Αρχείο

Περιγραφή προγράμματος “Ο Οδυσσέας στη χώρα του διαδικτύου”

Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε φέτος από την Στ’ τάξη σε συνεργασία με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής με συντονιστή το ΕΔΙΒΕΑ πανεπιστήμιο Κρήτης, παρουσιαζεται στο σύνολο του, στο ψηφιακό μας βιβλίο:

https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/Mdc_RO7ATUmvnuYJ9zdNow

Γιορτές λήξης 2021-2022-Αποφοίτηση Στ τάξης-Χορογραφία Γ τάξης και Γιορτή Νερού

Γιορτή αποφοίτησης και γιορτές νερού Μια πολύ συγκινητική , πολύ όμορφη μέρα περάσαμε στις 14 Ιουνίου, καθώς αποχαιρετήσαμε τα εκτάκια μας, μαζί με τους καλούς τους γονείς! Όπως πάντα, αποχαιρετιστήρια λόγια είπανε τα παιδιά της Ε τάξης και ακούσαμε -με πολλά δάκρυα τα παιδιά της Στ να μας μιλάνε για τις αναμνήσεις τους από το δημοτικό. Είδαμε το βίντεο που ετοίμασε η κ, Μαίρη Αμέντα με φωτογραφίες της ζωής τους και των 6 χρόνων στο σχολείο και θυμηθήκαμε τις καλύτερες στιγμές!Ο Σύλλογος Γονέων , πάντα κοντά μας, χάρισε στα παιδιά καπέλα αποφοίτησης και πολλά ωραία δώρα , μαζί κι ένα λεύκωμα. Ακολούθησαν οι γιορτές νερού που διοργανώνει κάθε χρόνο η γυμνάστριά μας κ. Λίτσα Καλογρά δροσιστήκαμε, γελάσαμε . τα δάκρυα στέγνωσαν κι τα εκτάκια άρχισαν να ονειρεύονται φωτεινή την επόμενη μέρα. ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΜΙΚΡΆ-ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΣ ΜΩΡΑ!

τα παιδιά φορούν μάσκες για να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα τους

και μερικές φωτογραφίες από τους συγκινημένους γονείς των αποφοιτώντων

Στ τάξη, πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ, θέμα “Ασφάλεια στο διαδίκτυο”

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός του ΟΔΥΣΣΕΑ : Μαίρη Αμέντα

Για να διαβάσετε το ψηφιακό βιβλίο που δημιούργησαν τα παιδιά της ΣΤ με την κ. Αμέντα πατήστε εδώ https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/zRe98-j2Te-o6i9W9q8b6g?fbclid=IwAR3VdkjqYoLL0h_DPcg8K9-Cr3tU-pKhA0YDoi-rQLg2tfVt1OTSrxZmLp8

Στ τάξη, Πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ, θέμα: “Ασφάλεια στο διαδίκτυο”

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός προγράμματος ΟΔΥΣΣΕΑΣ : Μαίρη Αμέντα

Για να διαβάσετε την ψηφιακή ιστορία που δημιούργησαν τα παιδιά της ΣΤ με την κ. Αμέντα πατήστε εδώ: https://read.bookcreator.com/sYgJBZN18iVw49Nu4wuKIYOUyHq2/DlHGYNhGT2KHr_gXOyn_-Q?fbclid=IwAR2sGL548n0oCumvRR3Q_gh_WJTrLTIk3xaquHGIUUBXveyxZJv5cLOZKUQ

Πρόγραμμα Οδυσσέας

Φέτος συμμετέχουμε στο προγραμμα Οδυσσέας, που οργανώνει το ΕΔΙΒΕΑ πανεπιστήμιο Κρήτης. Αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Συμμετέχει η Στ’ τάξη.

Στις 14 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η πρώτη τηλεδιάσκεψη με το 10ο Δημοτικό Κομοτηνής, στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ανταλλάξαμε βίντεο γνωριμίας, πληροφορίες για τον τόπο μας και το σχολείο μας. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία και χαρήκαμε που θα συνεργαστούμε με καινούργιους φίλους! Ανυπομονούμε για την συνέχεια όπου θα αναλύσουμε το θέμα: “ασφάλεια στο διαδίκτυο”.

Δεύτερη συνάντηση Οδυσσέας

η δεύτερη τηλεδιάσκεψη με το 10ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε 28 Μαρτίου.

