Οι κατασκευές, που ακονίζουν τις λεπτές κινητικές μας δεξιότητες και δίνουν τόπο έκφρασης στις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες, είχαν την τιμητική τους κι αυτό το Πάσχα!
Τα παρακάτω πήλινα ζωγραφιστά αυγουλάκια έγιναν στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων από την Γ τάξη, με την βοήθεια της κ.Λίτσας Καλογρά και δωρίστηκαν στα παιδιά και στους δασκάλους του Εδικού Δημοτικού Σχολείου
Όλες οι δασκάλες έφτιαξαν με τα παιδιά πανέμορφες δημιουργίες
Στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών στη Β’ τάξη με τίτλο “My room”, αφού μιλήσαμε για τα υπνοδωμάτιά μας, είδαμε τον σχετικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh (“Bedroom in Arles”) και μάθαμε πώς ονομάζεται στα αγγλικά κάθε έπιπλο και κάθε τι που υπάρχει στο δωμάτιό μας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δωμάτιό μας στην τάξη.
Πήραμε χαρτόκουτες από παπούτσια και βρήκαμε στο σπίτι ό,τι υλικό θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε – που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσαμε – όπως άδεια σπιρτόκουτα, κομμάτια από μαλλί ή νήμα, κομμένες κορδέλες, καλαμάκια, πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, πλαστελίνη, κομμάτια υφάσματος,- κόψαμε εικόνες από περιοδικά ή και ζωγραφίσαμε δικές μας μικρές εικόνες και γενικώς βάλαμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας να δουλέψουν.
Παράλληλα λοιπόν με το μάθημα των αγγλικών και το θέμα του μάθαμε πώς μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε υλικά που έχουμε στο σπίτι, ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο έργο.
Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και με καλή διάθεση, όρεξη και συνεργατικότητα φτιάξαμε τα δύο υπνοδωμάτια που θα δείτε στη συνέχεια.
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το σχολείο μας έλαβε την 1η θέση πανελληνίως στην κατηγορία Α/θμια Εκπ/ση στον διαγωνισμό Δημιουργικής Κατασκευής “Εμπνέομαι, Δημιουργώ, Καινοτομώ” σχ. έτους 2019-2020.
Ο Διαγωνισμός υλοποιήθηκε από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τα Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
Το έργο μας, που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της ΣΤ τάξης με την επίβλεψη και επιμέλεια της εκπαιδευτικού ΠΕ11 κ. Λίτσας Καλογρά, αποτυπώνει τον χάρτη της παγκόσμιας φτώχειας σε μια υδρόγειο σφαίρα-αερόστατο που λειτουργεί ως φωτιστικό. Όταν ανοίγει το φως, μικρές τρύπες πάνω στην υδρόγειο,επενδυμένες με σελοφάν διαφορετικού χρώματος, βγάζουν διαφορετικό χρώμα φως, ανάλογα με το ποσοστό φτώχειας σε κάθε σημείο του πλανήτη. Υπόμνημα για τα χρώματα υπάρχει στο καλάθι του αερόστατου.
Συγχαρητήρια στους μαθητές και στην εκπαιδευτικό που δούλεψαν με μεράκι κι ευαισθησία το συγκεκριμένο θέμα αλλά και στο σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου γιατί καλλιεργούν στα παιδιά μας κοινωνικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες βασισμένες σε πανανθρώπινες αξίες οι οποίες οξύνουν την ενσυναίσθηση , το περί δικαίου αίσθημα και την αγάπη στον συνάνθρωπο ώστε ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος.Χωρίς μια δουλεμένη βάση, στοχευμένη στη φιλοσοφία του σχολείου, κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να παραχθεί!
Σήμερα,3 Δεκεμβρίου,περάσαμε μια υπέροχη μέρα παρέα με τα παιδιά που μας επισκέφθηκαν από το ειδικό σχολείο.
Μετά από ενα μικρό ζέσταμα με την κ.Λίτσα Καλογρά ,παίξαμε ομαδικά παιχνίδια και ήμασταν τόσο καλοί όλοι ώστε βγαίναμε ισοπαλία, γελάσαμε, διασκεδάσαμε και παίξαμε πολύ! Ανταλλάξαμε δωράκια, φυτέψαμε την ελιά της αγάπης που μας πρόσφεραν και ζωγραφίσαμε δύο πίνακες με το δέντρο της φιλίας.
20 Νοεμβρίου ,παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού και εμείς συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων για να μιλήσουμε γι αυτά.
Το 1989 γεννήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Convention on the Rights of the Child).
Η Σύμβαση είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.
Μια τέτοια συνθήκη αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ ανθρώπων ή κρατών όπου όλοι συμφωνούν να υπακούουν στον ίδιο νόμο. Η Σύμβαση θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους και είναι ο πρώτος παγκόσμιος, νομικά δεσμευτικός, κώδικας δικαιωμάτων των παιδιών στην ιστορία.
Αρχικά συμφωνήσαμε στο τι σημαίνει δικαίωμα και συζητήσαμε γι αυτό. Στη συνέχεια βρήκαμε μόνοι μας κάποια δικαιώματα και τα καταγράψαμε .
Είδαμε μικρά βίντεο και βρήκαμε για ποιο δικαίωμα μιλούσε το καθένα.
Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση που προετοίμασε η Γ’ τάξη
Καταλάβαμε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν τα ίδια δικαιώματα για μια χαρούμενη και προστατευμένη ζωή .