να φάμε το φθινόπωρο και τι προσφέρουν στην υγεία μας. Υποσχεθήκαμε να τρώμε πιο συχνά φρουτάκια κι εννοείται να τα απολαύσουμε με τον ίδιο τρόπο 😉

Δείτε το βίντεο εδώ:

Τον μύθο παιζοδιαβάζω…το τέλος το αλλάζω

Στην διάρκεια της φετινής χρονιάς, στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε απο την κ. Ευαγελλία Καλογρά, υπεύθυνη της σχολικής μας βιβιοθήκης , το πρόγραμμα: “Τον μύθο παιζοδιαβάζω…το τέλος το αλλάζω”

Με όλες τις τάξεις διαβάσαμε από ένα παραμύθι, στη συνέχεια το δραματοποιήσαμε και μετά από συζήτηση ,επιλέξαμε ένα διαφορετικό τέλος της ιστορίας

https://shorturl.at/ctyMW

Ο σχολικός μας κήπος

Σε συνέχεια της καλλιέργειας του σχολικού μας κήπουαπό την προηγούμενη χρονιά με την υπέυθυνη κ. Πόπη Καλαμάκη , ασχοληθήκαμε και φέτος όλοι μας και είχαμε και πάλι με θαυμαστά αποτελέσματα!

Μαζέψαμε ελιές και βγάλαμε λάδι, φυτέψαμε μαρούλια, πατάτες κρεμμύδια και κουκιά.

Τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με τη γη, το νερό τους σπόρους και τα φυτά ,τα είδαν να μεγαλώνουν και σε κάποιες περιπτώσεις, απόλαυσαν την παραγωγή.

Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος και έμαθαν να φροντίζουν τα φυτά τους

Είδαν τις δυσκολίες και τους κόπους που χρειάζονται για να απολαμβάνουμε τα δώρα της φύσης.

Συνεργάστηκαν με επιτυχία.

Όλοι, μικροί βοήθησαν για τη δημιουργία του μπαξέ!

Έτσι η κυρία Πόπη μας είχε μια υπέροχη έκπληξη🎉🎉Μας έβαλε να μαζέψουμε τις ελιές από τα δέντρα της αυλής για να δούμε τι σημαίνει η φράση: “Μου έβγαλε το λάδι”… Ήταν και μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με διαφορετικά επαγγέλματα, στα πλαίσια του Εργαστηρίου δεξιοτήτων. Ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιοτριβείο αλλά και συνταγές με ελιές. Κουλουράκια λαδιού.

Και τα πρωτάκια στον κήπο!

Τα μικρότερα παιδιά του σχολείου μας, με τη βοήθεια της κυρίας Πόπης Καλαμάκη, ασχολήθηκαν με αγροτικές εργασίες! Φύτεψαν κουκιά, κρεμμυδάκια, μαρούλια και μάζεψαν ελιές, με πολλή όρεξη και χαρά! Επιλέξαμε το κατάλληλο και φωτεινό σημείο του κήπου για να φυτέψουμε τα μαρουλάκια. Στη συνέχεια, σκάψαμε, αφαιρέσαμε τα σκουπιδάκια και τα φύλλα και βάλαμε τα μαρούλια στο αυλάκι που ανοίξαμε.

Στο διάλειμμα τα ποτίσαμε και υποσχεθήκαμε να τα περιποιηθούμε μέχρι να μεγαλώσουν.

Εχουμε όμως και πατατούλες…

Ωρίωνας, ο κυνηγός -Μηχανισμός των Αντικυθήρων-4ο Δ.ΣΧίου-Παρουσίαση από τη Δρ Στέλλα Μπουλά

Συνεργασία 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου στα πλαίσια του e-Twinning project: Strange stories, superstitions and truth-Παρουσίαση από τη Δρ Στέλλα Μπουλά ερευνήτρια αστροφυσικό στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών-2022-2023

Σχολική διαμεσολάβηση 2022-2023-Εικόνες από τις συνεδρίες των μαθητών-τριών