Μοιραστήκαμε τα συναισθήματα μας από την πρώτη μας συνάντηση, παρουσιάσαμε τις ιστοσελίδες safer internet και interland, παίξαμε κουίζ σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Στη συνέχεια μοιραστήκαμε σε ομάδες για να επεξεργαστούμε τα τέσσερα υποθέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε :

fake news, προσωπικά δεδομένα, εθισμός, διαδικτυακός εκφοβισμός

Τέλος καταγράψαμε τις απόψεις μας σε ένα padlet.

https://padlet.com/fotisak/10dimkom4odimchios

Καταπληκτική η εμπειρία , ανυπομονούμε για την συνέχεια!!

Τρίτη Συνάντηση

Τετάρτη 11 Mαϊου , ξαναβρήκαμε τους φίλους μας από την Κομοτηνή για να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε με τέσσερα ερωτηματολόγια που αφορούσαν διαδικτυακό εκφοβισμό, προσωπικά δεδομένα, fake news και εθισμό στο διαδίκτυο. Καταλήξαμε σε συμπεράσματα και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την τελευταία τηλεδιάσκεψη όπου θα παρουσιάσουμε τις ψηφιακές μας ιστορίες.

.

Ένα πολύ όμορφο ταξίδι, έφτασε στο τέλος του. Ανταλλάξαμε ευχές για το καλοκαίρι, συζητήσαμε για τα οφέλη που αποκομίσαμε και παρουσιάσαμε τις ψηφιακές μας ιστορίες που ολοκληρώνουν την προσπάθεια μας. Ευχαριστούμε το 10ο σχολείο Κομοτηνής για την όμορφη συνεργασία!

Οι ψηφιακές μας ιστορίες:

https://read.bookcreator.com/sYgJB…/chVoZ2sfSESV5VOyUGwNxA

https://read.bookcreator.com/sYgJB…/zRe98-j2Te-o6i9W9q8b6g

https://read.bookcreator.com/sYgJB…/6SgXRSjoT1aPl4hKSbeluQ

https://read.bookcreator.com/sYgJB…/DlHGYNhGT2KHr_gXOyn_-Q;

Ένας συγγραφέας στο σχολείο μας

Την τεταρτη 23 Φεβρουαρίου ,είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον κ. Γιώργο Χατζόπουλο, τον γνωστό συγγραφέα.

Αρχικά μας μίλησε για την ζωή του, τις σπουδές του και για το πώς ξεκίνησε να γράφει βιβλία. Στη συνέχεια μας μίλησε για τα προηγούμενα παιδικά του βιβλία «Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του αιγαίου» και «μάζεψε το θάρρος σου Ανδώ» 

Μετά μας παρουσίασε το νέο του βιβλίο «η απόδραση, σειρά: αγριόπαπιες, όνειρο πρώτο». Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην ιστορία ενός παιδιού κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Στην συνέχεια του πήραμε συνέντευξη για να μάθουμε περισσότερα ξια εκείνον και το έργο του.

Ο Γιώργος Χατζόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε παιδαγωγικά ,κοινωνιολογία και συγκριτική λογοτεχνία. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα «Μοργκεντάρυ» (2003). «Πόσο καλό είναι το φως» (2009) και τη νουβέλα «Βγερού γλυκά Φανού» (2016). Το μυθιστόρημα Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου» και «το νερό της Ζωής» (2018), «Μάζεψε το θάρρος σου Ανδώ» (2020) και «η απόδραση σειρά αγριόπαπιες, όνειρο πρώτο» (2021).

Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου

Την τρίτη – συμμετείχαμε στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Ο στόχος δεν ήταν άλλος από το να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας και να απαιτήσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για όλους!

Μάθαμε τρόπους να είμαστε προσεκτικοί και ασφαλείς!

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην αυλή!

Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας στην αυλή: Πώς; Κάθε τάξη έστησε τη δική της γωνιά και παρουσίασε το γιορτινό της δρώμενο. Εφόσον ο χώρος ήταν ανοιχτός, ήρθαν και οι γονείς, όλοι τηρώντας τα μέτρα κατά του covid, και περπατώντας στην μεγάλη μας αυλή με τα υπόστεγα, παρακολούθησαν όλες τις τάξεις! Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας είχε τη δική του γωνιά και μοίρασε γλυκά και δώρα στα παιδιά! Πραγματικά, ήταν μια λαμπερή…συννεφιασμένη μέρα! Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και χαρά! (χρωστάμε το δρώμενο της Γ τάξης )

μέρες πριν, στολίσαμε την αυλή!
η Στ τάξη με την μουσικό Ντίνα Τουρνή υποδέχτηκαν τους γονείς με κάλαντα
Η Α΄τάξη με τη δασκάλα τους Δέσποινα Λεβίδη και την βοήθεια του σχολικού μας νοσηλευτή Βαγγέλη Τσιόπτσια, παρουσίασε τα Καλικαντζαράκια με μεγάλο κέφι !
Η Β τάξη, τραγουδώντας με τη Δασκάλα τους Μίτσα Γιαννακουδάκη, στολίσανε το δέντρο με χειροποίητα καραβάκια που έγραφαν τις ευχές τους. Μας τις διάβασαν κιόλας!
Η Δ τάξη με τη δασκάλα τους Όλγα Καστανά παρουσίασαν το εργαστήρι των ξωτικών του Άη Βασίλη μόνο που τα ξωτικά ως δώρα προσέφεραν στέγη για άστεγους, δουλειά για άνεργους, φαγητό για πεινασμένους … Μέχρι που ένα ξωτικό έσπαγε μια καραμπίνα για να μη ξαναγίνει πόλεμος!
Η Ε τάξη με τη δασκάλα τους Αγγελική Αντωνίου μας είπαν παινέματα!
Οι κυρίες του Συλλόγου Γονέων με τα γλυκά!
Τα δωράκια του Συλλόγου γονέων για τα παιδιά!

“Μουσείων τόπος” κ Επανα-σύ-σταση ’21-μια καταπληκτική εμπειρία στο Μουσείο Μαστίχας!

Σήμερα, τα παιδιά της Δ Ε και ΣΤ τάξης αψηφήσαμε το κρύο (αδικώντας λίγο τις μικρές τάξεις που δεν τις πήραμε μαζί) κι επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μαστίχας.Μείναμε έκπληκτοι-ες από την νέα ψηφιακή εφαρμογή που διαθέτει το Μουσείο όπου σε τρισδιάστατη εκτύπωση των Ολύμπων , επάνω σε ταμπλό, περνάνε όλες οι εποχές, ιστορικές και χρονικές που διαμόρφωσαν το μαστιχοχώρι , καθώς και όλες οι εργασίες παραγωγής της μαστίχας. Είδαμε επίσης την περιοδική εκθεση” ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ” 21”ΧΙΟΣ, που παρουσιάζουν το πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσειο(ΕΙΜ). Η Έκθεση που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ’ ‘ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ’ ’21” και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια απ’ την επανάσταση του 1821 , τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ξεχωριστή θέση στην Έκθεση κατέχει η καταστροφή της Χίου, αλλά και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας απ¨ τον Κανάρη, γεγονότα δραματικά που ωστόσο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του κινήματος του ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Ελένη ΠαΪδούση που ευγενέστατα απάντησε σε όλες τις απορίες μας καθώς και την κ. Ειρήνη Μαστροπαύλου που μας έδωσε πληροφορίες για τα σημαντικά εκθέματα ! Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πάτε! Θα εντυπωσιαστείτε και θα μάθετε πάρα πολλά για τον τόπο μας με υπερσύγχρονο και παραστατικό τρόπο!

Μουσείων τόπος-ψηφιακή εφαρμογή
Μουσείων τόπος-οι εποχές αλλάζουν και οι εργασίες στο μαστίχι προσαρμόζονται ανάλογα…
Οι πειρατές θα βρεθούν σε έναν πορτοκαλί λαβύρινθο χωρίς διέξοδο αν μπουν στο χωριό!
πατώντας το κουμπί με την περικεφαλαία, το τοπίο αλλάζει και μαθαίνω για τους Γενουάτες!
η ελληνική σημαία κυματίζει και δεν υπάρχει πια ανάγκη για ισχυρό καστροτείχισμα…οι άνθρωποι είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
Το ακρόπλωρο του πλοίου ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ανάμεσα στα εκθέματα!
Μπροστά στο μεγεθυμένο αντίγραφο του πίνακα του Ντελακρουά για τη σφαγή της Χίου
Αδαμάντιος Κοραής
Αφιέρωμα στη σφαγή του Αγίου Μηνά
ναυτικοί σαν τον Κανάρη, είχαν τέτοια αντικείμενα στα καράβια τους